Informacje ogólne na temat produktu Ser pasteryzowany szwajcarski w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 334 kcal |
Kalorie (kJ) | 1396 kJ |
Białko | 24.73 g |
Tłuszcz | 25.01 g |
Węglowodany | 2.1 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 5.85 g |
Woda | 42.31 g |
Ser pasteryzowany szwajcarski zawiera na 100 gramów:
334 kcal
(1396 kJ),
24.73 g białka,
25.01 g tłuszczu
(w tym
16.045 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
7.046 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.622 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
2.1 g węglowodanów,
0 g błonnika,
5.85 g popiołu
oraz 42.31 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 2.1 g |
Cukry proste | 1.23 g |
Błonnik | 0 g |
Ser pasteryzowany szwajcarski zawiera na 100 gramów
2.1 g węglowodanów, w tym
1.23 g cukrów prostych, 0 g błonnika
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 772 mg |
Magnez | 29 mg |
Potas | 216 mg |
Fosfor | 762 mg |
Sód | 1370 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 0.61 mg |
Cynk | 3.61 mg |
Miedź | 0.027 mg |
Mangan | 0.014 mg |
Selen | 15.9 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Ser pasteryzowany szwajcarski na 100 g wynosi: 772 mg wapnia, 29 mg magnezu, 216 mg potasu, 762 mg fosforu, 1370 mg sodu, 0.61 mg żelaza, 3.61 mg cynku
, 0.027 mg miedzi, 0.014 mg manganu, 15.9 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 198 µg
|
Witamina A (IU) | 746 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 198 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
746 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.014 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.276 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.038 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 36.2 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.26 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.036 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 6 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 6 µg |
Foliany DFE | 6 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 1.23 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.014 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.276 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.038 mg witaminy B3 (niacyny), 36.2 mg witaminy B4 (cholina), 0.26 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.036 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 6 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 1.23 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Ser pasteryzowany szwajcarski wynosi 0 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0.5 µg
|
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 0.5 µg |
Witamina D (IU) | 18 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Ser pasteryzowany szwajcarski to 0.5 µg na 100g (w tym
0.5 µg witaminy D3 (cholekalcyferolu)).
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 18 IU / 100g.
WITAMINA K
Ser pasteryzowany szwajcarski zawiera na 100 gramów 2.2 µg witaminy K.
KAROTENOIDY
Retinol | 192 µg |
Beta-karoten | 63 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 0 µg |
Ser pasteryzowany szwajcarski zawiera na 100 gramów
192 µg retinolu, 63 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 0 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.62 g |
Kwas asparaginowy | 1.519 g |
Kwas glutaminowy | 5.132 g |
Seryna | 1.194g |
Ser pasteryzowany szwajcarski zawiera na 100 gramów 0.62 g alaniny, 1.519 g kwasu asparaginowego, 5.132 g kwasu glutaminowego, 1.194g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 1.256 g |
Histydyna | 1.008 g |
Izoleucyna | 1.143 g |
Leucyna | 2.186 g |
Lizyna | 2.454 g |
Metionina | 0.64 g |
Tryptofan | 0.36 g |
Treonina | 0.802 g |
Walina | 1.481 g |
Ser pasteryzowany szwajcarski zawiera na 100 gramów 1.256 g fenyloalaniny, 1.008 g histydyny, 1.143 g izoleucyny, 2.186 g leucyny, 2.454 g lizyny, 0.64 g metioniny , 0.36 g tryptofanu, 0.802 g treoniny oraz 1.481 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 1.035 g |
Cysteina | 0.159 g |
Glicyna | 0.407 g |
Prolina | 2.516 g |
Tyrozyna | 1.353 g |
Ser pasteryzowany szwajcarski zawiera na 100 gramów 1.035 g argininy, 0.159 g cysteiny, 0.407 g glicyny, 2.516 g proliny oraz 1.353 g tyrozyny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 16.045 g |
4:0 | 0.815 g |
6:0 | 0.489 g |
8:0 | 0.275 g |
10:0 | 0.572 g |
12:0 | 0.566 g |
14:0 | 2.792 g |
16:0 | 7.188 g |
18:0 | 2.602 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 7.046 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.677 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 5.896 g |
20:1 | 0 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.622 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.342 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.28 g |
18:4 | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
Ser pasteryzowany szwajcarski zawiera 25.01 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
16.045 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 7.046 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.622 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Możesz również polubić…
|