Informacje ogólne na temat produktu Jajka przepiórcze w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 158 kcal |
Kalorie (kJ) | 663 kJ |
Białko | 13.05 g |
Tłuszcz | 11.09 g |
Węglowodany | 0.41 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 1.1 g |
Woda | 74.35 g |
Jajka przepiórcze zawierają na 100 gramów:
158 kcal
(663 kJ),
13.05 g białka,
11.09 g tłuszczu
(w tym
3.557 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
4.324 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
1.324 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
0.41 g węglowodanów,
0 g błonnika,
1.1 g popiołu
oraz 74.35 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 0.41 g |
Cukry proste | 0.4 g |
Błonnik | 0 g |
Jajka przepiórcze zawierają na 100 gramów
0.41 g węglowodanów, w tym
0.4 g cukrów prostych, 0 g błonnika
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 64 mg |
Magnez | 13 mg |
Potas | 132 mg |
Fosfor | 226 mg |
Sód | 141 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 3.65 mg |
Cynk | 1.47 mg |
Miedź | 0.062 mg |
Mangan | 0.038 mg |
Selen | 32 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Jajka przepiórcze na 100 g wynosi: 64 mg wapnia, 13 mg magnezu, 132 mg potasu, 226 mg fosforu, 141 mg sodu, 3.65 mg żelaza, 1.47 mg cynku
, 0.062 mg miedzi, 0.038 mg manganu, 32 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 156 µg
|
Witamina A (IU) | 543 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 156 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
543 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.13 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.79 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.15 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 263.4 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 1.761 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.15 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 66 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 66 µg |
Foliany DFE | 66 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 1.58 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.13 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.79 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.15 mg witaminy B3 (niacyny), 263.4 mg witaminy B4 (cholina), 1.761 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.15 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 66 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 1.58 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Jajka przepiórcze wynosi 0 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 1.4 µg
|
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 1.4 µg |
Witamina D (IU) | 55 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Jajka przepiórcze to 1.4 µg na 100g (w tym
1.4 µg witaminy D3 (cholekalcyferolu)).
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 55 IU / 100g.
WITAMINA K
Jajka przepiórcze zawierają na 100 gramów 0.3 µg witaminy K.
KAROTENOIDY
Retinol | 155 µg |
Beta-karoten | 11 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 10 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 369 µg |
Jajka przepiórcze zawierają na 100 gramów
155 µg retinolu, 11 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 10 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 369 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.762 g |
Kwas asparaginowy | 1.294 g |
Kwas glutaminowy | 1.662 g |
Seryna | 0.992g |
Jajka przepiórcze zawierają na 100 gramów 0.762 g alaniny, 1.294 g kwasu asparaginowego, 1.662 g kwasu glutaminowego, 0.992g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.737 g |
Histydyna | 0.315 g |
Izoleucyna | 0.816 g |
Leucyna | 1.146 g |
Lizyna | 0.881 g |
Metionina | 0.421 g |
Tryptofan | 0.209 g |
Treonina | 0.641 g |
Walina | 0.94 g |
Jajka przepiórcze zawierają na 100 gramów 0.737 g fenyloalaniny, 0.315 g histydyny, 0.816 g izoleucyny, 1.146 g leucyny, 0.881 g lizyny, 0.421 g metioniny , 0.209 g tryptofanu, 0.641 g treoniny oraz 0.94 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.835 g |
Cysteina | 0.311 g |
Glicyna | 0.434 g |
Prolina | 0.518 g |
Tyrozyna | 0.543 g |
Jajka przepiórcze zawierają na 100 gramów 0.835 g argininy, 0.311 g cysteiny, 0.434 g glicyny, 0.518 g proliny oraz 0.543 g tyrozyny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 3.557 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0 g |
10:0 | 0 g |
12:0 | 0 g |
14:0 | 0.053 g |
16:0 | 2.666 g |
18:0 | 0.838 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 4.324 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.473 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 3.851 g |
20:1 | 0 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 1.324 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.94 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.044 g |
18:4 | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0.122 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
Jajka przepiórcze zawierają 11.09 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
3.557 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 4.324 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 1.324 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Możesz również polubić…
|