Informacje ogólne na temat produktu Maślanka w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 62 kcal |
Kalorie (kJ) | 260 kJ |
Białko | 3.21 g |
Tłuszcz | 3.31 g |
Węglowodany | 4.88 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 0.68 g |
Woda | 87.91 g |
Maślanka zawiera na 100 gramów:
62 kcal
(260 kJ),
3.21 g białka,
3.31 g tłuszczu
(w tym
1.899 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
0.827 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.198 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
4.88 g węglowodanów,
0 g błonnika,
0.68 g popiołu
oraz 87.91 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 4.88 g |
Cukry proste | 4.88 g |
Błonnik | 0 g |
Maślanka zawiera na 100 gramów
4.88 g węglowodanów, w tym
4.88 g cukrów prostych, 0 g błonnika
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 115 mg |
Magnez | 10 mg |
Potas | 135 mg |
Fosfor | 85 mg |
Sód | 105 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 0.03 mg |
Cynk | 0.38 mg |
Miedź | 0.025 mg |
Mangan | 0.004 mg |
Selen | 3.7 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Maślanka na 100 g wynosi: 115 mg wapnia, 10 mg magnezu, 135 mg potasu, 85 mg fosforu, 105 mg sodu, 0.03 mg żelaza, 0.38 mg cynku
, 0.025 mg miedzi, 0.004 mg manganu, 3.7 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 47 µg
|
Witamina A (IU) | 165 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 47 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
165 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.047 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.172 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.09 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 14.6 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.38 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.036 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 5 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 5 µg |
Foliany DFE | 5 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0.46 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.047 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.172 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.09 mg witaminy B3 (niacyny), 14.6 mg witaminy B4 (cholina), 0.38 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.036 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 5 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0.46 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Maślanka wynosi 0 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 1.3 µg
|
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 1.3 µg |
Witamina D (IU) | 52 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Maślanka to 1.3 µg na 100g (w tym
1.3 µg witaminy D3 (cholekalcyferolu)).
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 52 IU / 100g.
WITAMINA K
Maślanka zawiera na 100 gramów 0.3 µg witaminy K.
KAROTENOIDY
Retinol | 46 µg |
Beta-karoten | 7 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 0 µg |
Maślanka zawiera na 100 gramów
46 µg retinolu, 7 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 0 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.108 g |
Kwas asparaginowy | 0.275 g |
Kwas glutaminowy | 0.721 g |
Seryna | 0.193g |
Maślanka zawiera na 100 gramów 0.108 g alaniny, 0.275 g kwasu asparaginowego, 0.721 g kwasu glutaminowego, 0.193g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.166 g |
Histydyna | 0.097 g |
Izoleucyna | 0.166 g |
Leucyna | 0.304 g |
Lizyna | 0.269 g |
Metionina | 0.084 g |
Tryptofan | 0.041 g |
Treonina | 0.137 g |
Walina | 0.21 g |
Maślanka zawiera na 100 gramów 0.166 g fenyloalaniny, 0.097 g histydyny, 0.166 g izoleucyny, 0.304 g leucyny, 0.269 g lizyny, 0.084 g metioniny , 0.041 g tryptofanu, 0.137 g treoniny oraz 0.21 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.092 g |
Cysteina | 0.02 g |
Glicyna | 0.064 g |
Prolina | 0.317 g |
Tyrozyna | 0.162 g |
Maślanka zawiera na 100 gramów 0.092 g argininy, 0.02 g cysteiny, 0.064 g glicyny, 0.317 g proliny oraz 0.162 g tyrozyny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 1.899 g |
4:0 | 0.076 g |
6:0 | 0.076 g |
8:0 | 0.076 g |
10:0 | 0.076 g |
12:0 | 0.078 g |
14:0 | 0.302 g |
15:0 | 0 g |
16:0 | 0.844 g |
17:0 | 0 g |
18:0 | 0.371 g |
20:0 | 0 g |
22:0 | 0 g |
24:0 | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 0.827 g |
14:1 | 0 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 0.827 g |
20:1 | 0 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.198 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.122 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.076 g |
18:4 | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
Maślanka zawiera 3.31 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
1.899 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 0.827 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.198 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Możesz również polubić…
|