Autor: Baron Chandler (www.flickr.com/photos/thebaron03/) na licencji CC BY-ND 2.0 , Flickr
Informacje ogólne na temat produktu Ser Cheddar ostry w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 410 kcal |
Kalorie (kJ) | 1715 kJ |
Białko | 24.25 g |
Tłuszcz | 33.82 g |
Węglowodany | 2.13 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 3.66 g |
Woda | 36.15 g |
Ser Cheddar ostry zawiera na 100 gramów:
410 kcal
(1715 kJ),
24.25 g białka,
33.82 g tłuszczu
(w tym
19.368 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
8.428 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
1.433 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
2.13 g węglowodanów,
0 g błonnika,
3.66 g popiołu
oraz 36.15 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 2.13 g |
Cukry proste | 0.27 g |
Błonnik | 0 g |
Sacharoza | 0 g |
Glukoza | 0 g |
Fruktoza | 0 g |
Laktoza | 0.18 g |
Maltoza | 0 g |
Galaktoza | 0.08 g |
Ser Cheddar ostry zawiera na 100 gramów
2.13 g węglowodanów, w tym
0.27 g cukrów prostych, 0 g błonnika, 0 g sacharozy, 0 g glukozy, 0 g fruktozy, 0.18 g laktozy, 0 g maltozy, 0.08 g galaktozy
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 711 mg |
Magnez | 27 mg |
Potas | 76 mg |
Fosfor | 460 mg |
Sód | 644 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 0.16 mg |
Cynk | 3.74 mg |
Miedź | 0.035 mg |
Mangan | 0.024 mg |
Selen | 28.3 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Ser Cheddar ostry na 100 g wynosi: 711 mg wapnia, 27 mg magnezu, 76 mg potasu, 460 mg fosforu, 644 mg sodu, 0.16 mg żelaza, 3.74 mg cynku
, 0.035 mg miedzi, 0.024 mg manganu, 28.3 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 263 µg
|
Witamina A (IU) | 994 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 263 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
994 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.027 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.434 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.039 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 16.5 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.481 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.075 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 27 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 27 µg |
Foliany DFE | 27 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0.88 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.027 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.434 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.039 mg witaminy B3 (niacyny), 16.5 mg witaminy B4 (cholina), 0.481 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.075 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 27 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0.88 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Ser Cheddar ostry wynosi 0 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 1 µg
|
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 1 µg |
Witamina D (IU) | 41 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Ser Cheddar ostry to 1 µg na 100g (w tym
1 µg witaminy D3 (cholekalcyferolu)).
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 41 IU / 100g.
WITAMINA K
Witamina K | 2.4 µg
|
Witamina K2 (Menachinon-4) | 8.6 µg
|
Dihydrofilochinon (DHP) | 0 µg
|
Ser Cheddar ostry zawiera na 100 gramów 2.4 µg witaminy K.
W tym 8.6 µg witaminy K2 (menachinonu-4)
oraz 0 µg dihydrofilochinonu
.
KAROTENOIDY
Retinol | 256 µg |
Beta-karoten | 85 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 0 µg |
Ser Cheddar ostry zawiera na 100 gramów
256 µg retinolu, 85 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 0 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.838 g |
Kwas asparaginowy | 1.973 g |
Kwas glutaminowy | 5.675 g |
Seryna | 1.394g |
Ser Cheddar ostry zawiera na 100 gramów 0.838 g alaniny, 1.973 g kwasu asparaginowego, 5.675 g kwasu glutaminowego, 1.394g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 1.259 g |
Histydyna | 0.71 g |
Izoleucyna | 1.289 g |
Leucyna | 2.434 g |
Lizyna | 2.037 g |
Metionina | 0.587 g |
Tryptofan | 0.321 g |
Treonina | 1.091 g |
Walina | 1.631 g |
Ser Cheddar ostry zawiera na 100 gramów 1.259 g fenyloalaniny, 0.71 g histydyny, 1.289 g izoleucyny, 2.434 g leucyny, 2.037 g lizyny, 0.587 g metioniny , 0.321 g tryptofanu, 1.091 g treoniny oraz 1.631 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 1.084 g |
Cysteina | 0.144 g |
Glicyna | 0.484 g |
Prolina | 2.68 g |
Tyrozyna | 1.317 g |
Ser Cheddar ostry zawiera na 100 gramów 1.084 g argininy, 0.144 g cysteiny, 0.484 g glicyny, 2.68 g proliny oraz 1.317 g tyrozyny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 19.368 g |
4:0 | 0.675 g |
6:0 | 0.565 g |
8:0 | 0.361 g |
10:0 | 0.857 g |
12:0 | 0.967 g |
14:0 | 3.103 g |
15:0 | 0.322 g |
16:0 | 8.705 g |
17:0 | 0.195 g |
18:0 | 3.547 g |
20:0 | 0.049 g |
22:0 | 0.014 g |
24:0 | 0.009 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 8.428 g |
14:1 | 0.305 g |
15:1 | 0 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.492 g |
16:1 c | 0.388 g |
16:1 t | 0.104 g |
17:1 | 0.059 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 7.509 g |
18:1 c | 6.667 g |
18:1 t | 0.842 g |
20:1 | 0.061 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0.001 g |
22:1 c | 0.001 g |
22:1 t | 0 g |
24:1 c | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 1.433 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 1.179 g |
18:2 n-6 c,c | 0.775 g |
18:2 CLAs | 0.174 g |
18:2 (dalej niezdefiniowany) | 0.23 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.122 g |
18:3 n-3 c,c,c (ALA) | 0.117 g |
18:3 n-6 c,c,c | 0.001 g |
18:3 i | 0.003 g |
18:4 | 0 g |
20:2 n-6 c,c | 0.007 g |
20:3 (niezróżnicowany) | 0.037 g |
20:3 n-3 | 0.002 g |
20:3 n-6 | 0.036 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0.05 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0.01 g |
22:4 | 0.008 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0.017 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0.001 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 1.179 g
|
Kwasy tłuszczowe trans – monoenowe | 0.946 g
|
Kwasy tłuszczowe Trans – polienowe | 0.233 g
|
Ser Cheddar ostry zawiera 33.82 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
19.368 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 8.428 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 1.433 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 1.179 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Możesz również polubić…
|