(Liście szpinaku - surowe)
Informacje ogólne na temat produktu Szpinak w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 23 kcal |
Kalorie (kJ) | 97 kJ |
Białko | 2.86 g |
Tłuszcz | 0.39 g |
Węglowodany | 3.63 g |
Błonnik | 2.2 g |
Popiół | 1.72 g |
Woda | 91.4 g |
Szpinak zawiera na 100 gramów:
23 kcal
(97 kJ),
2.86 g białka,
0.39 g tłuszczu
(w tym
0.063 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
0.01 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.165 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
3.63 g węglowodanów,
2.2 g błonnika,
1.72 g popiołu
oraz 91.4 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 3.63 g |
Cukry proste | 0.42 g |
Błonnik | 2.2 g |
Sacharoza | 0.07 g |
Glukoza | 0.11 g |
Fruktoza | 0.15 g |
Laktoza | 0 g |
Maltoza | 0 g |
Galaktoza | 0.1 g |
Szpinak zawiera na 100 gramów
3.63 g węglowodanów, w tym
0.42 g cukrów prostych, 2.2 g błonnika, 0.07 g sacharozy, 0.11 g glukozy, 0.15 g fruktozy, 0 g laktozy, 0 g maltozy, 0.1 g galaktozy
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 99 mg |
Magnez | 79 mg |
Potas | 558 mg |
Fosfor | 49 mg |
Sód | 79 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 2.71 mg |
Cynk | 0.53 mg |
Miedź | 0.13 mg |
Mangan | 0.897 mg |
Selen | 1 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Szpinak na 100 g wynosi: 99 mg wapnia, 79 mg magnezu, 558 mg potasu, 49 mg fosforu, 79 mg sodu, 2.71 mg żelaza, 0.53 mg cynku
, 0.13 mg miedzi, 0.897 mg manganu, 1 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 469 µg
|
Witamina A (IU) | 9377 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 469 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
9377 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.078 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.189 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.724 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 19.3 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.065 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.195 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 194 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 194 µg |
Foliany DFE | 194 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.078 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.189 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.724 mg witaminy B3 (niacyny), 19.3 mg witaminy B4 (cholina), 0.065 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.195 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 194 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 28.1 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Szpinak wynosi 28.1 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0 µg
|
Witamina D (IU) | 0 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Szpinak to 0 µg na 100g
.
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 0 IU / 100g.
WITAMINA K
Szpinak zawiera na 100 gramów 482.9 µg witaminy K.
KAROTENOIDY
Retinol | 0 µg |
Beta-karoten | 5626 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 12198 µg |
Szpinak zawiera na 100 gramów
0 µg retinolu, 5626 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 12198 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.142 g |
Kwas asparaginowy | 0.24 g |
Kwas glutaminowy | 0.343 g |
Seryna | 0.104g |
Szpinak zawiera na 100 gramów 0.142 g alaniny, 0.24 g kwasu asparaginowego, 0.343 g kwasu glutaminowego, 0.104g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.129 g |
Histydyna | 0.064 g |
Izoleucyna | 0.147 g |
Leucyna | 0.223 g |
Lizyna | 0.174 g |
Metionina | 0.053 g |
Tryptofan | 0.039 g |
Treonina | 0.122 g |
Walina | 0.161 g |
Szpinak zawiera na 100 gramów 0.129 g fenyloalaniny, 0.064 g histydyny, 0.147 g izoleucyny, 0.223 g leucyny, 0.174 g lizyny, 0.053 g metioniny , 0.039 g tryptofanu, 0.122 g treoniny oraz 0.161 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.162 g |
Cysteina | 0.035 g |
Glicyna | 0.134 g |
Prolina | 0.112 g |
Tyrozyna | 0.108 g |
Szpinak zawiera na 100 gramów 0.162 g argininy, 0.035 g cysteiny, 0.134 g glicyny, 0.112 g proliny oraz 0.108 g tyrozyny.
Szpinak zawiera na 100 gramów 102.6 mg betainy.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 0.063 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0 g |
10:0 | 0 g |
12:0 | 0 g |
14:0 | 0.01 g |
16:0 | 0.049 g |
18:0 | 0.004 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 0.01 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.005 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 0.005 g |
20:1 | 0 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.165 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.026 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.138 g |
18:4 | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0 g
|
Szpinak zawiera 0.39 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
0.063 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 0.01 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.165 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Fitosterole | 9 g |
Możesz również polubić…
|