(Mleko krowie o zawartości tłuszczu 2%)
Informacje ogólne na temat produktu Mleko 2% w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 50 kcal |
Kalorie (kJ) | 210 kJ |
Białko | 3.3 g |
Tłuszcz | 1.98 g |
Węglowodany | 4.8 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 0.71 g |
Woda | 89.21 g |
Mleko 2% zawiera na 100 gramów:
50 kcal
(210 kJ),
3.3 g białka,
1.98 g tłuszczu
(w tym
1.257 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
0.56 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.073 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
4.8 g węglowodanów,
0 g błonnika,
0.71 g popiołu
oraz 89.21 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 4.8 g |
Cukry proste | 5.06 g |
Błonnik | 0 g |
Sacharoza | 0.01 g |
Glukoza | 0.01 g |
Fruktoza | 0.01 g |
Laktoza | 5.01 g |
Maltoza | 0.01 g |
Galaktoza | 0.02 g |
Mleko 2% zawiera na 100 gramów
4.8 g węglowodanów, w tym
5.06 g cukrów prostych, 0 g błonnika, 0.01 g sacharozy, 0.01 g glukozy, 0.01 g fruktozy, 5.01 g laktozy, 0.01 g maltozy, 0.02 g galaktozy
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 120 mg |
Magnez | 11 mg |
Potas | 140 mg |
Fosfor | 92 mg |
Sód | 47 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 0.02 mg |
Cynk | 0.48 mg |
Miedź | 0.006 mg |
Mangan | 0.014 mg |
Selen | 2.5 µg |
Fluor | 3.4 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Mleko 2% na 100 g wynosi: 120 mg wapnia, 11 mg magnezu, 140 mg potasu, 92 mg fosforu, 47 mg sodu, 0.02 mg żelaza, 0.48 mg cynku
, 0.006 mg miedzi, 0.014 mg manganu, 2.5 µg selenu, 3.4 µg fluoru.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 55 µg
|
Witamina A (IU) | 190 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 55 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
190 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.039 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.185 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.092 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 16.4 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.356 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.038 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 5 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 5 µg |
Foliany DFE | 5 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0.53 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.039 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.185 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.092 mg witaminy B3 (niacyny), 16.4 mg witaminy B4 (cholina), 0.356 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.038 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 5 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0.53 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0.2 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Mleko 2% wynosi 0.2 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 1.2 µg
|
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 1.2 µg |
Witamina D (IU) | 49 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Mleko 2% to 1.2 µg na 100g (w tym
1.2 µg witaminy D3 (cholekalcyferolu)).
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 49 IU / 100g.
WITAMINA K
Witamina K | 0.2 µg
|
Dihydrofilochinon (DHP) | 0 µg
|
Mleko 2% zawiera na 100 gramów 0.2 µg witaminy K.
W tym 0 µg dihydrofilochinonu
.
KAROTENOIDY
Retinol | 55 µg |
Beta-karoten | 4 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 0 µg |
Mleko 2% zawiera na 100 gramów
55 µg retinolu, 4 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 0 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.112 g |
Kwas asparaginowy | 0.283 g |
Kwas glutaminowy | 0.742 g |
Seryna | 0.199g |
Hydroksyprolina | 0 g |
Mleko 2% zawiera na 100 gramów 0.112 g alaniny, 0.283 g kwasu asparaginowego, 0.742 g kwasu glutaminowego, 0.199g seryny oraz 0 g hydroksyproliny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.171 g |
Histydyna | 0.1 g |
Izoleucyna | 0.171 g |
Leucyna | 0.313 g |
Lizyna | 0.276 g |
Metionina | 0.087 g |
Tryptofan | 0.042 g |
Treonina | 0.141 g |
Walina | 0.216 g |
Mleko 2% zawiera na 100 gramów 0.171 g fenyloalaniny, 0.1 g histydyny, 0.171 g izoleucyny, 0.313 g leucyny, 0.276 g lizyny, 0.087 g metioniny , 0.042 g tryptofanu, 0.141 g treoniny oraz 0.216 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.094 g |
Cysteina | 0.02 g |
Glicyna | 0.065 g |
Prolina | 0.326 g |
Tyrozyna | 0.167 g |
Mleko 2% zawiera na 100 gramów 0.094 g argininy, 0.02 g cysteiny, 0.065 g glicyny, 0.326 g proliny oraz 0.167 g tyrozyny.
Mleko 2% zawiera na 100 gramów 0.9 mg betainy.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 1.257 g |
4:0 | 0.077 g |
6:0 | 0.04 g |
8:0 | 0.02 g |
10:0 | 0.049 g |
12:0 | 0.055 g |
14:0 | 0.175 g |
15:0 | 0.02 g |
16:0 | 0.558 g |
17:0 | 0.011 g |
18:0 | 0.243 g |
20:0 | 0.004 g |
22:0 | 0.002 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 0.56 g |
14:1 | 0.015 g |
15:1 | 0.004 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.027 g |
16:1 c | 0.027 g |
17:1 | 0.005 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 0.508 g |
18:1 c | 0.43 g |
18:1 t | 0.078 g |
20:1 | 0.002 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.073 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.062 g |
18:2 n-6 c,c | 0.055 g |
18:2 i | 0.007 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.008 g |
18:3 n-3 c,c,c (ALA) | 0.008 g |
18:4 | 0 g |
20:3 (niezróżnicowany) | 0.003 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0.085 g
|
Kwasy tłuszczowe trans – monoenowe | 0.078 g
|
Kwasy tłuszczowe Trans – polienowe | 0.007 g
|
Mleko 2% zawiera 1.98 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
1.257 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 0.56 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.073 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0.085 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Kampesterol | 0 g |
Beta-sitosterol | 0 g |
Stygmasterol | 0 g |
Możesz również polubić…
|