Informacje ogólne na temat produktu Ser Parmezan w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 392 kcal |
Kalorie (kJ) | 1641 kJ |
Białko | 35.75 g |
Tłuszcz | 25.83 g |
Węglowodany | 3.22 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 6.04 g |
Woda | 29.16 g |
Ser Parmezan zawiera na 100 gramów:
392 kcal
(1641 kJ),
35.75 g białka,
25.83 g tłuszczu
(w tym
16.41 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
7.515 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.569 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
3.22 g węglowodanów,
0 g błonnika,
6.04 g popiołu
oraz 29.16 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 3.22 g |
Cukry proste | 0.8 g |
Błonnik | 0 g |
Ser Parmezan zawiera na 100 gramów
3.22 g węglowodanów, w tym
0.8 g cukrów prostych, 0 g błonnika
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 1184 mg |
Magnez | 44 mg |
Potas | 92 mg |
Fosfor | 694 mg |
Sód | 1376 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 0.82 mg |
Cynk | 2.75 mg |
Miedź | 0.032 mg |
Mangan | 0.02 mg |
Selen | 22.5 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Ser Parmezan na 100 g wynosi: 1184 mg wapnia, 44 mg magnezu, 92 mg potasu, 694 mg fosforu, 1376 mg sodu, 0.82 mg żelaza, 2.75 mg cynku
, 0.032 mg miedzi, 0.02 mg manganu, 22.5 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 207 µg
|
Witamina A (IU) | 781 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 207 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
781 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.039 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.332 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.271 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 15.4 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.453 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.091 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 7 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 7 µg |
Foliany DFE | 7 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 1.2 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.039 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.332 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.271 mg witaminy B3 (niacyny), 15.4 mg witaminy B4 (cholina), 0.453 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.091 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 7 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 1.2 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Ser Parmezan wynosi 0 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0.5 µg
|
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 0.5 µg |
Witamina D (IU) | 19 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Ser Parmezan to 0.5 µg na 100g (w tym
0.5 µg witaminy D3 (cholekalcyferolu)).
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 19 IU / 100g.
WITAMINA K
Ser Parmezan zawiera na 100 gramów 1.7 µg witaminy K.
KAROTENOIDY
Retinol | 201 µg |
Beta-karoten | 66 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 0 µg |
Ser Parmezan zawiera na 100 gramów
201 µg retinolu, 66 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 0 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 1.048 g |
Kwas asparaginowy | 2.236 g |
Kwas glutaminowy | 8.209 g |
Seryna | 2.068g |
Ser Parmezan zawiera na 100 gramów 1.048 g alaniny, 2.236 g kwasu asparaginowego, 8.209 g kwasu glutaminowego, 2.068g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 1.922 g |
Histydyna | 1.384 g |
Izoleucyna | 1.894 g |
Leucyna | 3.452 g |
Lizyna | 3.306 g |
Metionina | 0.958 g |
Tryptofan | 0.482 g |
Treonina | 1.317 g |
Walina | 2.454 g |
Ser Parmezan zawiera na 100 gramów 1.922 g fenyloalaniny, 1.384 g histydyny, 1.894 g izoleucyny, 3.452 g leucyny, 3.306 g lizyny, 0.958 g metioniny , 0.482 g tryptofanu, 1.317 g treoniny oraz 2.454 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 1.317 g |
Cysteina | 0.235 g |
Glicyna | 0.622 g |
Prolina | 4.18 g |
Tyrozyna | 1.995 g |
Ser Parmezan zawiera na 100 gramów 1.317 g argininy, 0.235 g cysteiny, 0.622 g glicyny, 4.18 g proliny oraz 1.995 g tyrozyny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 16.41 g |
4:0 | 1.299 g |
6:0 | 0.487 g |
8:0 | 0.26 g |
10:0 | 0.648 g |
12:0 | 0.873 g |
14:0 | 2.911 g |
16:0 | 6.966 g |
18:0 | 2.301 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 7.515 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.394 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 6.656 g |
20:1 | 0 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.569 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.272 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.297 g |
18:4 | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
Ser Parmezan zawiera 25.83 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
16.41 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 7.515 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.569 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Możesz również polubić…
|