(Nasiona maku)
Informacje ogólne na temat produktu Mak w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 525 kcal |
Kalorie (kJ) | 2196 kJ |
Białko | 17.99 g |
Tłuszcz | 41.56 g |
Węglowodany | 28.13 g |
Błonnik | 19.5 g |
Popiół | 6.37 g |
Woda | 5.95 g |
Mak zawiera na 100 gramów:
525 kcal
(2196 kJ),
17.99 g białka,
41.56 g tłuszczu
(w tym
4.517 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
5.982 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
28.569 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
28.13 g węglowodanów,
19.5 g błonnika,
6.37 g popiołu
oraz 5.95 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 28.13 g |
Cukry proste | 2.99 g |
Błonnik | 19.5 g |
Sacharoza | 2.33 g |
Glukoza | 0.37 g |
Fruktoza | 0.29 g |
Laktoza | 0 g |
Maltoza | 0 g |
Galaktoza | 0 g |
Mak zawiera na 100 gramów
28.13 g węglowodanów, w tym
2.99 g cukrów prostych, 19.5 g błonnika, 2.33 g sacharozy, 0.37 g glukozy, 0.29 g fruktozy, 0 g laktozy, 0 g maltozy, 0 g galaktozy
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 1438 mg |
Magnez | 347 mg |
Potas | 719 mg |
Fosfor | 870 mg |
Sód | 26 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 9.76 mg |
Cynk | 7.9 mg |
Miedź | 1.627 mg |
Mangan | 6.707 mg |
Selen | 13.5 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Mak na 100 g wynosi: 1438 mg wapnia, 347 mg magnezu, 719 mg potasu, 870 mg fosforu, 26 mg sodu, 9.76 mg żelaza, 7.9 mg cynku
, 1.627 mg miedzi, 6.707 mg manganu, 13.5 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 0 µg
|
Witamina A (IU) | 0 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 0 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
0 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.854 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.1 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.896 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 8.8 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.324 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.247 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 82 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 82 µg |
Foliany DFE | 82 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.854 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.1 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.896 mg witaminy B3 (niacyny), 8.8 mg witaminy B4 (cholina), 0.324 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.247 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 82 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 1 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Mak wynosi 1 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0 µg
|
Witamina D (IU) | 0 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Mak to 0 µg na 100g
.
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 0 IU / 100g.
WITAMINA K
Witamina K | 0 µg
|
Dihydrofilochinon (DHP) | 0 µg
|
Mak zawiera na 100 gramów 0 µg witaminy K.
W tym 0 µg dihydrofilochinonu
.
KAROTENOIDY
Retinol | 0 µg |
Beta-karoten | 0 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 0 µg |
Mak zawiera na 100 gramów
0 µg retinolu, 0 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 0 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.839 g |
Kwas asparaginowy | 2.365 g |
Kwas glutaminowy | 4.299 g |
Seryna | 0.952g |
Hydroksyprolina | 0 g |
Mak zawiera na 100 gramów 0.839 g alaniny, 2.365 g kwasu asparaginowego, 4.299 g kwasu glutaminowego, 0.952g seryny oraz 0 g hydroksyproliny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.758 g |
Histydyna | 0.471 g |
Izoleucyna | 0.819 g |
Leucyna | 1.321 g |
Lizyna | 0.952 g |
Metionina | 0.502 g |
Tryptofan | 0.184 g |
Treonina | 0.686 g |
Walina | 1.095 g |
Mak zawiera na 100 gramów 0.758 g fenyloalaniny, 0.471 g histydyny, 0.819 g izoleucyny, 1.321 g leucyny, 0.952 g lizyny, 0.502 g metioniny , 0.184 g tryptofanu, 0.686 g treoniny oraz 1.095 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 1.945 g |
Cysteina | 0.297 g |
Glicyna | 0.952 g |
Prolina | 2.754 g |
Tyrozyna | 0.727 g |
Mak zawiera na 100 gramów 1.945 g argininy, 0.297 g cysteiny, 0.952 g glicyny, 2.754 g proliny oraz 0.727 g tyrozyny.
Mak zawiera na 100 gramów 0.9 mg betainy.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 4.517 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0.037 g |
8:0 | 0 g |
10:0 | 0 g |
12:0 | 0 g |
14:0 | 0.077 g |
15:0 | 0 g |
16:0 | 3.581 g |
17:0 | 0 g |
18:0 | 0.782 g |
20:0 | 0.039 g |
22:0 | 0 g |
24:0 | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 5.982 g |
14:1 | 0 g |
15:1 | 0 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.039 g |
17:1 | 0 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 5.864 g |
18:1 c | 5.864 g |
18:1 t | 0 g |
20:1 | 0.078 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
24:1 c | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 28.569 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 28.295 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.273 g |
18:3 n-3 c,c,c (ALA) | 0.273 g |
18:3 n-6 c,c,c | 0 g |
18:4 | 0 g |
20:2 n-6 c,c | 0 g |
20:3 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0 g
|
Kwasy tłuszczowe trans – monoenowe | 0 g
|
Mak zawiera 41.56 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
4.517 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 5.982 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 28.569 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Kampesterol | 29 g |
Beta-sitosterol | 109 g |
Stygmasterol | 7 g |
Możesz również polubić…
|