(Dynia surowa)
Informacje ogólne na temat produktu Dynia w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 26 kcal |
Kalorie (kJ) | 109 kJ |
Białko | 1 g |
Tłuszcz | 0.1 g |
Węglowodany | 6.5 g |
Błonnik | 0.5 g |
Popiół | 0.8 g |
Woda | 91.6 g |
Dynia zawiera na 100 gramów:
26 kcal
(109 kJ),
1 g białka,
0.1 g tłuszczu
(w tym
0.052 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
0.013 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.005 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
6.5 g węglowodanów,
0.5 g błonnika,
0.8 g popiołu
oraz 91.6 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 6.5 g |
Cukry proste | 2.76 g |
Błonnik | 0.5 g |
Dynia zawiera na 100 gramów
6.5 g węglowodanów, w tym
2.76 g cukrów prostych, 0.5 g błonnika
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 21 mg |
Magnez | 12 mg |
Potas | 340 mg |
Fosfor | 44 mg |
Sód | 1 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 0.8 mg |
Cynk | 0.32 mg |
Miedź | 0.127 mg |
Mangan | 0.125 mg |
Selen | 0.3 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Dynia na 100 g wynosi: 21 mg wapnia, 12 mg magnezu, 340 mg potasu, 44 mg fosforu, 1 mg sodu, 0.8 mg żelaza, 0.32 mg cynku
, 0.127 mg miedzi, 0.125 mg manganu, 0.3 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 426 µg
|
Witamina A (IU) | 8513 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 426 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
8513 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.05 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.11 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.6 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 8.2 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.298 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.061 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 16 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 16 µg |
Foliany DFE | 16 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.05 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.11 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.6 mg witaminy B3 (niacyny), 8.2 mg witaminy B4 (cholina), 0.298 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.061 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 16 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 9 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Dynia wynosi 9 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0 µg
|
Witamina D (IU) | 0 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Dynia to 0 µg na 100g
.
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 0 IU / 100g.
WITAMINA K
Dynia zawiera na 100 gramów 1.1 µg witaminy K.
KAROTENOIDY
Retinol | 0 µg |
Beta-karoten | 3100 µg |
Alpha-karoten | 4016 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 1500 µg |
Dynia zawiera na 100 gramów
0 µg retinolu, 3100 µg beta-karotenu, 4016 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 1500 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.028 g |
Kwas asparaginowy | 0.102 g |
Kwas glutaminowy | 0.184 g |
Seryna | 0.044g |
Dynia zawiera na 100 gramów 0.028 g alaniny, 0.102 g kwasu asparaginowego, 0.184 g kwasu glutaminowego, 0.044g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.032 g |
Histydyna | 0.016 g |
Izoleucyna | 0.031 g |
Leucyna | 0.046 g |
Lizyna | 0.054 g |
Metionina | 0.011 g |
Tryptofan | 0.012 g |
Treonina | 0.029 g |
Walina | 0.035 g |
Dynia zawiera na 100 gramów 0.032 g fenyloalaniny, 0.016 g histydyny, 0.031 g izoleucyny, 0.046 g leucyny, 0.054 g lizyny, 0.011 g metioniny , 0.012 g tryptofanu, 0.029 g treoniny oraz 0.035 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.054 g |
Cysteina | 0.003 g |
Glicyna | 0.027 g |
Prolina | 0.026 g |
Tyrozyna | 0.042 g |
Dynia zawiera na 100 gramów 0.054 g argininy, 0.003 g cysteiny, 0.027 g glicyny, 0.026 g proliny oraz 0.042 g tyrozyny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 0.052 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0 g |
10:0 | 0 g |
12:0 | 0.001 g |
14:0 | 0.006 g |
16:0 | 0.037 g |
18:0 | 0.003 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 0.013 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.006 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 0.006 g |
20:1 | 0 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.005 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.002 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.003 g |
18:4 | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0 g
|
Dynia zawiera 0.1 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
0.052 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 0.013 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.005 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Fitosterole | 12 g |
Możesz również polubić…
|