(Bób surowy)
Informacje ogólne na temat produktu Bób w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 88 kcal |
Kalorie (kJ) | 368 kJ |
Białko | 7.92 g |
Tłuszcz | 0.73 g |
Węglowodany | 17.63 g |
Błonnik | 7.5 g |
Popiół | 1.12 g |
Woda | 72.6 g |
Bób zawiera na 100 gramów:
88 kcal
(368 kJ),
7.92 g białka,
0.73 g tłuszczu
(w tym
0.118 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
0.104 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.342 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
17.63 g węglowodanów,
7.5 g błonnika,
1.12 g popiołu
oraz 72.6 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 17.63 g |
Cukry proste | 9.21 g |
Błonnik | 7.5 g |
Bób zawiera na 100 gramów
17.63 g węglowodanów, w tym
9.21 g cukrów prostych, 7.5 g błonnika
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 37 mg |
Magnez | 33 mg |
Potas | 332 mg |
Fosfor | 129 mg |
Sód | 25 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 1.55 mg |
Cynk | 1 mg |
Miedź | 0.402 mg |
Mangan | 0.661 mg |
Selen | 0.8 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Bób na 100 g wynosi: 37 mg wapnia, 33 mg magnezu, 332 mg potasu, 129 mg fosforu, 25 mg sodu, 1.55 mg żelaza, 1 mg cynku
, 0.402 mg miedzi, 0.661 mg manganu, 0.8 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 17 µg
|
Witamina A (IU) | 333 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 17 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
333 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.133 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.29 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 2.249 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.225 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.104 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 148 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 148 µg |
Foliany DFE | 148 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.133 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.29 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 2.249 mg witaminy B3 (niacyny), 0.225 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.104 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 148 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 3.7 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Bób wynosi 3.7 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0 µg
|
Witamina D (IU) | 0 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Bób to 0 µg na 100g
.
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 0 IU / 100g.
WITAMINA K
Bób zawiera na 100 gramów 40.9 µg witaminy K.
KAROTENOIDY
Retinol | 0 µg |
Beta-karoten | 196 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 9 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 1811 µg |
Bób zawiera na 100 gramów
0 µg retinolu, 196 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 9 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 1811 µg luteiny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 0.118 g |
12:0 | 0.001 g |
14:0 | 0.002 g |
15:0 | 0.002 g |
16:0 | 0.065 g |
17:0 | 0.002 g |
18:0 | 0.028 g |
20:0 | 0.01 g |
22:0 | 0.005 g |
24:0 | 0.003 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 0.104 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.004 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 0.097 g |
20:1 | 0.003 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.342 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.312 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.03 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0 g
|
Bób zawiera 0.73 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
0.118 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 0.104 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.342 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Fitosterole | 22 g |
Kampesterol | 3 g |
Beta-sitosterol | 18 g |
Możesz również polubić…
|