Informacje ogólne na temat produktu Ser Szwajcarski w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 393 kcal |
Kalorie (kJ) | 1645 kJ |
Białko | 26.96 g |
Tłuszcz | 30.99 g |
Węglowodany | 1.44 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 2.97 g |
Woda | 37.63 g |
Ser Szwajcarski zawiera na 100 gramów:
393 kcal
(1645 kJ),
26.96 g białka,
30.99 g tłuszczu
(w tym
18.227 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
8.046 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
1.341 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
1.44 g węglowodanów,
0 g błonnika,
2.97 g popiołu
oraz 37.63 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 1.44 g |
Cukry proste | 0 g |
Błonnik | 0 g |
Sacharoza | 0 g |
Glukoza | 0 g |
Fruktoza | 0 g |
Laktoza | 0 g |
Maltoza | 0 g |
Galaktoza | 0 g |
Ser Szwajcarski zawiera na 100 gramów
1.44 g węglowodanów, w tym
0 g cukrów prostych, 0 g błonnika, 0 g sacharozy, 0 g glukozy, 0 g fruktozy, 0 g laktozy, 0 g maltozy, 0 g galaktozy
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 890 mg |
Magnez | 33 mg |
Potas | 72 mg |
Fosfor | 574 mg |
Sód | 187 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 0.13 mg |
Cynk | 4.37 mg |
Miedź | 0.047 mg |
Mangan | 0.026 mg |
Selen | 30 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Ser Szwajcarski na 100 g wynosi: 890 mg wapnia, 33 mg magnezu, 72 mg potasu, 574 mg fosforu, 187 mg sodu, 0.13 mg żelaza, 4.37 mg cynku
, 0.047 mg miedzi, 0.026 mg manganu, 30 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 288 µg
|
Witamina A (IU) | 1047 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 288 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
1047 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.011 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.302 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.064 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 15.5 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.353 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.071 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 10 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 10 µg |
Foliany DFE | 10 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 3.06 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.011 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.302 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.064 mg witaminy B3 (niacyny), 15.5 mg witaminy B4 (cholina), 0.353 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.071 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 10 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 3.06 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Ser Szwajcarski wynosi 0 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0 µg
|
Witamina D2 (Ergokalcyferol) | 0 µg |
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 0 µg |
Witamina D (IU) | 0 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Ser Szwajcarski to 0 µg na 100g (w tym
0 µg witaminy D2 (ergokalcyferolu),
0 µg witaminy D3 (cholekalcyferolu)).
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 0 IU / 100g.
WITAMINA K
Witamina K | 1.4 µg
|
Witamina K2 (Menachinon-4) | 6.3 µg
|
Dihydrofilochinon (DHP) | 0 µg
|
Ser Szwajcarski zawiera na 100 gramów 1.4 µg witaminy K.
W tym 6.3 µg witaminy K2 (menachinonu-4)
oraz 0 µg dihydrofilochinonu
.
KAROTENOIDY
Retinol | 283 µg |
Beta-karoten | 61 µg |
Alpha-karoten | 1 µg |
Kryptoksantyna | 2 µg |
Likopen | 1 µg |
Luteina | 8 µg |
Ser Szwajcarski zawiera na 100 gramów
283 µg retinolu, 61 µg beta-karotenu, 1 µg alpha karotenu, 2 µg kryptoksantyny, 1 µg likopenu, 8 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.914 g |
Kwas asparaginowy | 1.569 g |
Kwas glutaminowy | 5.704 g |
Seryna | 1.64g |
Ser Szwajcarski zawiera na 100 gramów 0.914 g alaniny, 1.569 g kwasu asparaginowego, 5.704 g kwasu glutaminowego, 1.64g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 1.662 g |
Histydyna | 1.065 g |
Izoleucyna | 1.537 g |
Leucyna | 2.959 g |
Lizyna | 2.585 g |
Metionina | 0.784 g |
Tryptofan | 0.401 g |
Treonina | 1.038 g |
Walina | 2.139 g |
Ser Szwajcarski zawiera na 100 gramów 1.662 g fenyloalaniny, 1.065 g histydyny, 1.537 g izoleucyny, 2.959 g leucyny, 2.585 g lizyny, 0.784 g metioniny , 0.401 g tryptofanu, 1.038 g treoniny oraz 2.139 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.927 g |
Cysteina | 0.29 g |
Glicyna | 0.508 g |
Prolina | 3.69 g |
Tyrozyna | 1.693 g |
Ser Szwajcarski zawiera na 100 gramów 0.927 g argininy, 0.29 g cysteiny, 0.508 g glicyny, 3.69 g proliny oraz 1.693 g tyrozyny.
Ser Szwajcarski zawiera na 100 gramów 0.6 mg betainy.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 18.227 g |
4:0 | 0.681 g |
6:0 | 0.542 g |
8:0 | 0.327 g |
10:0 | 0.768 g |
12:0 | 0.875 g |
14:0 | 2.919 g |
15:0 | 0.305 g |
16:0 | 8.358 g |
17:0 | 0.189 g |
18:0 | 3.196 g |
20:0 | 0.044 g |
22:0 | 0.014 g |
24:0 | 0.009 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 8.046 g |
14:1 | 0.297 g |
15:1 | 0 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.565 g |
16:1 c | 0.463 g |
16:1 t | 0.102 g |
17:1 | 0.062 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 7.06 g |
18:1 c | 6.369 g |
18:1 t | 0.692 g |
20:1 | 0.06 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0.002 g |
22:1 c | 0.002 g |
22:1 t | 0 g |
24:1 c | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 1.341 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 1.086 g |
18:2 n-6 c,c | 0.734 g |
18:2 CLAs | 0.161 g |
18:2 (dalej niezdefiniowany) | 0.191 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.129 g |
18:3 n-3 c,c,c (ALA) | 0.125 g |
18:3 n-6 c,c,c | 0.002 g |
18:3 i | 0.002 g |
18:4 | 0.001 g |
20:2 n-6 c,c | 0.007 g |
20:3 (niezróżnicowany) | 0.035 g |
20:3 n-3 | 0.003 g |
20:3 n-6 | 0.032 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0.046 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:4 | 0.007 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0.018 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0.987 g
|
Kwasy tłuszczowe trans – monoenowe | 0.793 g
|
Kwasy tłuszczowe Trans – polienowe | 0.194 g
|
Ser Szwajcarski zawiera 30.99 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
18.227 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 8.046 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 1.341 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0.987 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Możesz również polubić…
|