(Indyk pieczony ze skórą, cały)
Informacje ogólne na temat produktu Indyk pieczony w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 189 kcal |
Kalorie (kJ) | 790 kJ |
Białko | 28.55 g |
Tłuszcz | 7.39 g |
Węglowodany | 0.06 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 1.18 g |
Woda | 63.52 g |
Indyk pieczony zawiera na 100 gramów:
189 kcal
(790 kJ),
28.55 g białka,
7.39 g tłuszczu
(w tym
2.155 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
2.647 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
2.119 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
0.06 g węglowodanów,
0 g błonnika,
1.18 g popiołu
oraz 63.52 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 0.06 g |
Cukry proste | 0 g |
Błonnik | 0 g |
Indyk pieczony zawiera na 100 gramów
0.06 g węglowodanów, w tym
0 g cukrów prostych, 0 g błonnika
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 14 mg |
Magnez | 30 mg |
Potas | 239 mg |
Fosfor | 223 mg |
Sód | 103 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 1.09 mg |
Cynk | 2.48 mg |
Miedź | 0.093 mg |
Mangan | 0.014 mg |
Selen | 29.8 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Indyk pieczony na 100 g wynosi: 14 mg wapnia, 30 mg magnezu, 239 mg potasu, 223 mg fosforu, 103 mg sodu, 1.09 mg żelaza, 2.48 mg cynku
, 0.093 mg miedzi, 0.014 mg manganu, 29.8 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 12 µg
|
Witamina A (IU) | 39 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 12 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
39 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.045 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.281 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 9.573 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 87.4 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.948 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.616 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 9 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 9 µg |
Foliany DFE | 9 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 1.02 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.045 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.281 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 9.573 mg witaminy B3 (niacyny), 87.4 mg witaminy B4 (cholina), 0.948 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.616 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 9 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 1.02 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Indyk pieczony wynosi 0 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0.4 µg
|
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 0.4 µg |
Witamina D (IU) | 15 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Indyk pieczony to 0.4 µg na 100g (w tym
0.4 µg witaminy D3 (cholekalcyferolu)).
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 15 IU / 100g.
WITAMINA K
Witamina K | 0 µg
|
Dihydrofilochinon (DHP) | 0 µg
|
Indyk pieczony zawiera na 100 gramów 0 µg witaminy K.
W tym 0 µg dihydrofilochinonu
.
KAROTENOIDY
Retinol | 12 µg |
Beta-karoten | 0 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 0 µg |
Indyk pieczony zawiera na 100 gramów
12 µg retinolu, 0 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 0 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 1.576 g |
Kwas asparaginowy | 2.235 g |
Kwas glutaminowy | 3.787 g |
Seryna | 1.114g |
Indyk pieczony zawiera na 100 gramów 1.576 g alaniny, 2.235 g kwasu asparaginowego, 3.787 g kwasu glutaminowego, 1.114g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.903 g |
Histydyna | 0.749 g |
Izoleucyna | 0.796 g |
Leucyna | 1.925 g |
Lizyna | 2.282 g |
Metionina | 0.724 g |
Tryptofan | 0.291 g |
Treonina | 1.004 g |
Walina | 0.902 g |
Indyk pieczony zawiera na 100 gramów 0.903 g fenyloalaniny, 0.749 g histydyny, 0.796 g izoleucyny, 1.925 g leucyny, 2.282 g lizyny, 0.724 g metioniny , 0.291 g tryptofanu, 1.004 g treoniny oraz 0.902 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 1.631 g |
Cysteina | 0.265 g |
Glicyna | 1.427 g |
Prolina | 1.635 g |
Tyrozyna | 0.819 g |
Indyk pieczony zawiera na 100 gramów 1.631 g argininy, 0.265 g cysteiny, 1.427 g glicyny, 1.635 g proliny oraz 0.819 g tyrozyny.
Indyk pieczony zawiera na 100 gramów 3.4 mg betainy.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 2.155 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0 g |
10:0 | 0.006 g |
12:0 | 0.025 g |
14:0 | 0.076 g |
15:0 | 0.013 g |
16:0 | 1.446 g |
17:0 | 0.02 g |
18:0 | 0.559 g |
20:0 | 0.007 g |
22:0 | 0.003 g |
24:0 | 0.001 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 2.647 g |
14:1 | 0.011 g |
15:1 | 0 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.253 g |
16:1 c | 0.248 g |
16:1 t | 0.005 g |
17:1 | 0.012 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 2.336 g |
18:1 c | 2.26 g |
18:1 t | 0.076 g |
20:1 | 0.035 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0.001 g |
22:1 c | 0.001 g |
22:1 t | 0 g |
24:1 c | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 2.119 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 1.873 g |
18:2 n-6 c,c | 1.841 g |
18:2 CLAs | 0.012 g |
18:2 (dalej niezdefiniowany) | 0.02 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.108 g |
18:3 n-3 c,c,c (ALA) | 0.105 g |
18:3 n-6 c,c,c | 0.003 g |
18:4 | 0 g |
20:2 n-6 c,c | 0.014 g |
20:3 (niezróżnicowany) | 0.011 g |
20:3 n-3 | 0.001 g |
20:3 n-6 | 0.01 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0.076 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0.008 g |
22:4 | 0.016 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0.008 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0.005 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0.101 g
|
Kwasy tłuszczowe trans – monoenowe | 0.081 g
|
Kwasy tłuszczowe Trans – polienowe | 0.02 g
|
Indyk pieczony zawiera 7.39 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
2.155 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 2.647 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 2.119 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0.101 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Możesz również polubić…
|