(Bazylia suszona)
Informacje ogólne na temat produktu Bazylia w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 233 kcal |
Kalorie (kJ) | 976 kJ |
Białko | 22.98 g |
Tłuszcz | 4.07 g |
Węglowodany | 47.75 g |
Błonnik | 37.7 g |
Popiół | 14.85 g |
Woda | 10.35 g |
Bazylia zawiera na 100 gramów:
233 kcal
(976 kJ),
22.98 g białka,
4.07 g tłuszczu
(w tym
2.157 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
1.238 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.498 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
47.75 g węglowodanów,
37.7 g błonnika,
14.85 g popiołu
oraz 10.35 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 47.75 g |
Cukry proste | 1.71 g |
Błonnik | 37.7 g |
Sacharoza | 0.02 g |
Glukoza | 0.75 g |
Fruktoza | 0.75 g |
Laktoza | 0 g |
Maltoza | 0 g |
Galaktoza | 0.19 g |
Bazylia zawiera na 100 gramów
47.75 g węglowodanów, w tym
1.71 g cukrów prostych, 37.7 g błonnika, 0.02 g sacharozy, 0.75 g glukozy, 0.75 g fruktozy, 0 g laktozy, 0 g maltozy, 0.19 g galaktozy
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 2240 mg |
Magnez | 711 mg |
Potas | 2630 mg |
Fosfor | 274 mg |
Sód | 76 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 89.8 mg |
Cynk | 7.1 mg |
Miedź | 2.1 mg |
Mangan | 9.8 mg |
Selen | 3 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Bazylia na 100 g wynosi: 2240 mg wapnia, 711 mg magnezu, 2630 mg potasu, 274 mg fosforu, 76 mg sodu, 89.8 mg żelaza, 7.1 mg cynku
, 2.1 mg miedzi, 9.8 mg manganu, 3 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 37 µg
|
Witamina A (IU) | 744 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 37 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
744 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.08 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 1.2 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 4.9 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 54.9 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.838 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 1.34 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 310 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 310 µg |
Foliany DFE | 310 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.08 mg witaminy B1 (tiaminy), 1.2 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 4.9 mg witaminy B3 (niacyny), 54.9 mg witaminy B4 (cholina), 0.838 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 1.34 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 310 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0.8 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Bazylia wynosi 0.8 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0 µg
|
Witamina D (IU) | 0 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Bazylia to 0 µg na 100g
.
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 0 IU / 100g.
WITAMINA K
Witamina K | 1714.5 µg
|
Dihydrofilochinon (DHP) | 0 µg
|
Bazylia zawiera na 100 gramów 1714.5 µg witaminy K.
W tym 0 µg dihydrofilochinonu
.
KAROTENOIDY
Retinol | 0 µg |
Beta-karoten | 378 µg |
Alpha-karoten | 113 µg |
Kryptoksantyna | 24 µg |
Likopen | 393 µg |
Luteina | 1150 µg |
Bazylia zawiera na 100 gramów
0 µg retinolu, 378 µg beta-karotenu, 113 µg alpha karotenu, 24 µg kryptoksantyny, 393 µg likopenu, 1150 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 1.18 g |
Kwas asparaginowy | 3.02 g |
Kwas glutaminowy | 2.57 g |
Seryna | 0.53g |
Hydroksyprolina | 0 g |
Bazylia zawiera na 100 gramów 1.18 g alaniny, 3.02 g kwasu asparaginowego, 2.57 g kwasu glutaminowego, 0.53g seryny oraz 0 g hydroksyproliny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 1.25 g |
Histydyna | 0.45 g |
Izoleucyna | 1.06 g |
Leucyna | 1.85 g |
Lizyna | 1.15 g |
Metionina | 0.32 g |
Tryptofan | 0.26 g |
Treonina | 0.76 g |
Walina | 1.45 g |
Bazylia zawiera na 100 gramów 1.25 g fenyloalaniny, 0.45 g histydyny, 1.06 g izoleucyny, 1.85 g leucyny, 1.15 g lizyny, 0.32 g metioniny , 0.26 g tryptofanu, 0.76 g treoniny oraz 1.45 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 1.23 g |
Cysteina | 0.19 g |
Glicyna | 1.25 g |
Prolina | 2.7 g |
Tyrozyna | 0.75 g |
Bazylia zawiera na 100 gramów 1.23 g argininy, 0.19 g cysteiny, 1.25 g glicyny, 2.7 g proliny oraz 0.75 g tyrozyny.
Bazylia zawiera na 100 gramów 16.1 mg betainy.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 2.157 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0 g |
10:0 | 0 g |
12:0 | 0 g |
14:0 | 0.046 g |
15:0 | 0 g |
16:0 | 1.036 g |
17:0 | 0 g |
18:0 | 1.075 g |
20:0 | 0 g |
22:0 | 0 g |
24:0 | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 1.238 g |
14:1 | 0 g |
15:1 | 0 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.171 g |
17:1 | 0 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 1.067 g |
18:1 c | 1.067 g |
18:1 t | 0 g |
20:1 | 0 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
24:1 c | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.498 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.199 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.3 g |
18:3 n-3 c,c,c (ALA) | 0.296 g |
18:3 n-6 c,c,c | 0.004 g |
18:4 | 0 g |
20:2 n-6 c,c | 0 g |
20:3 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0 g
|
Kwasy tłuszczowe trans – monoenowe | 0 g
|
Bazylia zawiera 4.07 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
2.157 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 1.238 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.498 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Fitosterole | 106 g |
Możesz również polubić…
|