(Brokuły surowe)
Informacje ogólne na temat produktu Brokuły w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 34 kcal |
Kalorie (kJ) | 141 kJ |
Białko | 2.82 g |
Tłuszcz | 0.37 g |
Węglowodany | 6.64 g |
Błonnik | 2.6 g |
Popiół | 0.87 g |
Woda | 89.3 g |
Brokuły zawierają na 100 gramów:
34 kcal
(141 kJ),
2.82 g białka,
0.37 g tłuszczu
(w tym
0.039 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
0.011 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.038 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
6.64 g węglowodanów,
2.6 g błonnika,
0.87 g popiołu
oraz 89.3 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 6.64 g |
Cukry proste | 1.7 g |
Błonnik | 2.6 g |
Sacharoza | 0.1 g |
Glukoza | 0.49 g |
Fruktoza | 0.68 g |
Laktoza | 0.21 g |
Maltoza | 0.21 g |
Galaktoza | 0 g |
Skrobia | 0 g |
Brokuły zawierają na 100 gramów
6.64 g węglowodanów, w tym
1.7 g cukrów prostych, 2.6 g błonnika, 0.1 g sacharozy, 0.49 g glukozy, 0.68 g fruktozy, 0.21 g laktozy, 0.21 g maltozy, 0 g galaktozy, 0 g skrobi
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 47 mg |
Magnez | 21 mg |
Potas | 316 mg |
Fosfor | 66 mg |
Sód | 33 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 0.73 mg |
Cynk | 0.41 mg |
Miedź | 0.049 mg |
Mangan | 0.21 mg |
Selen | 2.5 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Brokuły na 100 g wynosi: 47 mg wapnia, 21 mg magnezu, 316 mg potasu, 66 mg fosforu, 33 mg sodu, 0.73 mg żelaza, 0.41 mg cynku
, 0.049 mg miedzi, 0.21 mg manganu, 2.5 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 31 µg
|
Witamina A (IU) | 623 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 31 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
623 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.071 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.117 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.639 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 18.7 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.573 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.175 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 63 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 63 µg |
Foliany DFE | 63 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.071 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.117 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.639 mg witaminy B3 (niacyny), 18.7 mg witaminy B4 (cholina), 0.573 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.175 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 63 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 89.2 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Brokuły wynosi 89.2 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0 µg
|
Witamina D (IU) | 0 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Brokuły to 0 µg na 100g
.
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 0 IU / 100g.
WITAMINA K
Witamina K | 101.6 µg
|
Dihydrofilochinon (DHP) | 0 µg
|
Brokuły zawierają na 100 gramów 101.6 µg witaminy K.
W tym 0 µg dihydrofilochinonu
.
KAROTENOIDY
Retinol | 0 µg |
Beta-karoten | 361 µg |
Alpha-karoten | 25 µg |
Kryptoksantyna | 1 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 1403 µg |
Brokuły zawierają na 100 gramów
0 µg retinolu, 361 µg beta-karotenu, 25 µg alpha karotenu, 1 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 1403 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.104 g |
Kwas asparaginowy | 0.325 g |
Kwas glutaminowy | 0.542 g |
Seryna | 0.121g |
Brokuły zawierają na 100 gramów 0.104 g alaniny, 0.325 g kwasu asparaginowego, 0.542 g kwasu glutaminowego, 0.121g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.117 g |
Histydyna | 0.059 g |
Izoleucyna | 0.079 g |
Leucyna | 0.129 g |
Lizyna | 0.135 g |
Metionina | 0.038 g |
Tryptofan | 0.033 g |
Treonina | 0.088 g |
Walina | 0.125 g |
Brokuły zawierają na 100 gramów 0.117 g fenyloalaniny, 0.059 g histydyny, 0.079 g izoleucyny, 0.129 g leucyny, 0.135 g lizyny, 0.038 g metioniny , 0.033 g tryptofanu, 0.088 g treoniny oraz 0.125 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.191 g |
Cysteina | 0.028 g |
Glicyna | 0.089 g |
Prolina | 0.11 g |
Tyrozyna | 0.05 g |
Brokuły zawierają na 100 gramów 0.191 g argininy, 0.028 g cysteiny, 0.089 g glicyny, 0.11 g proliny oraz 0.05 g tyrozyny.
Brokuły zawierają na 100 gramów 0.1 mg betainy.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 0.039 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0 g |
10:0 | 0 g |
12:0 | 0 g |
14:0 | 0.001 g |
15:0 | 0 g |
16:0 | 0.029 g |
17:0 | 0 g |
18:0 | 0.006 g |
20:0 | 0.002 g |
22:0 | 0.002 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 0.011 g |
14:1 | 0 g |
15:1 | 0 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
17:1 | 0.001 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 0.01 g |
20:1 | 0 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.038 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.017 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.021 g |
18:3 n-6 c,c,c | 0 g |
18:4 | 0 g |
20:2 n-6 c,c | 0 g |
20:3 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0 g
|
Brokuły zawierają 0.37 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
0.039 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 0.011 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.038 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Możesz również polubić…
|