Informacje ogólne na temat produktu Rozmaryn świeży w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 131 kcal |
Kalorie (kJ) | 548 kJ |
Białko | 3.31 g |
Tłuszcz | 5.86 g |
Węglowodany | 20.7 g |
Błonnik | 14.1 g |
Popiół | 2.35 g |
Woda | 67.77 g |
Rozmaryn świeży zawiera na 100 gramów:
131 kcal
(548 kJ),
3.31 g białka,
5.86 g tłuszczu
(w tym
2.838 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
1.16 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.901 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
20.7 g węglowodanów,
14.1 g błonnika,
2.35 g popiołu
oraz 67.77 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 20.7 g |
Błonnik | 14.1 g |
Rozmaryn świeży zawiera na 100 gramów
20.7 g węglowodanów, w tym
, 14.1 g błonnika
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 317 mg |
Magnez | 91 mg |
Potas | 668 mg |
Fosfor | 66 mg |
Sód | 26 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 6.65 mg |
Cynk | 0.93 mg |
Miedź | 0.301 mg |
Mangan | 0.96 mg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Rozmaryn świeży na 100 g wynosi: 317 mg wapnia, 91 mg magnezu, 668 mg potasu, 66 mg fosforu, 26 mg sodu, 6.65 mg żelaza, 0.93 mg cynku
, 0.301 mg miedzi, 0.96 mg manganu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 146 µg
|
Witamina A (IU) | 2924 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 146 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
2924 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.036 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.152 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.912 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.804 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.336 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 109 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 109 µg |
Foliany DFE | 109 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.036 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.152 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.912 mg witaminy B3 (niacyny), 0.804 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.336 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 109 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 21.8 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Rozmaryn świeży wynosi 21.8 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0 µg
|
Witamina D (IU) | 0 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Rozmaryn świeży to 0 µg na 100g
.
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 0 IU / 100g.
KAROTENOIDY
Rozmaryn świeży zawiera na 100 gramów
0 µg retinolu.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.172 g |
Kwas asparaginowy | 0.391 g |
Kwas glutaminowy | 0.361 g |
Seryna | 0.129g |
Rozmaryn świeży zawiera na 100 gramów 0.172 g alaniny, 0.391 g kwasu asparaginowego, 0.361 g kwasu glutaminowego, 0.129g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.169 g |
Histydyna | 0.066 g |
Izoleucyna | 0.136 g |
Leucyna | 0.249 g |
Lizyna | 0.143 g |
Metionina | 0.047 g |
Tryptofan | 0.051 g |
Treonina | 0.136 g |
Walina | 0.165 g |
Rozmaryn świeży zawiera na 100 gramów 0.169 g fenyloalaniny, 0.066 g histydyny, 0.136 g izoleucyny, 0.249 g leucyny, 0.143 g lizyny, 0.047 g metioniny , 0.051 g tryptofanu, 0.136 g treoniny oraz 0.165 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.153 g |
Cysteina | 0.037 g |
Glicyna | 0.159 g |
Prolina | 0.136 g |
Tyrozyna | 0.1 g |
Rozmaryn świeży zawiera na 100 gramów 0.153 g argininy, 0.037 g cysteiny, 0.159 g glicyny, 0.136 g proliny oraz 0.1 g tyrozyny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 2.838 g |
10:0 | 0.019 g |
12:0 | 0.014 g |
14:0 | 0.121 g |
16:0 | 1.921 g |
18:0 | 0.231 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 1.16 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.066 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 1.024 g |
20:1 | 0.048 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.901 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.447 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.414 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0 g
|
Rozmaryn świeży zawiera 5.86 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
2.838 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 1.16 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.901 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Możesz również polubić…
|