(Kalafior zielony Romanesco)
Informacje ogólne na temat produktu Kalafior Romanesco w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 31 kcal |
Kalorie (kJ) | 130 kJ |
Białko | 2.95 g |
Tłuszcz | 0.3 g |
Węglowodany | 6.09 g |
Błonnik | 3.2 g |
Popiół | 0.88 g |
Woda | 89.79 g |
Kalafior Romanesco zawiera na 100 gramów:
31 kcal
(130 kJ),
2.95 g białka,
0.3 g tłuszczu
(w tym
0.047 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
0.028 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.133 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
6.09 g węglowodanów,
3.2 g błonnika,
0.88 g popiołu
oraz 89.79 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 6.09 g |
Cukry proste | 3.03 g |
Błonnik | 3.2 g |
Kalafior Romanesco zawiera na 100 gramów
6.09 g węglowodanów, w tym
3.03 g cukrów prostych, 3.2 g błonnika
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 33 mg |
Magnez | 20 mg |
Potas | 300 mg |
Fosfor | 62 mg |
Sód | 23 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 0.73 mg |
Cynk | 0.64 mg |
Miedź | 0.041 mg |
Mangan | 0.247 mg |
Selen | 0.6 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Kalafior Romanesco na 100 g wynosi: 33 mg wapnia, 20 mg magnezu, 300 mg potasu, 62 mg fosforu, 23 mg sodu, 0.73 mg żelaza, 0.64 mg cynku
, 0.041 mg miedzi, 0.247 mg manganu, 0.6 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 8 µg
|
Witamina A (IU) | 155 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 8 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
155 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.08 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.102 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.734 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 57.1 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.696 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.222 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 57 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 57 µg |
Foliany DFE | 57 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.08 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.102 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.734 mg witaminy B3 (niacyny), 57.1 mg witaminy B4 (cholina), 0.696 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.222 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 57 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 88.1 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Kalafior Romanesco wynosi 88.1 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0 µg
|
Witamina D (IU) | 0 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Kalafior Romanesco to 0 µg na 100g
.
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 0 IU / 100g.
WITAMINA K
Kalafior Romanesco zawiera na 100 gramów 20.2 µg witaminy K.
KAROTENOIDY
Retinol | 0 µg |
Beta-karoten | 93 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 42 µg |
Kalafior Romanesco zawiera na 100 gramów
0 µg retinolu, 93 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 42 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.156 g |
Kwas asparaginowy | 0.345 g |
Kwas glutaminowy | 0.393 g |
Seryna | 0.154g |
Kalafior Romanesco zawiera na 100 gramów 0.156 g alaniny, 0.345 g kwasu asparaginowego, 0.393 g kwasu glutaminowego, 0.154g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.105 g |
Histydyna | 0.059 g |
Izoleucyna | 0.112 g |
Leucyna | 0.172 g |
Lizyna | 0.158 g |
Metionina | 0.042 g |
Tryptofan | 0.039 g |
Treonina | 0.107 g |
Walina | 0.148 g |
Kalafior Romanesco zawiera na 100 gramów 0.105 g fenyloalaniny, 0.059 g histydyny, 0.112 g izoleucyny, 0.172 g leucyny, 0.158 g lizyny, 0.042 g metioniny , 0.039 g tryptofanu, 0.107 g treoniny oraz 0.148 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.142 g |
Cysteina | 0.034 g |
Glicyna | 0.095 g |
Prolina | 0.127 g |
Tyrozyna | 0.064 g |
Kalafior Romanesco zawiera na 100 gramów 0.142 g argininy, 0.034 g cysteiny, 0.095 g glicyny, 0.127 g proliny oraz 0.064 g tyrozyny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 0.047 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0 g |
10:0 | 0 g |
12:0 | 0 g |
14:0 | 0 g |
16:0 | 0.038 g |
18:0 | 0.004 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 0.028 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.004 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 0.023 g |
20:1 | 0.001 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0.001 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.133 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.029 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.104 g |
18:4 | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0 g
|
Kalafior Romanesco zawiera 0.3 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
0.047 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 0.028 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.133 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Możesz również polubić…
|