Informacje ogólne na temat produktu Kakao w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 77 kcal |
Kalorie (kJ) | 324 kJ |
Białko | 3.52 g |
Tłuszcz | 2.34 g |
Węglowodany | 10.74 g |
Błonnik | 1 g |
Popiół | 0.65 g |
Woda | 82.45 g |
Kakao zawiera na 100 gramów:
77 kcal
(324 kJ),
3.52 g białka,
2.34 g tłuszczu
(w tym
1.431 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
0.677 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.084 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
10.74 g węglowodanów,
1 g błonnika,
0.65 g popiołu
oraz 82.45 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 10.74 g |
Cukry proste | 9.66 g |
Błonnik | 1 g |
Sacharoza | 5 g |
Glukoza | 0.01 g |
Fruktoza | 0.01 g |
Laktoza | 4.63 g |
Maltoza | 0.01 g |
Galaktoza | 0.01 g |
Kakao zawiera na 100 gramów
10.74 g węglowodanów, w tym
9.66 g cukrów prostych, 1 g błonnika, 5 g sacharozy, 0.01 g glukozy, 0.01 g fruktozy, 4.63 g laktozy, 0.01 g maltozy, 0.01 g galaktozy
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 114 mg |
Magnez | 23 mg |
Potas | 197 mg |
Fosfor | 105 mg |
Sód | 44 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 0.42 mg |
Cynk | 0.63 mg |
Miedź | 0.103 mg |
Mangan | 0.013 mg |
Selen | 2.7 µg |
Fluor | 3.1 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Kakao na 100 g wynosi: 114 mg wapnia, 23 mg magnezu, 197 mg potasu, 105 mg fosforu, 44 mg sodu, 0.42 mg żelaza, 0.63 mg cynku
, 0.103 mg miedzi, 0.013 mg manganu, 2.7 µg selenu, 3.1 µg fluoru.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 51 µg
|
Witamina A (IU) | 176 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 51 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
176 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.039 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.182 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.133 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 15.6 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.328 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.04 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 5 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 5 µg |
Foliany DFE | 5 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0.49 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.039 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.182 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.133 mg witaminy B3 (niacyny), 15.6 mg witaminy B4 (cholina), 0.328 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.04 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 5 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0.49 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0.2 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Kakao wynosi 0.2 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 1.1 µg
|
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 1.1 µg |
Witamina D (IU) | 45 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Kakao to 1.1 µg na 100g (w tym
1.1 µg witaminy D3 (cholekalcyferolu)).
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 45 IU / 100g.
WITAMINA K
Witamina K | 0.2 µg
|
Dihydrofilochinon (DHP) | 0 µg
|
Kakao zawiera na 100 gramów 0.2 µg witaminy K.
W tym 0 µg dihydrofilochinonu
.
KAROTENOIDY
Retinol | 51 µg |
Beta-karoten | 4 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 0 µg |
Kakao zawiera na 100 gramów
51 µg retinolu, 4 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 0 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.102 g |
Kwas asparaginowy | 0.276 g |
Kwas glutaminowy | 0.719 g |
Seryna | 0.184g |
Kakao zawiera na 100 gramów 0.102 g alaniny, 0.276 g kwasu asparaginowego, 0.719 g kwasu glutaminowego, 0.184g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.15 g |
Histydyna | 0.067 g |
Izoleucyna | 0.169 g |
Leucyna | 0.305 g |
Lizyna | 0.215 g |
Metionina | 0.076 g |
Tryptofan | 0.037 g |
Treonina | 0.095 g |
Walina | 0.201 g |
Kakao zawiera na 100 gramów 0.15 g fenyloalaniny, 0.067 g histydyny, 0.169 g izoleucyny, 0.305 g leucyny, 0.215 g lizyny, 0.076 g metioniny , 0.037 g tryptofanu, 0.095 g treoniny oraz 0.201 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.099 g |
Cysteina | 0.099 g |
Glicyna | 0.056 g |
Prolina | 0.34 g |
Tyrozyna | 0.141 g |
Kakao zawiera na 100 gramów 0.099 g argininy, 0.099 g cysteiny, 0.056 g glicyny, 0.34 g proliny oraz 0.141 g tyrozyny.
Kakao zawiera na 100 gramów 0.9 mg betainy.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 1.431 g |
4:0 | 0.071 g |
6:0 | 0.037 g |
8:0 | 0.019 g |
10:0 | 0.045 g |
12:0 | 0.05 g |
14:0 | 0.163 g |
15:0 | 0.018 g |
16:0 | 0.64 g |
17:0 | 0.01 g |
18:0 | 0.369 g |
20:0 | 0.004 g |
22:0 | 0.002 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 0.677 g |
14:1 | 0.013 g |
15:1 | 0.004 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.025 g |
17:1 | 0.005 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 0.628 g |
20:1 | 0.002 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.084 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.074 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.008 g |
18:4 | 0 g |
20:3 (niezróżnicowany) | 0.003 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0.078 g
|
Kwasy tłuszczowe trans – monoenowe | 0.072 g
|
Kwasy tłuszczowe Trans – polienowe | 0.007 g
|
Kakao zawiera 2.34 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
1.431 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 0.677 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.084 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0.078 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 2 g |
Teobromina | 68 g |
Kampesterol | 0 g |
Beta-sitosterol | 0 g |
Stygmasterol | 0 g |
Możesz również polubić…
|