Autor: Vegan Butter (www.flickr.com/photos/vegan-baking/) na licencji CC BY-SA 2.0, Flickr
(Margaryna sojowa, wegańska, o zawartości tłuszczu 80%)
Informacje ogólne na temat produktu Margaryna sojowa w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 719 kcal |
Kalorie (kJ) | 3007 kJ |
Białko | 0.9 g |
Tłuszcz | 80.5 g |
Węglowodany | 0.9 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 2 g |
Woda | 15.7 g |
Margaryna sojowa zawiera na 100 gramów:
719 kcal
(3007 kJ),
0.9 g białka,
80.5 g tłuszczu
(w tym
16.7 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
39.3 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
20.9 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
0.9 g węglowodanów,
0 g błonnika,
2 g popiołu
oraz 15.7 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 0.9 g |
Cukry proste | 0 g |
Błonnik | 0 g |
Margaryna sojowa zawiera na 100 gramów
0.9 g węglowodanów, w tym
0 g cukrów prostych, 0 g błonnika
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 30 mg |
Magnez | 3 mg |
Potas | 42 mg |
Fosfor | 23 mg |
Sód | 943 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 0 mg |
Cynk | 0 mg |
Selen | 0 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Margaryna sojowa na 100 g wynosi: 30 mg wapnia, 3 mg magnezu, 42 mg potasu, 23 mg fosforu, 943 mg sodu, 0 mg żelaza, 0 mg cynku
, 0 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 819 µg
|
Witamina A (IU) | 3577 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 819 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
3577 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.01 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.037 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.023 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.084 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.009 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 1 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 1 µg |
Foliany DFE | 1 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0.1 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.01 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.037 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.023 mg witaminy B3 (niacyny), 0.084 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.009 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 1 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0.1 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0.2 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Margaryna sojowa wynosi 0.2 mg.
KAROTENOIDY
Retinol | 768 µg |
Beta-karoten | 610 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 0 µg |
Margaryna sojowa zawiera na 100 gramów
768 µg retinolu, 610 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 0 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.029 g |
Kwas asparaginowy | 0.065 g |
Kwas glutaminowy | 0.179 g |
Seryna | 0.046g |
Margaryna sojowa zawiera na 100 gramów 0.029 g alaniny, 0.065 g kwasu asparaginowego, 0.179 g kwasu glutaminowego, 0.046g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.041 g |
Histydyna | 0.023 g |
Izoleucyna | 0.052 g |
Leucyna | 0.084 g |
Lizyna | 0.068 g |
Metionina | 0.021 g |
Tryptofan | 0.012 g |
Treonina | 0.039 g |
Walina | 0.057 g |
Margaryna sojowa zawiera na 100 gramów 0.041 g fenyloalaniny, 0.023 g histydyny, 0.052 g izoleucyny, 0.084 g leucyny, 0.068 g lizyny, 0.021 g metioniny , 0.012 g tryptofanu, 0.039 g treoniny oraz 0.057 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.031 g |
Cysteina | 0.008 g |
Glicyna | 0.018 g |
Prolina | 0.083 g |
Tyrozyna | 0.041 g |
Margaryna sojowa zawiera na 100 gramów 0.031 g argininy, 0.008 g cysteiny, 0.018 g glicyny, 0.083 g proliny oraz 0.041 g tyrozyny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 16.7 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0 g |
10:0 | 0 g |
12:0 | 0 g |
14:0 | 0.2 g |
16:0 | 9.6 g |
18:0 | 6.9 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 39.3 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.2 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 39.1 g |
20:1 | 0 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 20.9 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 19.4 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 1.5 g |
18:4 | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
Margaryna sojowa zawiera 80.5 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
16.7 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 39.3 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 20.9 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
).
INNE
Możesz również polubić…
|