(Kurkuma mielona)
Informacje ogólne na temat produktu Kurkuma w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 312 kcal |
Kalorie (kJ) | 1305 kJ |
Białko | 9.68 g |
Tłuszcz | 3.25 g |
Węglowodany | 67.14 g |
Błonnik | 22.7 g |
Popiół | 7.08 g |
Woda | 12.85 g |
Kurkuma zawiera na 100 gramów:
312 kcal
(1305 kJ),
9.68 g białka,
3.25 g tłuszczu
(w tym
1.838 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
0.449 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.756 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
67.14 g węglowodanów,
22.7 g błonnika,
7.08 g popiołu
oraz 12.85 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 67.14 g |
Cukry proste | 3.21 g |
Błonnik | 22.7 g |
Sacharoza | 2.38 g |
Glukoza | 0.38 g |
Fruktoza | 0.45 g |
Laktoza | 0 g |
Maltoza | 0 g |
Galaktoza | 0 g |
Kurkuma zawiera na 100 gramów
67.14 g węglowodanów, w tym
3.21 g cukrów prostych, 22.7 g błonnika, 2.38 g sacharozy, 0.38 g glukozy, 0.45 g fruktozy, 0 g laktozy, 0 g maltozy, 0 g galaktozy
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 168 mg |
Magnez | 208 mg |
Potas | 2080 mg |
Fosfor | 299 mg |
Sód | 27 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 55 mg |
Cynk | 4.5 mg |
Miedź | 1.3 mg |
Mangan | 19.8 mg |
Selen | 6.2 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Kurkuma na 100 g wynosi: 168 mg wapnia, 208 mg magnezu, 2080 mg potasu, 299 mg fosforu, 27 mg sodu, 55 mg żelaza, 4.5 mg cynku
, 1.3 mg miedzi, 19.8 mg manganu, 6.2 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 0 µg
|
Witamina A (IU) | 0 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 0 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
0 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.058 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.15 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 1.35 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 49.2 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.542 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.107 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 20 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 20 µg |
Foliany DFE | 20 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.058 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.15 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 1.35 mg witaminy B3 (niacyny), 49.2 mg witaminy B4 (cholina), 0.542 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.107 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 20 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0.7 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Kurkuma wynosi 0.7 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0 µg
|
Witamina D (IU) | 0 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Kurkuma to 0 µg na 100g
.
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 0 IU / 100g.
WITAMINA K
Witamina K | 13.4 µg
|
Dihydrofilochinon (DHP) | 0 µg
|
Kurkuma zawiera na 100 gramów 13.4 µg witaminy K.
W tym 0 µg dihydrofilochinonu
.
KAROTENOIDY
Retinol | 0 µg |
Beta-karoten | 0 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 0 µg |
Kurkuma zawiera na 100 gramów
0 µg retinolu, 0 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 0 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.33 g |
Kwas asparaginowy | 1.86 g |
Kwas glutaminowy | 1.14 g |
Seryna | 0.28g |
Hydroksyprolina | 0 g |
Kurkuma zawiera na 100 gramów 0.33 g alaniny, 1.86 g kwasu asparaginowego, 1.14 g kwasu glutaminowego, 0.28g seryny oraz 0 g hydroksyproliny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.53 g |
Histydyna | 0.15 g |
Izoleucyna | 0.47 g |
Leucyna | 0.81 g |
Lizyna | 0.38 g |
Metionina | 0.14 g |
Tryptofan | 0.17 g |
Treonina | 0.33 g |
Walina | 0.66 g |
Kurkuma zawiera na 100 gramów 0.53 g fenyloalaniny, 0.15 g histydyny, 0.47 g izoleucyny, 0.81 g leucyny, 0.38 g lizyny, 0.14 g metioniny , 0.17 g tryptofanu, 0.33 g treoniny oraz 0.66 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.54 g |
Cysteina | 0.15 g |
Glicyna | 0.47 g |
Prolina | 0.48 g |
Tyrozyna | 0.32 g |
Kurkuma zawiera na 100 gramów 0.54 g argininy, 0.15 g cysteiny, 0.47 g glicyny, 0.48 g proliny oraz 0.32 g tyrozyny.
Kurkuma zawiera na 100 gramów 9.7 mg betainy.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 1.838 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0.003 g |
10:0 | 0.848 g |
12:0 | 0.003 g |
14:0 | 0.394 g |
15:0 | 0 g |
16:0 | 0.155 g |
17:0 | 0.335 g |
18:0 | 0.003 g |
20:0 | 0.097 g |
22:0 | 0 g |
24:0 | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 0.449 g |
14:1 | 0.154 g |
15:1 | 0 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
17:1 | 0.164 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 0.131 g |
18:1 c | 0.075 g |
18:1 t | 0.056 g |
20:1 | 0 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
24:1 c | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.756 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.672 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.084 g |
18:3 n-3 c,c,c (ALA) | 0.003 g |
18:3 n-6 c,c,c | 0.081 g |
18:4 | 0 g |
20:2 n-6 c,c | 0 g |
20:3 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0.056 g
|
Kwasy tłuszczowe trans – monoenowe | 0.056 g
|
Kurkuma zawiera 3.25 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
1.838 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 0.449 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.756 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0.056 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Może Ci się również spodoba
|