Informacje ogólne na temat produktu Jajko sadzone w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 196 kcal |
Kalorie (kJ) | 821 kJ |
Białko | 13.61 g |
Tłuszcz | 14.84 g |
Węglowodany | 0.83 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 1.26 g |
Woda | 69.47 g |
Jajko sadzone zawiera na 100 gramów:
196 kcal
(821 kJ),
13.61 g białka,
14.84 g tłuszczu
(w tym
4.323 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
6.182 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
3.251 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
0.83 g węglowodanów,
0 g błonnika,
1.26 g popiołu
oraz 69.47 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 0.83 g |
Cukry proste | 0.4 g |
Błonnik | 0 g |
Sacharoza | 0 g |
Glukoza | 0.4 g |
Fruktoza | 0 g |
Laktoza | 0 g |
Maltoza | 0 g |
Galaktoza | 0 g |
Jajko sadzone zawiera na 100 gramów
0.83 g węglowodanów, w tym
0.4 g cukrów prostych, 0 g błonnika, 0 g sacharozy, 0.4 g glukozy, 0 g fruktozy, 0 g laktozy, 0 g maltozy, 0 g galaktozy
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 62 mg |
Magnez | 13 mg |
Potas | 152 mg |
Fosfor | 215 mg |
Sód | 207 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 1.89 mg |
Cynk | 1.39 mg |
Miedź | 0.078 mg |
Mangan | 0.03 mg |
Selen | 33.1 µg |
Fluor | 1.2 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Jajko sadzone na 100 g wynosi: 62 mg wapnia, 13 mg magnezu, 152 mg potasu, 215 mg fosforu, 207 mg sodu, 1.89 mg żelaza, 1.39 mg cynku
, 0.078 mg miedzi, 0.03 mg manganu, 33.1 µg selenu, 1.2 µg fluoru.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 219 µg
|
Witamina A (IU) | 787 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 219 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
787 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.044 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.495 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.082 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 317.1 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 1.66 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.184 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 51 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 51 µg |
Foliany DFE | 51 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0.97 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.044 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.495 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.082 mg witaminy B3 (niacyny), 317.1 mg witaminy B4 (cholina), 1.66 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.184 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 51 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0.97 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Jajko sadzone wynosi 0 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 2.2 µg
|
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 2.2 µg |
Witamina D (IU) | 88 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Jajko sadzone to 2.2 µg na 100g (w tym
2.2 µg witaminy D3 (cholekalcyferolu)).
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 88 IU / 100g.
WITAMINA K
Witamina K | 5.6 µg
|
Dihydrofilochinon (DHP) | 0.1 µg
|
Jajko sadzone zawiera na 100 gramów 5.6 µg witaminy K.
W tym 0.1 µg dihydrofilochinonu
.
KAROTENOIDY
Retinol | 216 µg |
Beta-karoten | 35 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 10 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 543 µg |
Jajko sadzone zawiera na 100 gramów
216 µg retinolu, 35 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 10 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 543 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.795 g |
Kwas asparaginowy | 1.438 g |
Kwas glutaminowy | 1.817 g |
Seryna | 1.051g |
Jajko sadzone zawiera na 100 gramów 0.795 g alaniny, 1.438 g kwasu asparaginowego, 1.817 g kwasu glutaminowego, 1.051g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.736 g |
Histydyna | 0.335 g |
Izoleucyna | 0.728 g |
Leucyna | 1.177 g |
Lizyna | 0.989 g |
Metionina | 0.411 g |
Tryptofan | 0.181 g |
Treonina | 0.602 g |
Walina | 0.93 g |
Jajko sadzone zawiera na 100 gramów 0.736 g fenyloalaniny, 0.335 g histydyny, 0.728 g izoleucyny, 1.177 g leucyny, 0.989 g lizyny, 0.411 g metioniny , 0.181 g tryptofanu, 0.602 g treoniny oraz 0.93 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.887 g |
Cysteina | 0.294 g |
Glicyna | 0.467 g |
Prolina | 0.558 g |
Tyrozyna | 0.541 g |
Jajko sadzone zawiera na 100 gramów 0.887 g argininy, 0.294 g cysteiny, 0.467 g glicyny, 0.558 g proliny oraz 0.541 g tyrozyny.
Jajko sadzone zawiera na 100 gramów 0.3 mg betainy.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 4.323 g |
4:0 | 0.004 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0.004 g |
10:0 | 0.006 g |
12:0 | 0 g |
14:0 | 0.047 g |
15:0 | 0.009 g |
16:0 | 2.954 g |
17:0 | 0.023 g |
18:0 | 1.268 g |
20:0 | 0.003 g |
22:0 | 0.005 g |
24:0 | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 6.182 g |
14:1 | 0.007 g |
15:1 | 0 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.228 g |
17:1 | 0.013 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 5.904 g |
20:1 | 0.029 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
24:1 c | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 3.251 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 2.781 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.137 g |
18:4 | 0 g |
20:2 n-6 c,c | 0.019 g |
20:3 (niezróżnicowany) | 0.025 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0.203 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:4 | 0.014 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0.007 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0.063 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0.041 g
|
Jajko sadzone zawiera 14.84 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
4.323 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 6.182 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 3.251 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0.041 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Fitosterole | 8 g |
Możesz również polubić…
|