Informacje ogólne na temat produktu Jajko na twardo w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 155 kcal |
Kalorie (kJ) | 649 kJ |
Białko | 12.58 g |
Tłuszcz | 10.61 g |
Węglowodany | 1.12 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 1.08 g |
Woda | 74.62 g |
Jajko na twardo zawiera na 100 gramów:
155 kcal
(649 kJ),
12.58 g białka,
10.61 g tłuszczu
(w tym
3.267 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
4.077 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
1.414 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
1.12 g węglowodanów,
0 g błonnika,
1.08 g popiołu
oraz 74.62 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 1.12 g |
Cukry proste | 1.12 g |
Błonnik | 0 g |
Jajko na twardo zawiera na 100 gramów
1.12 g węglowodanów, w tym
1.12 g cukrów prostych, 0 g błonnika
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 50 mg |
Magnez | 10 mg |
Potas | 126 mg |
Fosfor | 172 mg |
Sód | 124 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 1.19 mg |
Cynk | 1.05 mg |
Miedź | 0.013 mg |
Mangan | 0.026 mg |
Selen | 30.8 µg |
Fluor | 4.8 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Jajko na twardo na 100 g wynosi: 50 mg wapnia, 10 mg magnezu, 126 mg potasu, 172 mg fosforu, 124 mg sodu, 1.19 mg żelaza, 1.05 mg cynku
, 0.013 mg miedzi, 0.026 mg manganu, 30.8 µg selenu, 4.8 µg fluoru.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 149 µg
|
Witamina A (IU) | 520 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 149 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
520 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.066 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.513 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.064 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 293.8 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 1.398 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.121 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 44 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 44 µg |
Foliany DFE | 44 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 1.11 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.066 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.513 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.064 mg witaminy B3 (niacyny), 293.8 mg witaminy B4 (cholina), 1.398 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.121 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 44 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 1.11 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Jajko na twardo wynosi 0 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 2.2 µg
|
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 2.2 µg |
Witamina D (IU) | 87 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Jajko na twardo to 2.2 µg na 100g (w tym
2.2 µg witaminy D3 (cholekalcyferolu)).
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 87 IU / 100g.
WITAMINA K
Jajko na twardo zawiera na 100 gramów 0.3 µg witaminy K.
KAROTENOIDY
Retinol | 148 µg |
Beta-karoten | 11 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 10 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 353 µg |
Jajko na twardo zawiera na 100 gramów
148 µg retinolu, 11 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 10 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 353 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.7 g |
Kwas asparaginowy | 1.264 g |
Kwas glutaminowy | 1.644 g |
Seryna | 0.936g |
Jajko na twardo zawiera na 100 gramów 0.7 g alaniny, 1.264 g kwasu asparaginowego, 1.644 g kwasu glutaminowego, 0.936g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.668 g |
Histydyna | 0.298 g |
Izoleucyna | 0.686 g |
Leucyna | 1.075 g |
Lizyna | 0.904 g |
Metionina | 0.392 g |
Tryptofan | 0.153 g |
Treonina | 0.604 g |
Walina | 0.767 g |
Jajko na twardo zawiera na 100 gramów 0.668 g fenyloalaniny, 0.298 g histydyny, 0.686 g izoleucyny, 1.075 g leucyny, 0.904 g lizyny, 0.392 g metioniny , 0.153 g tryptofanu, 0.604 g treoniny oraz 0.767 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.755 g |
Cysteina | 0.292 g |
Glicyna | 0.423 g |
Prolina | 0.501 g |
Tyrozyna | 0.513 g |
Jajko na twardo zawiera na 100 gramów 0.755 g argininy, 0.292 g cysteiny, 0.423 g glicyny, 0.501 g proliny oraz 0.513 g tyrozyny.
Jajko na twardo zawiera na 100 gramów 0.6 mg betainy.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 3.267 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0.003 g |
10:0 | 0.003 g |
12:0 | 0.003 g |
14:0 | 0.035 g |
16:0 | 2.349 g |
18:0 | 0.828 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 4.077 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.31 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 3.725 g |
20:1 | 0.03 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0.003 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 1.414 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 1.188 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.035 g |
18:4 | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0.149 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0.005 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0.038 g |
Jajko na twardo zawiera 10.61 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
3.267 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 4.077 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 1.414 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Możesz również polubić…
|