Informacje ogólne na temat produktu Ser Cheddar w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 404 kcal |
Kalorie (kJ) | 1689 kJ |
Białko | 22.87 g |
Tłuszcz | 33.31 g |
Węglowodany | 3.09 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 3.71 g |
Woda | 37.02 g |
Ser Cheddar zawiera na 100 gramów:
404 kcal
(1689 kJ),
22.87 g białka,
33.31 g tłuszczu
(w tym
18.867 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
9.246 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
1.421 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
3.09 g węglowodanów,
0 g błonnika,
3.71 g popiołu
oraz 37.02 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 3.09 g |
Cukry proste | 0.48 g |
Błonnik | 0 g |
Sacharoza | 0 g |
Glukoza | 0.26 g |
Fruktoza | 0 g |
Laktoza | 0.12 g |
Maltoza | 0 g |
Galaktoza | 0.1 g |
Ser Cheddar zawiera na 100 gramów
3.09 g węglowodanów, w tym
0.48 g cukrów prostych, 0 g błonnika, 0 g sacharozy, 0.26 g glukozy, 0 g fruktozy, 0.12 g laktozy, 0 g maltozy, 0.1 g galaktozy
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 710 mg |
Magnez | 27 mg |
Potas | 76 mg |
Fosfor | 455 mg |
Sód | 653 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 0.14 mg |
Cynk | 3.64 mg |
Miedź | 0.03 mg |
Mangan | 0.027 mg |
Selen | 28.5 µg |
Fluor | 34.9 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Ser Cheddar na 100 g wynosi: 710 mg wapnia, 27 mg magnezu, 76 mg potasu, 455 mg fosforu, 653 mg sodu, 0.14 mg żelaza, 3.64 mg cynku
, 0.03 mg miedzi, 0.027 mg manganu, 28.5 µg selenu, 34.9 µg fluoru.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 330 µg
|
Witamina A (IU) | 1242 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 330 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
1242 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.029 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.428 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.059 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 16.5 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.41 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.066 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 27 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 27 µg |
Foliany DFE | 27 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 1.1 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.029 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.428 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.059 mg witaminy B3 (niacyny), 16.5 mg witaminy B4 (cholina), 0.41 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.066 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 27 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 1.1 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Ser Cheddar wynosi 0 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0.6 µg
|
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 0.6 µg |
Witamina D (IU) | 24 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Ser Cheddar to 0.6 µg na 100g (w tym
0.6 µg witaminy D3 (cholekalcyferolu)).
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 24 IU / 100g.
WITAMINA K
Witamina K | 2.4 µg
|
Witamina K2 (Menachinon-4) | 8.6 µg
|
Dihydrofilochinon (DHP) | 0 µg
|
Ser Cheddar zawiera na 100 gramów 2.4 µg witaminy K.
W tym 8.6 µg witaminy K2 (menachinonu-4)
oraz 0 µg dihydrofilochinonu
.
KAROTENOIDY
Retinol | 330 µg |
Beta-karoten | 85 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 0 µg |
Ser Cheddar zawiera na 100 gramów
330 µg retinolu, 85 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 0 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.751 g |
Kwas asparaginowy | 1.734 g |
Kwas glutaminowy | 4.735 g |
Seryna | 0.78g |
Ser Cheddar zawiera na 100 gramów 0.751 g alaniny, 1.734 g kwasu asparaginowego, 4.735 g kwasu glutaminowego, 0.78g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 1.074 g |
Histydyna | 0.547 g |
Izoleucyna | 1.206 g |
Leucyna | 1.939 g |
Lizyna | 1.025 g |
Metionina | 0.547 g |
Tryptofan | 0.547 g |
Treonina | 1.044 g |
Walina | 1.404 g |
Ser Cheddar zawiera na 100 gramów 1.074 g fenyloalaniny, 0.547 g histydyny, 1.206 g izoleucyny, 1.939 g leucyny, 1.025 g lizyny, 0.547 g metioniny , 0.547 g tryptofanu, 1.044 g treoniny oraz 1.404 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.547 g |
Cysteina | 0.123 g |
Glicyna | 0.547 g |
Prolina | 2.497 g |
Tyrozyna | 1.108 g |
Ser Cheddar zawiera na 100 gramów 0.547 g argininy, 0.123 g cysteiny, 0.547 g glicyny, 2.497 g proliny oraz 1.108 g tyrozyny.
Ser Cheddar zawiera na 100 gramów 0.7 mg betainy.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 18.867 g |
4:0 | 0.634 g |
6:0 | 0.536 g |
8:0 | 0.337 g |
10:0 | 0.82 g |
12:0 | 0.935 g |
14:0 | 3.005 g |
15:0 | 0.318 g |
16:0 | 8.625 g |
17:0 | 0.191 g |
18:0 | 3.394 g |
20:0 | 0.048 g |
22:0 | 0.015 g |
24:0 | 0.008 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 9.246 g |
14:1 | 0.296 g |
15:1 | 0 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.504 g |
16:1 t | 0.101 g |
17:1 | 0.059 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 7.403 g |
18:1 t | 0.816 g |
20:1 | 0.065 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0.001 g |
22:1 t | 0 g |
24:1 c | 0.001 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 1.421 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 1.171 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.114 g |
18:4 | 0 g |
20:2 n-6 c,c | 0.007 g |
20:3 (niezróżnicowany) | 0.037 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0.053 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0.01 g |
22:4 | 0.009 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0.017 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0.001 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0.917 g
|
Kwasy tłuszczowe trans – monoenowe | 0.917 g
|
Ser Cheddar zawiera 33.31 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
18.867 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 9.246 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 1.421 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0.917 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Może Ci się również spodoba
|