Autor: Tim Sackton (www.flickr.com/photos/sackton/)na licencji CC BY-SA 2.00, Flickr
(Indyk cały ze skórą, surowy)
Informacje ogólne na temat produktu Indyk w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 143 kcal |
Kalorie (kJ) | 599 kJ |
Białko | 21.64 g |
Tłuszcz | 5.64 g |
Węglowodany | 0.13 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 0.98 g |
Woda | 72.69 g |
Indyk zawiera na 100 gramów:
143 kcal
(599 kJ),
21.64 g białka,
5.64 g tłuszczu
(w tym
1.461 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
1.826 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
1.466 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
0.13 g węglowodanów,
0 g błonnika,
0.98 g popiołu
oraz 72.69 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 0.13 g |
Cukry proste | 0.07 g |
Błonnik | 0 g |
Sacharoza | 0.07 g |
Glukoza | 0 g |
Fruktoza | 0 g |
Laktoza | 0 g |
Maltoza | 0 g |
Galaktoza | 0 g |
Skrobia | 0.07 g |
Indyk zawiera na 100 gramów
0.13 g węglowodanów, w tym
0.07 g cukrów prostych, 0 g błonnika, 0.07 g sacharozy, 0 g glukozy, 0 g fruktozy, 0 g laktozy, 0 g maltozy, 0 g galaktozy, 0.07 g skrobi
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 11 mg |
Magnez | 25 mg |
Potas | 224 mg |
Fosfor | 183 mg |
Sód | 112 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 0.86 mg |
Cynk | 1.78 mg |
Miedź | 0.077 mg |
Mangan | 0.012 mg |
Selen | 21.3 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Indyk na 100 g wynosi: 11 mg wapnia, 25 mg magnezu, 224 mg potasu, 183 mg fosforu, 112 mg sodu, 0.86 mg żelaza, 1.78 mg cynku
, 0.077 mg miedzi, 0.012 mg manganu, 21.3 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 17 µg
|
Witamina A (IU) | 56 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 17 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
56 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.048 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.185 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 7.631 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 58 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.811 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.599 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 7 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 7 µg |
Foliany DFE | 7 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 1.22 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.048 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.185 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 7.631 mg witaminy B3 (niacyny), 58 mg witaminy B4 (cholina), 0.811 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.599 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 7 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 1.22 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Indyk wynosi 0 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0.3 µg
|
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 0.3 µg |
Witamina D (IU) | 12 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Indyk to 0.3 µg na 100g (w tym
0.3 µg witaminy D3 (cholekalcyferolu)).
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 12 IU / 100g.
WITAMINA K
Witamina K | 0 µg
|
Dihydrofilochinon (DHP) | 0 µg
|
Indyk zawiera na 100 gramów 0 µg witaminy K.
W tym 0 µg dihydrofilochinonu
.
KAROTENOIDY
Retinol | 17 µg |
Beta-karoten | 0 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 0 µg |
Indyk zawiera na 100 gramów
17 µg retinolu, 0 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 0 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 1.188 g |
Kwas asparaginowy | 1.705 g |
Kwas glutaminowy | 2.889 g |
Seryna | 0.848g |
Hydroksyprolina | 0.144 g |
Indyk zawiera na 100 gramów 1.188 g alaniny, 1.705 g kwasu asparaginowego, 2.889 g kwasu glutaminowego, 0.848g seryny oraz 0.144 g hydroksyproliny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.688 g |
Histydyna | 0.573 g |
Izoleucyna | 0.608 g |
Leucyna | 1.471 g |
Lizyna | 1.746 g |
Metionina | 0.554 g |
Tryptofan | 0.223 g |
Treonina | 0.768 g |
Walina | 0.686 g |
Indyk zawiera na 100 gramów 0.688 g fenyloalaniny, 0.573 g histydyny, 0.608 g izoleucyny, 1.471 g leucyny, 1.746 g lizyny, 0.554 g metioniny , 0.223 g tryptofanu, 0.768 g treoniny oraz 0.686 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 1.233 g |
Cysteina | 0.202 g |
Glicyna | 1.036 g |
Prolina | 1.22 g |
Tyrozyna | 0.627 g |
Indyk zawiera na 100 gramów 1.233 g argininy, 0.202 g cysteiny, 1.036 g glicyny, 1.22 g proliny oraz 0.627 g tyrozyny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 1.461 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0 g |
10:0 | 0.004 g |
12:0 | 0.02 g |
14:0 | 0.052 g |
15:0 | 0.007 g |
16:0 | 0.985 g |
17:0 | 0.012 g |
18:0 | 0.365 g |
20:0 | 0.004 g |
22:0 | 0.003 g |
24:0 | 0.001 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 1.826 g |
14:1 | 0.007 g |
15:1 | 0 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.176 g |
16:1 c | 0.145 g |
16:1 t | 0.003 g |
17:1 | 0.007 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 1.608 g |
18:1 c | 1.295 g |
18:1 t | 0.045 g |
20:1 | 0.024 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0.001 g |
22:1 c | 0.001 g |
22:1 t | 0 g |
24:1 c | 0.001 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 1.466 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 1.307 g |
18:2 n-6 c,c | 1.075 g |
18:2 CLAs | 0.008 g |
18:2 (dalej niezdefiniowany) | 0.014 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.079 g |
18:3 n-3 c,c,c (ALA) | 0.066 g |
18:3 n-6 c,c,c | 0.002 g |
18:4 | 0 g |
20:2 n-6 c,c | 0.007 g |
20:3 (niezróżnicowany) | 0.007 g |
20:3 n-3 | 0.001 g |
20:3 n-6 | 0.006 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0.042 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0.002 g |
22:4 | 0.007 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0.004 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0.003 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0.062 g
|
Kwasy tłuszczowe trans – monoenowe | 0.048 g
|
Kwasy tłuszczowe Trans – polienowe | 0.014 g
|
Indyk zawiera 5.64 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
1.461 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 1.826 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 1.466 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0.062 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Możesz również polubić…
|