(Świeży koper)
Informacje ogólne na temat produktu Koper w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 43 kcal |
Kalorie (kJ) | 180 kJ |
Białko | 3.46 g |
Tłuszcz | 1.12 g |
Węglowodany | 7.02 g |
Błonnik | 2.1 g |
Popiół | 2.45 g |
Woda | 85.95 g |
Koper zawiera na 100 gramów:
43 kcal
(180 kJ),
3.46 g białka,
1.12 g tłuszczu
(w tym
0.06 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
0.802 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.095 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
7.02 g węglowodanów,
2.1 g błonnika,
2.45 g popiołu
oraz 85.95 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 7.02 g |
Błonnik | 2.1 g |
Koper zawiera na 100 gramów
7.02 g węglowodanów, w tym
, 2.1 g błonnika
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 208 mg |
Magnez | 55 mg |
Potas | 738 mg |
Fosfor | 66 mg |
Sód | 61 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 6.59 mg |
Cynk | 0.91 mg |
Miedź | 0.146 mg |
Mangan | 1.264 mg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Koper na 100 g wynosi: 208 mg wapnia, 55 mg magnezu, 738 mg potasu, 66 mg fosforu, 61 mg sodu, 6.59 mg żelaza, 0.91 mg cynku
, 0.146 mg miedzi, 1.264 mg manganu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 386 µg
|
Witamina A (IU) | 7718 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 386 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
7718 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.058 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.296 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 1.57 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.397 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.185 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 150 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 150 µg |
Foliany DFE | 150 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.058 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.296 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 1.57 mg witaminy B3 (niacyny), 0.397 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.185 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 150 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 85 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Koper wynosi 85 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0 µg
|
Witamina D (IU) | 0 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Koper to 0 µg na 100g
.
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 0 IU / 100g.
KAROTENOIDY
Koper zawiera na 100 gramów
0 µg retinolu.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.227 g |
Kwas asparaginowy | 0.343 g |
Kwas glutaminowy | 0.29 g |
Seryna | 0.158g |
Koper zawiera na 100 gramów 0.227 g alaniny, 0.343 g kwasu asparaginowego, 0.29 g kwasu glutaminowego, 0.158g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.065 g |
Histydyna | 0.071 g |
Izoleucyna | 0.195 g |
Leucyna | 0.159 g |
Lizyna | 0.246 g |
Metionina | 0.011 g |
Tryptofan | 0.014 g |
Treonina | 0.068 g |
Walina | 0.154 g |
Koper zawiera na 100 gramów 0.065 g fenyloalaniny, 0.071 g histydyny, 0.195 g izoleucyny, 0.159 g leucyny, 0.246 g lizyny, 0.011 g metioniny , 0.014 g tryptofanu, 0.068 g treoniny oraz 0.154 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.142 g |
Cysteina | 0.017 g |
Glicyna | 0.169 g |
Prolina | 0.248 g |
Tyrozyna | 0.096 g |
Koper zawiera na 100 gramów 0.142 g argininy, 0.017 g cysteiny, 0.169 g glicyny, 0.248 g proliny oraz 0.096 g tyrozyny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 0.06 g |
12:0 | 0.001 g |
14:0 | 0.001 g |
16:0 | 0.049 g |
18:0 | 0.009 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 0.802 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.004 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 0.798 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.095 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.082 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.013 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0 g
|
Koper zawiera 1.12 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
0.06 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 0.802 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.095 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0 g kwasów tłuszczowych trans
).
Możesz również polubić…
|