(Suszone oregano)
Informacje ogólne na temat produktu Oregano w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 265 kcal |
Kalorie (kJ) | 1107 kJ |
Białko | 9 g |
Tłuszcz | 4.28 g |
Węglowodany | 68.92 g |
Błonnik | 42.5 g |
Popiół | 7.87 g |
Woda | 9.93 g |
Oregano zawiera na 100 gramów:
265 kcal
(1107 kJ),
9 g białka,
4.28 g tłuszczu
(w tym
1.551 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
0.716 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
1.369 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
68.92 g węglowodanów,
42.5 g błonnika,
7.87 g popiołu
oraz 9.93 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 68.92 g |
Cukry proste | 4.09 g |
Błonnik | 42.5 g |
Sacharoza | 0.91 g |
Glukoza | 1.9 g |
Fruktoza | 1.13 g |
Laktoza | 0 g |
Maltoza | 0 g |
Galaktoza | 0.15 g |
Oregano zawiera na 100 gramów
68.92 g węglowodanów, w tym
4.09 g cukrów prostych, 42.5 g błonnika, 0.91 g sacharozy, 1.9 g glukozy, 1.13 g fruktozy, 0 g laktozy, 0 g maltozy, 0.15 g galaktozy
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 1597 mg |
Magnez | 270 mg |
Potas | 1260 mg |
Fosfor | 148 mg |
Sód | 25 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 36.8 mg |
Cynk | 2.69 mg |
Miedź | 0.633 mg |
Mangan | 4.99 mg |
Selen | 4.5 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Oregano na 100 g wynosi: 1597 mg wapnia, 270 mg magnezu, 1260 mg potasu, 148 mg fosforu, 25 mg sodu, 36.8 mg żelaza, 2.69 mg cynku
, 0.633 mg miedzi, 4.99 mg manganu, 4.5 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 85 µg
|
Witamina A (IU) | 1701 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 85 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
1701 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.177 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.528 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 4.64 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 32.3 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.921 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 1.044 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 237 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 237 µg |
Foliany DFE | 237 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.177 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.528 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 4.64 mg witaminy B3 (niacyny), 32.3 mg witaminy B4 (cholina), 0.921 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 1.044 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 237 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 2.3 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Oregano wynosi 2.3 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0 µg
|
Witamina D (IU) | 0 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Oregano to 0 µg na 100g
.
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 0 IU / 100g.
WITAMINA K
Witamina K | 621.7 µg
|
Dihydrofilochinon (DHP) | 0 µg
|
Oregano zawiera na 100 gramów 621.7 µg witaminy K.
W tym 0 µg dihydrofilochinonu
.
KAROTENOIDY
Retinol | 0 µg |
Beta-karoten | 1007 µg |
Alpha-karoten | 20 µg |
Kryptoksantyna | 7 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 1895 µg |
Oregano zawiera na 100 gramów
0 µg retinolu, 1007 µg beta-karotenu, 20 µg alpha karotenu, 7 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 1895 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.5 g |
Kwas asparaginowy | 1.009 g |
Kwas glutaminowy | 0.975 g |
Seryna | 0.314g |
Hydroksyprolina | 0 g |
Oregano zawiera na 100 gramów 0.5 g alaniny, 1.009 g kwasu asparaginowego, 0.975 g kwasu glutaminowego, 0.314g seryny oraz 0 g hydroksyproliny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.449 g |
Histydyna | 0.144 g |
Izoleucyna | 0.441 g |
Leucyna | 0.78 g |
Lizyna | 0.5 g |
Metionina | 0.127 g |
Tryptofan | 0.203 g |
Treonina | 0.322 g |
Walina | 0.585 g |
Oregano zawiera na 100 gramów 0.449 g fenyloalaniny, 0.144 g histydyny, 0.441 g izoleucyny, 0.78 g leucyny, 0.5 g lizyny, 0.127 g metioniny , 0.203 g tryptofanu, 0.322 g treoniny oraz 0.585 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.449 g |
Cysteina | 0.11 g |
Glicyna | 0.517 g |
Prolina | 1.712 g |
Tyrozyna | 0.297 g |
Oregano zawiera na 100 gramów 0.449 g argininy, 0.11 g cysteiny, 0.517 g glicyny, 1.712 g proliny oraz 0.297 g tyrozyny.
Oregano zawiera na 100 gramów 9.8 mg betainy.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 1.551 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0 g |
10:0 | 0.004 g |
12:0 | 0.246 g |
14:0 | 0.004 g |
15:0 | 0 g |
16:0 | 0.792 g |
17:0 | 0 g |
18:0 | 0.505 g |
20:0 | 0 g |
22:0 | 0 g |
24:0 | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 0.716 g |
14:1 | 0 g |
15:1 | 0 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.004 g |
17:1 | 0 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 0.712 g |
18:1 c | 0.712 g |
18:1 t | 0 g |
20:1 | 0 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
24:1 c | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 1.369 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.748 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.621 g |
18:3 n-3 c,c,c (ALA) | 0.621 g |
18:3 n-6 c,c,c | 0 g |
18:4 | 0 g |
20:2 n-6 c,c | 0 g |
20:3 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0 g
|
Kwasy tłuszczowe trans – monoenowe | 0 g
|
Oregano zawiera 4.28 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
1.551 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 0.716 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 1.369 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Fitosterole | 203 g |
Możesz również polubić…
|