(Suszona szałwia)
Informacje ogólne na temat produktu Szałwia w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 315 kcal |
Kalorie (kJ) | 1317 kJ |
Białko | 10.63 g |
Tłuszcz | 12.75 g |
Węglowodany | 60.73 g |
Błonnik | 40.3 g |
Popiół | 7.95 g |
Woda | 7.96 g |
Szałwia zawiera na 100 gramów:
315 kcal
(1317 kJ),
10.63 g białka,
12.75 g tłuszczu
(w tym
7.03 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
1.87 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
1.76 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
60.73 g węglowodanów,
40.3 g błonnika,
7.95 g popiołu
oraz 7.96 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 60.73 g |
Cukry proste | 1.71 g |
Błonnik | 40.3 g |
Szałwia zawiera na 100 gramów
60.73 g węglowodanów, w tym
1.71 g cukrów prostych, 40.3 g błonnika
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 1652 mg |
Magnez | 428 mg |
Potas | 1070 mg |
Fosfor | 91 mg |
Sód | 11 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 28.12 mg |
Cynk | 4.7 mg |
Miedź | 0.757 mg |
Mangan | 3.133 mg |
Selen | 3.7 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Szałwia na 100 g wynosi: 1652 mg wapnia, 428 mg magnezu, 1070 mg potasu, 91 mg fosforu, 11 mg sodu, 28.12 mg żelaza, 4.7 mg cynku
, 0.757 mg miedzi, 3.133 mg manganu, 3.7 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 295 µg
|
Witamina A (IU) | 5900 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 295 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
5900 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.754 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.336 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 5.72 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 43.6 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 2.69 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 274 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 274 µg |
Foliany DFE | 274 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.754 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.336 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 5.72 mg witaminy B3 (niacyny), 43.6 mg witaminy B4 (cholina), 2.69 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 274 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 32.4 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Szałwia wynosi 32.4 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0 µg
|
Witamina D (IU) | 0 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Szałwia to 0 µg na 100g
.
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 0 IU / 100g.
WITAMINA K
Szałwia zawiera na 100 gramów 1714.5 µg witaminy K.
KAROTENOIDY
Retinol | 0 µg |
Beta-karoten | 3485 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 109 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 1895 µg |
Szałwia zawiera na 100 gramów
0 µg retinolu, 3485 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 109 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 1895 µg luteiny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 7.03 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0.71 g |
10:0 | 0.76 g |
12:0 | 0.3 g |
14:0 | 0.72 g |
16:0 | 3.15 g |
18:0 | 1.25 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 1.87 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.12 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 1.75 g |
20:1 | 0 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 1.76 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.53 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 1.23 g |
18:4 | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
Szałwia zawiera 12.75 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
7.03 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 1.87 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 1.76 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Fitosterole | 244 g |
Możesz również polubić…
|