Informacje ogólne na temat produktu Jajecznica w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 149 kcal |
Kalorie (kJ) | 621 kJ |
Białko | 9.99 g |
Tłuszcz | 10.98 g |
Węglowodany | 1.61 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 1.01 g |
Woda | 76.4 g |
Jajecznica zawiera na 100 gramów:
149 kcal
(621 kJ),
9.99 g białka,
10.98 g tłuszczu
(w tym
3.331 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
4.441 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
2.429 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
1.61 g węglowodanów,
0 g błonnika,
1.01 g popiołu
oraz 76.4 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 1.61 g |
Cukry proste | 1.39 g |
Błonnik | 0 g |
Sacharoza | 0 g |
Glukoza | 0.28 g |
Fruktoza | 0 g |
Laktoza | 1.11 g |
Maltoza | 0 g |
Galaktoza | 0 g |
Jajecznica zawiera na 100 gramów
1.61 g węglowodanów, w tym
1.39 g cukrów prostych, 0 g błonnika, 0 g sacharozy, 0.28 g glukozy, 0 g fruktozy, 1.11 g laktozy, 0 g maltozy, 0 g galaktozy
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 66 mg |
Magnez | 11 mg |
Potas | 132 mg |
Fosfor | 165 mg |
Sód | 145 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 1.31 mg |
Cynk | 1.04 mg |
Miedź | 0.059 mg |
Mangan | 0.022 mg |
Selen | 23.5 µg |
Fluor | 0.8 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Jajecznica na 100 g wynosi: 66 mg wapnia, 11 mg magnezu, 132 mg potasu, 165 mg fosforu, 145 mg sodu, 1.31 mg żelaza, 1.04 mg cynku
, 0.059 mg miedzi, 0.022 mg manganu, 23.5 µg selenu, 0.8 µg fluoru.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 161 µg
|
Witamina A (IU) | 578 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 161 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
578 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.04 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.376 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.076 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 221 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 1.217 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.134 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 36 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 36 µg |
Foliany DFE | 36 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0.76 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.04 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.376 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.076 mg witaminy B3 (niacyny), 221 mg witaminy B4 (cholina), 1.217 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.134 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 36 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0.76 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Jajecznica wynosi 0 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 1.8 µg
|
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 1.8 µg |
Witamina D (IU) | 72 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Jajecznica to 1.8 µg na 100g (w tym
1.8 µg witaminy D3 (cholekalcyferolu)).
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 72 IU / 100g.
WITAMINA K
Witamina K | 4 µg
|
Witamina K2 (Menachinon-4) | 0.2 µg
|
Dihydrofilochinon (DHP) | 0.1 µg
|
Jajecznica zawiera na 100 gramów 4 µg witaminy K.
W tym 0.2 µg witaminy K2 (menachinonu-4)
oraz 0.1 µg dihydrofilochinonu
.
KAROTENOIDY
Retinol | 159 µg |
Beta-karoten | 26 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 7 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 372 µg |
Jajecznica zawiera na 100 gramów
159 µg retinolu, 26 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 7 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 372 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.566 g |
Kwas asparaginowy | 1.034 g |
Kwas glutaminowy | 1.378 g |
Seryna | 0.742g |
Jajecznica zawiera na 100 gramów 0.566 g alaniny, 1.034 g kwasu asparaginowego, 1.378 g kwasu glutaminowego, 0.742g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.535 g |
Histydyna | 0.245 g |
Izoleucyna | 0.532 g |
Leucyna | 0.861 g |
Lizyna | 0.705 g |
Metionina | 0.297 g |
Tryptofan | 0.139 g |
Treonina | 0.442 g |
Walina | 0.676 g |
Jajecznica zawiera na 100 gramów 0.535 g fenyloalaniny, 0.245 g histydyny, 0.532 g izoleucyny, 0.861 g leucyny, 0.705 g lizyny, 0.297 g metioniny , 0.139 g tryptofanu, 0.442 g treoniny oraz 0.676 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.623 g |
Cysteina | 0.205 g |
Glicyna | 0.335 g |
Prolina | 0.453 g |
Tyrozyna | 0.402 g |
Jajecznica zawiera na 100 gramów 0.623 g argininy, 0.205 g cysteiny, 0.335 g glicyny, 0.453 g proliny oraz 0.402 g tyrozyny.
Jajecznica zawiera na 100 gramów 0.3 mg betainy.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 3.331 g |
4:0 | 0.019 g |
6:0 | 0.016 g |
8:0 | 0.019 g |
10:0 | 0.021 g |
12:0 | 0.017 g |
14:0 | 0.092 g |
15:0 | 0.007 g |
16:0 | 2.17 g |
17:0 | 0.019 g |
18:0 | 0.927 g |
20:0 | 0.013 g |
22:0 | 0.008 g |
24:0 | 0.003 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 4.441 g |
14:1 | 0.005 g |
15:1 | 0 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.15 g |
17:1 | 0.01 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 4.25 g |
20:1 | 0.025 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
24:1 c | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 2.429 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 2.067 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.134 g |
18:4 | 0 g |
20:2 n-6 c,c | 0.013 g |
20:3 (niezróżnicowany) | 0.017 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0.139 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:4 | 0.01 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0.005 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0.043 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0.624 g
|
Jajecznica zawiera 10.98 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
3.331 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 4.441 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 2.429 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0.624 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Fitosterole | 10 g |
Możesz również polubić…
|