(Nasiona gorczycy)
Informacje ogólne na temat produktu Gorczyca w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 508 kcal |
Kalorie (kJ) | 2126 kJ |
Białko | 26.08 g |
Tłuszcz | 36.24 g |
Węglowodany | 28.09 g |
Błonnik | 12.2 g |
Popiół | 4.33 g |
Woda | 5.27 g |
Gorczyca zawiera na 100 gramów:
508 kcal
(2126 kJ),
26.08 g białka,
36.24 g tłuszczu
(w tym
1.989 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
22.518 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
10.088 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
28.09 g węglowodanów,
12.2 g błonnika,
4.33 g popiołu
oraz 5.27 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 28.09 g |
Cukry proste | 6.79 g |
Błonnik | 12.2 g |
Sacharoza | 3.69 g |
Glukoza | 2.88 g |
Fruktoza | 0.02 g |
Laktoza | 0 g |
Maltoza | 0 g |
Galaktoza | 0.2 g |
Gorczyca zawiera na 100 gramów
28.09 g węglowodanów, w tym
6.79 g cukrów prostych, 12.2 g błonnika, 3.69 g sacharozy, 2.88 g glukozy, 0.02 g fruktozy, 0 g laktozy, 0 g maltozy, 0.2 g galaktozy
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 266 mg |
Magnez | 370 mg |
Potas | 738 mg |
Fosfor | 828 mg |
Sód | 13 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 9.21 mg |
Cynk | 6.08 mg |
Miedź | 0.645 mg |
Mangan | 2.448 mg |
Selen | 208.1 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Gorczyca na 100 g wynosi: 266 mg wapnia, 370 mg magnezu, 738 mg potasu, 828 mg fosforu, 13 mg sodu, 9.21 mg żelaza, 6.08 mg cynku
, 0.645 mg miedzi, 2.448 mg manganu, 208.1 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 2 µg
|
Witamina A (IU) | 31 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 2 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
31 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.805 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.261 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 4.733 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 122.7 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.81 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.397 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 162 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 162 µg |
Foliany DFE | 162 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.805 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.261 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 4.733 mg witaminy B3 (niacyny), 122.7 mg witaminy B4 (cholina), 0.81 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.397 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 162 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 7.1 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Gorczyca wynosi 7.1 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0 µg
|
Witamina D (IU) | 0 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Gorczyca to 0 µg na 100g
.
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 0 IU / 100g.
WITAMINA K
Witamina K | 5.4 µg
|
Dihydrofilochinon (DHP) | 0 µg
|
Gorczyca zawiera na 100 gramów 5.4 µg witaminy K.
W tym 0 µg dihydrofilochinonu
.
KAROTENOIDY
Retinol | 0 µg |
Beta-karoten | 18 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 568 µg |
Gorczyca zawiera na 100 gramów
0 µg retinolu, 18 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 568 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 1.173 g |
Kwas asparaginowy | 2.435 g |
Kwas glutaminowy | 5.265 g |
Seryna | 0.759g |
Hydroksyprolina | 0 g |
Gorczyca zawiera na 100 gramów 1.173 g alaniny, 2.435 g kwasu asparaginowego, 5.265 g kwasu glutaminowego, 0.759g seryny oraz 0 g hydroksyproliny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 1.173 g |
Histydyna | 0.878 g |
Izoleucyna | 1.183 g |
Leucyna | 2.08 g |
Lizyna | 1.844 g |
Metionina | 0.483 g |
Tryptofan | 0.256 g |
Treonina | 0.838 g |
Walina | 1.509 g |
Gorczyca zawiera na 100 gramów 1.173 g fenyloalaniny, 0.878 g histydyny, 1.183 g izoleucyny, 2.08 g leucyny, 1.844 g lizyny, 0.483 g metioniny , 0.256 g tryptofanu, 0.838 g treoniny oraz 1.509 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 1.933 g |
Cysteina | 0.68 g |
Glicyna | 1.587 g |
Prolina | 2.81 g |
Tyrozyna | 0.809 g |
Gorczyca zawiera na 100 gramów 1.933 g argininy, 0.68 g cysteiny, 1.587 g glicyny, 2.81 g proliny oraz 0.809 g tyrozyny.
Gorczyca zawiera na 100 gramów 1.9 mg betainy.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 1.989 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0 g |
10:0 | 0 g |
12:0 | 0 g |
14:0 | 0 g |
15:0 | 0 g |
16:0 | 0.977 g |
17:0 | 0 g |
18:0 | 0.458 g |
20:0 | 0.275 g |
22:0 | 0.175 g |
24:0 | 0.105 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 22.518 g |
14:1 | 0 g |
15:1 | 0 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.062 g |
17:1 | 0 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 8.463 g |
18:1 t | 0 g |
20:1 | 3.994 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 9.355 g |
24:1 c | 0.644 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 10.088 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 5.921 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 3.792 g |
18:3 n-6 c,c,c | 0 g |
18:4 | 0 g |
20:2 n-6 c,c | 0.25 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0 g
|
Kwasy tłuszczowe trans – monoenowe | 0 g
|
Gorczyca zawiera 36.24 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
1.989 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 22.518 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 10.088 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Fitosterole | 118 g |
Możesz również polubić…
|