Informacje ogólne na temat produktu Ser Gruyere w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 413 kcal |
Kalorie (kJ) | 1728 kJ |
Białko | 29.81 g |
Tłuszcz | 32.34 g |
Węglowodany | 0.36 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 4.3 g |
Woda | 33.19 g |
Ser Gruyere zawiera na 100 gramów:
413 kcal
(1728 kJ),
29.81 g białka,
32.34 g tłuszczu
(w tym
18.913 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
10.043 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
1.733 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
0.36 g węglowodanów,
0 g błonnika,
4.3 g popiołu
oraz 33.19 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 0.36 g |
Cukry proste | 0.36 g |
Błonnik | 0 g |
Ser Gruyere zawiera na 100 gramów
0.36 g węglowodanów, w tym
0.36 g cukrów prostych, 0 g błonnika
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 1011 mg |
Magnez | 36 mg |
Potas | 81 mg |
Fosfor | 605 mg |
Sód | 714 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 0.17 mg |
Cynk | 3.9 mg |
Miedź | 0.032 mg |
Mangan | 0.017 mg |
Selen | 14.5 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Ser Gruyere na 100 g wynosi: 1011 mg wapnia, 36 mg magnezu, 81 mg potasu, 605 mg fosforu, 714 mg sodu, 0.17 mg żelaza, 3.9 mg cynku
, 0.032 mg miedzi, 0.017 mg manganu, 14.5 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 271 µg
|
Witamina A (IU) | 948 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 271 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
948 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.06 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.279 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.106 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 15.4 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.562 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.081 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 10 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 10 µg |
Foliany DFE | 10 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 1.6 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.06 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.279 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.106 mg witaminy B3 (niacyny), 15.4 mg witaminy B4 (cholina), 0.562 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.081 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 10 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 1.6 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Ser Gruyere wynosi 0 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0.6 µg
|
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 0.6 µg |
Witamina D (IU) | 24 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Ser Gruyere to 0.6 µg na 100g (w tym
0.6 µg witaminy D3 (cholekalcyferolu)).
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 24 IU / 100g.
WITAMINA K
Ser Gruyere zawiera na 100 gramów 2.7 µg witaminy K.
KAROTENOIDY
Retinol | 268 µg |
Beta-karoten | 33 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 0 µg |
Ser Gruyere zawiera na 100 gramów
268 µg retinolu, 33 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 0 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.958 g |
Kwas asparaginowy | 1.645 g |
Kwas glutaminowy | 5.981 g |
Seryna | 1.719g |
Ser Gruyere zawiera na 100 gramów 0.958 g alaniny, 1.645 g kwasu asparaginowego, 5.981 g kwasu glutaminowego, 1.719g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 1.743 g |
Histydyna | 1.117 g |
Izoleucyna | 1.612 g |
Leucyna | 3.102 g |
Lizyna | 2.71 g |
Metionina | 0.822 g |
Tryptofan | 0.421 g |
Treonina | 1.089 g |
Walina | 2.243 g |
Ser Gruyere zawiera na 100 gramów 1.743 g fenyloalaniny, 1.117 g histydyny, 1.612 g izoleucyny, 3.102 g leucyny, 2.71 g lizyny, 0.822 g metioniny , 0.421 g tryptofanu, 1.089 g treoniny oraz 2.243 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.972 g |
Cysteina | 0.304 g |
Glicyna | 0.533 g |
Prolina | 3.869 g |
Tyrozyna | 1.776 g |
Ser Gruyere zawiera na 100 gramów 0.972 g argininy, 0.304 g cysteiny, 0.533 g glicyny, 3.869 g proliny oraz 1.776 g tyrozyny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 18.913 g |
4:0 | 1.049 g |
6:0 | 0.621 g |
8:0 | 0.355 g |
10:0 | 0.751 g |
12:0 | 0.911 g |
14:0 | 3.369 g |
16:0 | 8.753 g |
18:0 | 2.324 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 10.043 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.724 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 8.582 g |
20:1 | 0 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 1.733 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 1.3 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.433 g |
18:4 | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
Ser Gruyere zawiera 32.34 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
18.913 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 10.043 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 1.733 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Możesz również polubić…
|