Informacje ogólne na temat produktu Świeża bazylia w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 23 kcal |
Kalorie (kJ) | 94 kJ |
Białko | 3.15 g |
Tłuszcz | 0.64 g |
Węglowodany | 2.65 g |
Błonnik | 1.6 g |
Popiół | 1.49 g |
Woda | 92.06 g |
Świeża bazylia zawiera na 100 gramów:
23 kcal
(94 kJ),
3.15 g białka,
0.64 g tłuszczu
(w tym
0.041 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
0.088 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.389 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
2.65 g węglowodanów,
1.6 g błonnika,
1.49 g popiołu
oraz 92.06 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 2.65 g |
Cukry proste | 0.3 g |
Błonnik | 1.6 g |
Sacharoza | 0 g |
Glukoza | 0.02 g |
Fruktoza | 0.02 g |
Laktoza | 0 g |
Maltoza | 0 g |
Galaktoza | 0.27 g |
Świeża bazylia zawiera na 100 gramów
2.65 g węglowodanów, w tym
0.3 g cukrów prostych, 1.6 g błonnika, 0 g sacharozy, 0.02 g glukozy, 0.02 g fruktozy, 0 g laktozy, 0 g maltozy, 0.27 g galaktozy
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 177 mg |
Magnez | 64 mg |
Potas | 295 mg |
Fosfor | 56 mg |
Sód | 4 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 3.17 mg |
Cynk | 0.81 mg |
Miedź | 0.385 mg |
Mangan | 1.148 mg |
Selen | 0.3 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Świeża bazylia na 100 g wynosi: 177 mg wapnia, 64 mg magnezu, 295 mg potasu, 56 mg fosforu, 4 mg sodu, 3.17 mg żelaza, 0.81 mg cynku
, 0.385 mg miedzi, 1.148 mg manganu, 0.3 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 264 µg
|
Witamina A (IU) | 5275 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 264 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
5275 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.034 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.076 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.902 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 11.4 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.209 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.155 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 68 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 68 µg |
Foliany DFE | 68 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.034 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.076 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.902 mg witaminy B3 (niacyny), 11.4 mg witaminy B4 (cholina), 0.209 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.155 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 68 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 18 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Świeża bazylia wynosi 18 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0 µg
|
Witamina D (IU) | 0 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Świeża bazylia to 0 µg na 100g
.
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 0 IU / 100g.
WITAMINA K
Witamina K | 414.8 µg
|
Dihydrofilochinon (DHP) | 0 µg
|
Świeża bazylia zawiera na 100 gramów 414.8 µg witaminy K.
W tym 0 µg dihydrofilochinonu
.
KAROTENOIDY
Retinol | 0 µg |
Beta-karoten | 3142 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 46 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 5650 µg |
Świeża bazylia zawiera na 100 gramów
0 µg retinolu, 3142 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 46 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 5650 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.132 g |
Kwas asparaginowy | 0.301 g |
Kwas glutaminowy | 0.277 g |
Seryna | 0.099g |
Świeża bazylia zawiera na 100 gramów 0.132 g alaniny, 0.301 g kwasu asparaginowego, 0.277 g kwasu glutaminowego, 0.099g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.13 g |
Histydyna | 0.051 g |
Izoleucyna | 0.104 g |
Leucyna | 0.191 g |
Lizyna | 0.11 g |
Metionina | 0.036 g |
Tryptofan | 0.039 g |
Treonina | 0.104 g |
Walina | 0.127 g |
Świeża bazylia zawiera na 100 gramów 0.13 g fenyloalaniny, 0.051 g histydyny, 0.104 g izoleucyny, 0.191 g leucyny, 0.11 g lizyny, 0.036 g metioniny , 0.039 g tryptofanu, 0.104 g treoniny oraz 0.127 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.117 g |
Cysteina | 0.028 g |
Glicyna | 0.122 g |
Prolina | 0.104 g |
Tyrozyna | 0.077 g |
Świeża bazylia zawiera na 100 gramów 0.117 g argininy, 0.028 g cysteiny, 0.122 g glicyny, 0.104 g proliny oraz 0.077 g tyrozyny.
Świeża bazylia zawiera na 100 gramów 0.4 mg betainy.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 0.041 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0 g |
10:0 | 0 g |
12:0 | 0 g |
14:0 | 0 g |
16:0 | 0.036 g |
18:0 | 0.005 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 0.088 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 0.088 g |
20:1 | 0 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.389 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.073 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.316 g |
18:4 | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0 g
|
Świeża bazylia zawiera 0.64 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
0.041 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 0.088 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.389 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Może Ci się również spodoba
|