Informacje ogólne na temat produktu Mleko czekoladowe w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 83 kcal |
Kalorie (kJ) | 349 kJ |
Białko | 3.17 g |
Tłuszcz | 3.39 g |
Węglowodany | 10.34 g |
Błonnik | 0.8 g |
Popiół | 0.8 g |
Woda | 82.3 g |
Mleko czekoladowe zawiera na 100 gramów:
83 kcal
(349 kJ),
3.17 g białka,
3.39 g tłuszczu
(w tym
2.104 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
0.99 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.124 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
10.34 g węglowodanów,
0.8 g błonnika,
0.8 g popiołu
oraz 82.3 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 10.34 g |
Cukry proste | 9.54 g |
Błonnik | 0.8 g |
Mleko czekoladowe zawiera na 100 gramów
10.34 g węglowodanów, w tym
9.54 g cukrów prostych, 0.8 g błonnika
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 112 mg |
Magnez | 13 mg |
Potas | 167 mg |
Fosfor | 101 mg |
Sód | 60 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 0.24 mg |
Cynk | 0.41 mg |
Miedź | 0.065 mg |
Mangan | 0.077 mg |
Selen | 1.9 µg |
Fluor | 5.2 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Mleko czekoladowe na 100 g wynosi: 112 mg wapnia, 13 mg magnezu, 167 mg potasu, 101 mg fosforu, 60 mg sodu, 0.24 mg żelaza, 0.41 mg cynku
, 0.065 mg miedzi, 0.077 mg manganu, 1.9 µg selenu, 5.2 µg fluoru.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 27 µg
|
Witamina A (IU) | 98 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 27 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
98 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.037 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.162 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.125 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 17 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.295 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.04 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 5 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 5 µg |
Foliany DFE | 5 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0.33 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.037 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.162 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.125 mg witaminy B3 (niacyny), 17 mg witaminy B4 (cholina), 0.295 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.04 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 5 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0.33 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0.9 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Mleko czekoladowe wynosi 0.9 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 1.3 µg
|
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 1.3 µg |
Witamina D (IU) | 51 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Mleko czekoladowe to 1.3 µg na 100g (w tym
1.3 µg witaminy D3 (cholekalcyferolu)).
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 51 IU / 100g.
WITAMINA K
Mleko czekoladowe zawiera na 100 gramów 0.3 µg witaminy K.
KAROTENOIDY
Retinol | 26 µg |
Beta-karoten | 7 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 0 µg |
Mleko czekoladowe zawiera na 100 gramów
26 µg retinolu, 7 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 0 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.107 g |
Kwas asparaginowy | 0.271 g |
Kwas glutaminowy | 0.712 g |
Seryna | 0.191g |
Mleko czekoladowe zawiera na 100 gramów 0.107 g alaniny, 0.271 g kwasu asparaginowego, 0.712 g kwasu glutaminowego, 0.191g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.164 g |
Histydyna | 0.096 g |
Izoleucyna | 0.164 g |
Leucyna | 0.3 g |
Lizyna | 0.265 g |
Metionina | 0.083 g |
Tryptofan | 0.041 g |
Treonina | 0.135 g |
Walina | 0.208 g |
Mleko czekoladowe zawiera na 100 gramów 0.164 g fenyloalaniny, 0.096 g histydyny, 0.164 g izoleucyny, 0.3 g leucyny, 0.265 g lizyny, 0.083 g metioniny , 0.041 g tryptofanu, 0.135 g treoniny oraz 0.208 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.091 g |
Cysteina | 0.019 g |
Glicyna | 0.063 g |
Prolina | 0.313 g |
Tyrozyna | 0.16 g |
Mleko czekoladowe zawiera na 100 gramów 0.091 g argininy, 0.019 g cysteiny, 0.063 g glicyny, 0.313 g proliny oraz 0.16 g tyrozyny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 2.104 g |
4:0 | 0.101 g |
6:0 | 0.06 g |
8:0 | 0.035 g |
10:0 | 0.078 g |
12:0 | 0.088 g |
14:0 | 0.315 g |
16:0 | 0.889 g |
18:0 | 0.466 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 0.99 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.071 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 0.872 g |
20:1 | 0 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.124 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.078 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.046 g |
18:4 | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
Mleko czekoladowe zawiera 3.39 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
2.104 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 0.99 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.124 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 1 g |
Teobromina | 23 g |
Możesz również polubić…
|