Informacje ogólne na temat produktu Goździki w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 274 kcal |
Kalorie (kJ) | 1145 kJ |
Białko | 5.97 g |
Tłuszcz | 13 g |
Węglowodany | 65.53 g |
Błonnik | 33.9 g |
Popiół | 5.63 g |
Woda | 9.87 g |
Goździki zawierają na 100 gramów:
274 kcal
(1145 kJ),
5.97 g białka,
13 g tłuszczu
(w tym
3.952 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
1.393 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
3.606 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
65.53 g węglowodanów,
33.9 g błonnika,
5.63 g popiołu
oraz 9.87 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 65.53 g |
Cukry proste | 2.38 g |
Błonnik | 33.9 g |
Sacharoza | 0.02 g |
Glukoza | 1.14 g |
Fruktoza | 1.07 g |
Laktoza | 0 g |
Maltoza | 0 g |
Galaktoza | 0.15 g |
Goździki zawierają na 100 gramów
65.53 g węglowodanów, w tym
2.38 g cukrów prostych, 33.9 g błonnika, 0.02 g sacharozy, 1.14 g glukozy, 1.07 g fruktozy, 0 g laktozy, 0 g maltozy, 0.15 g galaktozy
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 632 mg |
Magnez | 259 mg |
Potas | 1020 mg |
Fosfor | 104 mg |
Sód | 277 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 11.83 mg |
Cynk | 2.32 mg |
Miedź | 0.368 mg |
Mangan | 60.127 mg |
Selen | 7.2 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Goździki na 100 g wynosi: 632 mg wapnia, 259 mg magnezu, 1020 mg potasu, 104 mg fosforu, 277 mg sodu, 11.83 mg żelaza, 2.32 mg cynku
, 0.368 mg miedzi, 60.127 mg manganu, 7.2 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 8 µg
|
Witamina A (IU) | 160 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 8 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
160 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.158 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.22 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 1.56 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 37.4 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.509 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.391 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 25 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 25 µg |
Foliany DFE | 25 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.158 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.22 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 1.56 mg witaminy B3 (niacyny), 37.4 mg witaminy B4 (cholina), 0.509 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.391 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 25 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0.2 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Goździki wynosi 0.2 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0 µg
|
Witamina D (IU) | 0 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Goździki to 0 µg na 100g
.
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 0 IU / 100g.
WITAMINA K
Witamina K | 141.8 µg
|
Dihydrofilochinon (DHP) | 0 µg
|
Goździki zawierają na 100 gramów 141.8 µg witaminy K.
W tym 0 µg dihydrofilochinonu
.
KAROTENOIDY
Retinol | 0 µg |
Beta-karoten | 45 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 103 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 0 µg |
Goździki zawierają na 100 gramów
0 µg retinolu, 45 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 103 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 0 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.29 g |
Kwas asparaginowy | 0.6 g |
Kwas glutaminowy | 0.56 g |
Seryna | 0.24g |
Hydroksyprolina | 0 g |
Goździki zawierają na 100 gramów 0.29 g alaniny, 0.6 g kwasu asparaginowego, 0.56 g kwasu glutaminowego, 0.24g seryny oraz 0 g hydroksyproliny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.23 g |
Histydyna | 0.13 g |
Izoleucyna | 0.24 g |
Leucyna | 0.4 g |
Lizyna | 0.37 g |
Metionina | 0.08 g |
Tryptofan | 0.03 g |
Treonina | 0.18 g |
Walina | 0.34 g |
Goździki zawierają na 100 gramów 0.23 g fenyloalaniny, 0.13 g histydyny, 0.24 g izoleucyny, 0.4 g leucyny, 0.37 g lizyny, 0.08 g metioniny , 0.03 g tryptofanu, 0.18 g treoniny oraz 0.34 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.32 g |
Cysteina | 0.07 g |
Glicyna | 0.28 g |
Prolina | 0.39 g |
Tyrozyna | 0.19 g |
Goździki zawierają na 100 gramów 0.32 g argininy, 0.07 g cysteiny, 0.28 g glicyny, 0.39 g proliny oraz 0.19 g tyrozyny.
Goździki zawierają na 100 gramów 1.4 mg betainy.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 3.952 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0.009 g |
8:0 | 0.026 g |
10:0 | 0.131 g |
12:0 | 0.035 g |
14:0 | 0.263 g |
15:0 | 0.018 g |
16:0 | 1.858 g |
17:0 | 0.044 g |
18:0 | 0.683 g |
20:0 | 0.193 g |
22:0 | 0.175 g |
24:0 | 0.491 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 1.393 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.026 g |
16:1 c | 0.026 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 0.99 g |
18:1 c | 0.78 g |
18:1 t | 0.21 g |
20:1 | 0.359 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0.018 g |
22:1 c | 0.018 g |
24:1 c | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 3.606 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 2.657 g |
18:2 n-6 c,c | 2.557 g |
18:2 CLAs | 0.058 g |
18:2 (dalej niezdefiniowany) | 0.042 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.585 g |
18:3 n-3 c,c,c (ALA) | 0.585 g |
18:4 | 0 g |
20:2 n-6 c,c | 0.017 g |
20:3 (niezróżnicowany) | 0.008 g |
20:3 n-6 | 0.008 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0.104 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0.008 g |
22:4 | 0.058 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0.184 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0.254 g
|
Kwasy tłuszczowe trans – monoenowe | 0.21 g
|
Kwasy tłuszczowe Trans – polienowe | 0.044 g
|
Goździki zawierają 13 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
3.952 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 1.393 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 3.606 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0.254 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Fitosterole | 256 g |
Możesz również polubić…
|