Autor: Alpha (www.flickr.com/photos/avlxyz/) na licencji CC BY-SA 2.00, Flickr
(Przepiórka ze skórą surowa)
Informacje ogólne na temat produktu Przepiórka w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 192 kcal |
Kalorie (kJ) | 803 kJ |
Białko | 19.63 g |
Tłuszcz | 12.05 g |
Węglowodany | 0 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 0.9 g |
Woda | 69.65 g |
Przepiórka zawiera na 100 gramów:
192 kcal
(803 kJ),
19.63 g białka,
12.05 g tłuszczu
(w tym
3.38 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
4.18 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
2.98 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
0 g węglowodanów,
0 g błonnika,
0.9 g popiołu
oraz 69.65 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 0 g |
Błonnik | 0 g |
Przepiórka zawiera na 100 gramów
0 g węglowodanów, w tym
, 0 g błonnika
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 13 mg |
Magnez | 23 mg |
Potas | 216 mg |
Fosfor | 275 mg |
Sód | 53 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 3.97 mg |
Cynk | 2.42 mg |
Miedź | 0.507 mg |
Mangan | 0.019 mg |
Selen | 16.6 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Przepiórka na 100 g wynosi: 13 mg wapnia, 23 mg magnezu, 216 mg potasu, 275 mg fosforu, 53 mg sodu, 3.97 mg żelaza, 2.42 mg cynku
, 0.507 mg miedzi, 0.019 mg manganu, 16.6 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 73 µg
|
Witamina A (IU) | 243 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 73 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
243 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.244 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.26 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 7.538 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.772 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.6 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 8 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 8 µg |
Foliany DFE | 8 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0.43 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.244 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.26 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 7.538 mg witaminy B3 (niacyny), 0.772 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.6 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 8 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0.43 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 6.1 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Przepiórka wynosi 6.1 mg.
KAROTENOIDY
Przepiórka zawiera na 100 gramów
73 µg retinolu.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 1.26 g |
Kwas asparaginowy | 1.652 g |
Kwas glutaminowy | 2.53 g |
Seryna | 0.937g |
Przepiórka zawiera na 100 gramów 1.26 g alaniny, 1.652 g kwasu asparaginowego, 2.53 g kwasu glutaminowego, 0.937g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.826 g |
Histydyna | 0.696 g |
Izoleucyna | 1.013 g |
Leucyna | 1.613 g |
Lizyna | 1.645 g |
Metionina | 0.591 g |
Tryptofan | 0.288 g |
Treonina | 0.945 g |
Walina | 1.033 g |
Przepiórka zawiera na 100 gramów 0.826 g fenyloalaniny, 0.696 g histydyny, 1.013 g izoleucyny, 1.613 g leucyny, 1.645 g lizyny, 0.591 g metioniny , 0.288 g tryptofanu, 0.945 g treoniny oraz 1.033 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 1.279 g |
Cysteina | 0.34 g |
Glicyna | 1.542 g |
Prolina | 0.866 g |
Tyrozyna | 0.849 g |
Przepiórka zawiera na 100 gramów 1.279 g argininy, 0.34 g cysteiny, 1.542 g glicyny, 0.866 g proliny oraz 0.849 g tyrozyny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 3.38 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0 g |
10:0 | 0 g |
12:0 | 0.04 g |
14:0 | 0.1 g |
16:0 | 2.19 g |
18:0 | 0.88 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 4.18 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.62 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 3.52 g |
20:1 | 0.01 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 2.98 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 2.3 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.42 g |
18:4 | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0.14 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0.01 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0.03 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
Przepiórka zawiera 12.05 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
3.38 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 4.18 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 2.98 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
).
INNE
Możesz również polubić…
|