Informacje ogólne na temat produktu Banan w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 89 kcal |
Kalorie (kJ) | 371 kJ |
Białko | 1.09 g |
Tłuszcz | 0.33 g |
Węglowodany | 22.84 g |
Błonnik | 2.6 g |
Popiół | 0.82 g |
Woda | 74.91 g |
Banan zawiera na 100 gramów:
89 kcal
(371 kJ),
1.09 g białka,
0.33 g tłuszczu
(w tym
0.112 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
0.032 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.073 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
22.84 g węglowodanów,
2.6 g błonnika,
0.82 g popiołu
oraz 74.91 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 22.84 g |
Cukry proste | 12.23 g |
Błonnik | 2.6 g |
Sacharoza | 2.39 g |
Glukoza | 4.98 g |
Fruktoza | 4.85 g |
Laktoza | 0 g |
Maltoza | 0.01 g |
Galaktoza | 0 g |
Skrobia | 5.38 g |
Banan zawiera na 100 gramów
22.84 g węglowodanów, w tym
12.23 g cukrów prostych, 2.6 g błonnika, 2.39 g sacharozy, 4.98 g glukozy, 4.85 g fruktozy, 0 g laktozy, 0.01 g maltozy, 0 g galaktozy, 5.38 g skrobi
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 5 mg |
Magnez | 27 mg |
Potas | 358 mg |
Fosfor | 22 mg |
Sód | 1 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 0.26 mg |
Cynk | 0.15 mg |
Miedź | 0.078 mg |
Mangan | 0.27 mg |
Selen | 1 µg |
Fluor | 2.2 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Banan na 100 g wynosi: 5 mg wapnia, 27 mg magnezu, 358 mg potasu, 22 mg fosforu, 1 mg sodu, 0.26 mg żelaza, 0.15 mg cynku
, 0.078 mg miedzi, 0.27 mg manganu, 1 µg selenu, 2.2 µg fluoru.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 3 µg
|
Witamina A (IU) | 64 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 3 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
64 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.031 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.073 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.665 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 9.8 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.334 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.367 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 20 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 20 µg |
Foliany DFE | 20 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.031 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.073 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.665 mg witaminy B3 (niacyny), 9.8 mg witaminy B4 (cholina), 0.334 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.367 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 20 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 8.7 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Banan wynosi 8.7 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0 µg
|
Witamina D (IU) | 0 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Banan to 0 µg na 100g
.
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 0 IU / 100g.
WITAMINA K
Witamina K | 0.5 µg
|
Dihydrofilochinon (DHP) | 0 µg
|
Banan zawiera na 100 gramów 0.5 µg witaminy K.
W tym 0 µg dihydrofilochinonu
.
KAROTENOIDY
Retinol | 0 µg |
Beta-karoten | 26 µg |
Alpha-karoten | 25 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 22 µg |
Banan zawiera na 100 gramów
0 µg retinolu, 26 µg beta-karotenu, 25 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 22 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.04 g |
Kwas asparaginowy | 0.124 g |
Kwas glutaminowy | 0.152 g |
Seryna | 0.04g |
Banan zawiera na 100 gramów 0.04 g alaniny, 0.124 g kwasu asparaginowego, 0.152 g kwasu glutaminowego, 0.04g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.049 g |
Histydyna | 0.077 g |
Izoleucyna | 0.028 g |
Leucyna | 0.068 g |
Lizyna | 0.05 g |
Metionina | 0.008 g |
Tryptofan | 0.009 g |
Treonina | 0.028 g |
Walina | 0.047 g |
Banan zawiera na 100 gramów 0.049 g fenyloalaniny, 0.077 g histydyny, 0.028 g izoleucyny, 0.068 g leucyny, 0.05 g lizyny, 0.008 g metioniny , 0.009 g tryptofanu, 0.028 g treoniny oraz 0.047 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.049 g |
Cysteina | 0.009 g |
Glicyna | 0.038 g |
Prolina | 0.028 g |
Tyrozyna | 0.009 g |
Banan zawiera na 100 gramów 0.049 g argininy, 0.009 g cysteiny, 0.038 g glicyny, 0.028 g proliny oraz 0.009 g tyrozyny.
Banan zawiera na 100 gramów 0.1 mg betainy.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 0.112 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0 g |
10:0 | 0.001 g |
12:0 | 0.002 g |
14:0 | 0.002 g |
16:0 | 0.102 g |
18:0 | 0.005 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 0.032 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.01 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 0.022 g |
20:1 | 0 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.073 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.046 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.027 g |
18:4 | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0 g
|
Banan zawiera 0.33 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
0.112 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 0.032 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.073 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Fitosterole | 16 g |
Możesz również polubić…
|