(Bakłażan surowy)
Informacje ogólne na temat produktu Bakłażan w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 25 kcal |
Kalorie (kJ) | 104 kJ |
Białko | 0.98 g |
Tłuszcz | 0.18 g |
Węglowodany | 5.88 g |
Błonnik | 3 g |
Popiół | 0.66 g |
Woda | 92.3 g |
Bakłażan zawiera na 100 gramów:
25 kcal
(104 kJ),
0.98 g białka,
0.18 g tłuszczu
(w tym
0.034 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
0.016 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.076 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
5.88 g węglowodanów,
3 g błonnika,
0.66 g popiołu
oraz 92.3 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 5.88 g |
Cukry proste | 3.53 g |
Błonnik | 3 g |
Sacharoza | 0.26 g |
Glukoza | 1.58 g |
Fruktoza | 1.54 g |
Bakłażan zawiera na 100 gramów
5.88 g węglowodanów, w tym
3.53 g cukrów prostych, 3 g błonnika, 0.26 g sacharozy, 1.58 g glukozy, 1.54 g fruktozy
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 9 mg |
Magnez | 14 mg |
Potas | 229 mg |
Fosfor | 24 mg |
Sód | 2 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 0.23 mg |
Cynk | 0.16 mg |
Miedź | 0.081 mg |
Mangan | 0.232 mg |
Selen | 0.3 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Bakłażan na 100 g wynosi: 9 mg wapnia, 14 mg magnezu, 229 mg potasu, 24 mg fosforu, 2 mg sodu, 0.23 mg żelaza, 0.16 mg cynku
, 0.081 mg miedzi, 0.232 mg manganu, 0.3 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 1 µg
|
Witamina A (IU) | 23 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 1 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
23 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.039 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.037 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.649 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 6.9 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.281 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.084 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 22 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 22 µg |
Foliany DFE | 22 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.039 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.037 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.649 mg witaminy B3 (niacyny), 6.9 mg witaminy B4 (cholina), 0.281 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.084 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 22 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 2.2 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Bakłażan wynosi 2.2 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0 µg
|
Witamina D (IU) | 0 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Bakłażan to 0 µg na 100g
.
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 0 IU / 100g.
WITAMINA K
Bakłażan zawiera na 100 gramów 3.5 µg witaminy K.
KAROTENOIDY
Retinol | 0 µg |
Beta-karoten | 14 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 36 µg |
Bakłażan zawiera na 100 gramów
0 µg retinolu, 14 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 36 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.051 g |
Kwas asparaginowy | 0.164 g |
Kwas glutaminowy | 0.186 g |
Seryna | 0.042g |
Bakłażan zawiera na 100 gramów 0.051 g alaniny, 0.164 g kwasu asparaginowego, 0.186 g kwasu glutaminowego, 0.042g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.043 g |
Histydyna | 0.023 g |
Izoleucyna | 0.045 g |
Leucyna | 0.064 g |
Lizyna | 0.047 g |
Metionina | 0.011 g |
Tryptofan | 0.009 g |
Treonina | 0.037 g |
Walina | 0.053 g |
Bakłażan zawiera na 100 gramów 0.043 g fenyloalaniny, 0.023 g histydyny, 0.045 g izoleucyny, 0.064 g leucyny, 0.047 g lizyny, 0.011 g metioniny , 0.009 g tryptofanu, 0.037 g treoniny oraz 0.053 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.057 g |
Cysteina | 0.006 g |
Glicyna | 0.041 g |
Prolina | 0.043 g |
Tyrozyna | 0.027 g |
Bakłażan zawiera na 100 gramów 0.057 g argininy, 0.006 g cysteiny, 0.041 g glicyny, 0.043 g proliny oraz 0.027 g tyrozyny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 0.034 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0 g |
10:0 | 0 g |
12:0 | 0 g |
14:0 | 0 g |
16:0 | 0.025 g |
18:0 | 0.009 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 0.016 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.002 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 0.014 g |
20:1 | 0 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.076 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.063 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.013 g |
18:4 | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0 g
|
Bakłażan zawiera 0.18 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
0.034 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 0.016 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.076 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Fitosterole | 7 g |
Możesz również polubić…
|