Informacje ogólne na temat produktu Mleko owcze w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 108 kcal |
Kalorie (kJ) | 451 kJ |
Białko | 5.98 g |
Tłuszcz | 7 g |
Węglowodany | 5.36 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 0.96 g |
Woda | 80.7 g |
Mleko owcze zawiera na 100 gramów:
108 kcal
(451 kJ),
5.98 g białka,
7 g tłuszczu
(w tym
4.603 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
1.724 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.308 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
5.36 g węglowodanów,
0 g błonnika,
0.96 g popiołu
oraz 80.7 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 5.36 g |
Błonnik | 0 g |
Mleko owcze zawiera na 100 gramów
5.36 g węglowodanów, w tym
, 0 g błonnika
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 193 mg |
Magnez | 18 mg |
Potas | 137 mg |
Fosfor | 158 mg |
Sód | 44 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 0.1 mg |
Cynk | 0.54 mg |
Miedź | 0.046 mg |
Mangan | 0.018 mg |
Selen | 1.7 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Mleko owcze na 100 g wynosi: 193 mg wapnia, 18 mg magnezu, 137 mg potasu, 158 mg fosforu, 44 mg sodu, 0.1 mg żelaza, 0.54 mg cynku
, 0.046 mg miedzi, 0.018 mg manganu, 1.7 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 44 µg
|
Witamina A (IU) | 147 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 44 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
147 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.065 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.355 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.417 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.407 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.06 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 7 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 7 µg |
Foliany DFE | 7 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0.71 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.065 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.355 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.417 mg witaminy B3 (niacyny), 0.407 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.06 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 7 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0.71 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 4.2 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Mleko owcze wynosi 4.2 mg.
KAROTENOIDY
Mleko owcze zawiera na 100 gramów
44 µg retinolu.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.269 g |
Kwas asparaginowy | 0.328 g |
Kwas glutaminowy | 1.019 g |
Seryna | 0.492g |
Mleko owcze zawiera na 100 gramów 0.269 g alaniny, 0.328 g kwasu asparaginowego, 1.019 g kwasu glutaminowego, 0.492g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.284 g |
Histydyna | 0.167 g |
Izoleucyna | 0.338 g |
Leucyna | 0.587 g |
Lizyna | 0.513 g |
Metionina | 0.155 g |
Tryptofan | 0.084 g |
Treonina | 0.268 g |
Walina | 0.448 g |
Mleko owcze zawiera na 100 gramów 0.284 g fenyloalaniny, 0.167 g histydyny, 0.338 g izoleucyny, 0.587 g leucyny, 0.513 g lizyny, 0.155 g metioniny , 0.084 g tryptofanu, 0.268 g treoniny oraz 0.448 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.198 g |
Cysteina | 0.035 g |
Glicyna | 0.041 g |
Prolina | 0.58 g |
Tyrozyna | 0.281 g |
Mleko owcze zawiera na 100 gramów 0.198 g argininy, 0.035 g cysteiny, 0.041 g glicyny, 0.58 g proliny oraz 0.281 g tyrozyny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 4.603 g |
4:0 | 0.204 g |
6:0 | 0.145 g |
8:0 | 0.138 g |
10:0 | 0.4 g |
12:0 | 0.239 g |
14:0 | 0.66 g |
16:0 | 1.622 g |
18:0 | 0.899 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 1.724 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.128 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 1.558 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.308 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.181 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.127 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
Mleko owcze zawiera 7 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
4.603 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 1.724 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.308 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
).
Możesz również polubić…
|