Informacje ogólne na temat produktu Ser Edam w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 357 kcal |
Kalorie (kJ) | 1492 kJ |
Białko | 24.99 g |
Tłuszcz | 27.8 g |
Węglowodany | 1.43 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 4.22 g |
Woda | 41.56 g |
Ser Edam zawiera na 100 gramów:
357 kcal
(1492 kJ),
24.99 g białka,
27.8 g tłuszczu
(w tym
17.572 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
8.125 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.665 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
1.43 g węglowodanów,
0 g błonnika,
4.22 g popiołu
oraz 41.56 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 1.43 g |
Cukry proste | 1.43 g |
Błonnik | 0 g |
Ser Edam zawiera na 100 gramów
1.43 g węglowodanów, w tym
1.43 g cukrów prostych, 0 g błonnika
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 731 mg |
Magnez | 30 mg |
Potas | 188 mg |
Fosfor | 536 mg |
Sód | 812 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 0.44 mg |
Cynk | 3.75 mg |
Miedź | 0.036 mg |
Mangan | 0.011 mg |
Selen | 14.5 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Ser Edam na 100 g wynosi: 731 mg wapnia, 30 mg magnezu, 188 mg potasu, 536 mg fosforu, 812 mg sodu, 0.44 mg żelaza, 3.75 mg cynku
, 0.036 mg miedzi, 0.011 mg manganu, 14.5 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 243 µg
|
Witamina A (IU) | 825 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 243 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
825 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.037 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.389 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.082 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 15.4 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.281 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.076 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 16 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 16 µg |
Foliany DFE | 16 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 1.54 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.037 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.389 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.082 mg witaminy B3 (niacyny), 15.4 mg witaminy B4 (cholina), 0.281 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.076 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 16 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 1.54 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Ser Edam wynosi 0 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0.5 µg
|
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 0.5 µg |
Witamina D (IU) | 20 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Ser Edam to 0.5 µg na 100g (w tym
0.5 µg witaminy D3 (cholekalcyferolu)).
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 20 IU / 100g.
WITAMINA K
Ser Edam zawiera na 100 gramów 2.3 µg witaminy K.
KAROTENOIDY
Retinol | 242 µg |
Beta-karoten | 11 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 0 µg |
Ser Edam zawiera na 100 gramów
242 µg retinolu, 11 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 0 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.764 g |
Kwas asparaginowy | 1.747 g |
Kwas glutaminowy | 6.15 g |
Seryna | 1.547g |
Ser Edam zawiera na 100 gramów 0.764 g alaniny, 1.747 g kwasu asparaginowego, 6.15 g kwasu glutaminowego, 1.547g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 1.434 g |
Histydyna | 1.034 g |
Izoleucyna | 1.308 g |
Leucyna | 2.57 g |
Lizyna | 2.66 g |
Metionina | 0.721 g |
Tryptofan | 0.352 g |
Treonina | 0.932 g |
Walina | 1.81 g |
Ser Edam zawiera na 100 gramów 1.434 g fenyloalaniny, 1.034 g histydyny, 1.308 g izoleucyny, 2.57 g leucyny, 2.66 g lizyny, 0.721 g metioniny , 0.352 g tryptofanu, 0.932 g treoniny oraz 1.81 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.964 g |
Cysteina | 0.255 g |
Glicyna | 0.486 g |
Prolina | 3.251 g |
Tyrozyna | 1.457 g |
Ser Edam zawiera na 100 gramów 0.964 g argininy, 0.255 g cysteiny, 0.486 g glicyny, 3.251 g proliny oraz 1.457 g tyrozyny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 17.572 g |
4:0 | 1 g |
6:0 | 0.461 g |
8:0 | 0.3 g |
10:0 | 0.589 g |
12:0 | 0.496 g |
14:0 | 2.943 g |
16:0 | 8.067 g |
18:0 | 2.983 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 8.125 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.813 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 6.911 g |
20:1 | 0 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.665 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.418 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.247 g |
18:4 | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
Ser Edam zawiera 27.8 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
17.572 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 8.125 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.665 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Możesz również polubić…
|