Informacje ogólne na temat produktu Mleko bawołu w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 97 kcal |
Kalorie (kJ) | 404 kJ |
Białko | 3.75 g |
Tłuszcz | 6.89 g |
Węglowodany | 5.18 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 0.79 g |
Woda | 83.39 g |
Mleko bawołu zawiera na 100 gramów:
97 kcal
(404 kJ),
3.75 g białka,
6.89 g tłuszczu
(w tym
4.597 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
1.787 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.146 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
5.18 g węglowodanów,
0 g błonnika,
0.79 g popiołu
oraz 83.39 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 5.18 g |
Błonnik | 0 g |
Mleko bawołu zawiera na 100 gramów
5.18 g węglowodanów, w tym
, 0 g błonnika
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 169 mg |
Magnez | 31 mg |
Potas | 178 mg |
Fosfor | 117 mg |
Sód | 52 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 0.12 mg |
Cynk | 0.22 mg |
Miedź | 0.046 mg |
Mangan | 0.018 mg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Mleko bawołu na 100 g wynosi: 169 mg wapnia, 31 mg magnezu, 178 mg potasu, 117 mg fosforu, 52 mg sodu, 0.12 mg żelaza, 0.22 mg cynku
, 0.046 mg miedzi, 0.018 mg manganu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 53 µg
|
Witamina A (IU) | 178 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 53 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
178 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.052 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.135 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.091 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.192 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.023 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 6 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 6 µg |
Foliany DFE | 6 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0.36 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.052 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.135 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.091 mg witaminy B3 (niacyny), 0.192 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.023 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 6 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0.36 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 2.3 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Mleko bawołu wynosi 2.3 mg.
KAROTENOIDY
Mleko bawołu zawiera na 100 gramów
53 µg retinolu.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.132 g |
Kwas asparaginowy | 0.309 g |
Kwas glutaminowy | 0.477 g |
Seryna | 0.227g |
Mleko bawołu zawiera na 100 gramów 0.132 g alaniny, 0.309 g kwasu asparaginowego, 0.477 g kwasu glutaminowego, 0.227g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.162 g |
Histydyna | 0.078 g |
Izoleucyna | 0.203 g |
Leucyna | 0.366 g |
Lizyna | 0.28 g |
Metionina | 0.097 g |
Tryptofan | 0.053 g |
Treonina | 0.182 g |
Walina | 0.219 g |
Mleko bawołu zawiera na 100 gramów 0.162 g fenyloalaniny, 0.078 g histydyny, 0.203 g izoleucyny, 0.366 g leucyny, 0.28 g lizyny, 0.097 g metioniny , 0.053 g tryptofanu, 0.182 g treoniny oraz 0.219 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.114 g |
Cysteina | 0.048 g |
Glicyna | 0.08 g |
Prolina | 0.364 g |
Tyrozyna | 0.183 g |
Mleko bawołu zawiera na 100 gramów 0.114 g argininy, 0.048 g cysteiny, 0.08 g glicyny, 0.364 g proliny oraz 0.183 g tyrozyny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 4.597 g |
4:0 | 0.276 g |
6:0 | 0.153 g |
8:0 | 0.071 g |
10:0 | 0.141 g |
12:0 | 0.167 g |
14:0 | 0.703 g |
16:0 | 1.999 g |
18:0 | 0.682 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 1.787 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.142 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 1.566 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.146 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.07 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.076 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
Mleko bawołu zawiera 6.89 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
4.597 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 1.787 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.146 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
).
Możesz również polubić…
|