Informacje ogólne na temat produktu Tymianek świeży w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 101 kcal |
Kalorie (kJ) | 423 kJ |
Białko | 5.56 g |
Tłuszcz | 1.68 g |
Węglowodany | 24.45 g |
Błonnik | 14 g |
Popiół | 3.2 g |
Woda | 65.11 g |
Tymianek świeży zawiera na 100 gramów:
101 kcal
(423 kJ),
5.56 g białka,
1.68 g tłuszczu
(w tym
0.467 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
0.081 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.532 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
24.45 g węglowodanów,
14 g błonnika,
3.2 g popiołu
oraz 65.11 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 24.45 g |
Błonnik | 14 g |
Tymianek świeży zawiera na 100 gramów
24.45 g węglowodanów, w tym
, 14 g błonnika
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 405 mg |
Magnez | 160 mg |
Potas | 609 mg |
Fosfor | 106 mg |
Sód | 9 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 17.45 mg |
Cynk | 1.81 mg |
Miedź | 0.555 mg |
Mangan | 1.719 mg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Tymianek świeży na 100 g wynosi: 405 mg wapnia, 160 mg magnezu, 609 mg potasu, 106 mg fosforu, 9 mg sodu, 17.45 mg żelaza, 1.81 mg cynku
, 0.555 mg miedzi, 1.719 mg manganu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 238 µg
|
Witamina A (IU) | 4751 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 238 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
4751 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.048 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.471 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 1.824 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.409 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.348 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 45 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 45 µg |
Foliany DFE | 45 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.048 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.471 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 1.824 mg witaminy B3 (niacyny), 0.409 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.348 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 45 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 160.1 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Tymianek świeży wynosi 160.1 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0 µg
|
Witamina D (IU) | 0 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Tymianek świeży to 0 µg na 100g
.
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 0 IU / 100g.
KAROTENOIDY
Retinol | 0 µg |
Beta-karoten | 2851 µg |
Tymianek świeży zawiera na 100 gramów
0 µg retinolu, 2851 µg beta-karotenu.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY EGZOGENNE
Izoleucyna | 0.285 g |
Leucyna | 0.262 g |
Lizyna | 0.126 g |
Tryptofan | 0.114 g |
Treonina | 0.154 g |
Walina | 0.307 g |
Tymianek świeży zawiera na 100 gramów , 0.285 g izoleucyny, 0.262 g leucyny, 0.126 g lizyny , 0.114 g tryptofanu, 0.154 g treoniny oraz 0.307 g waliny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 0.467 g |
8:0 | 0.041 g |
10:0 | 0.021 g |
12:0 | 0.039 g |
14:0 | 0.026 g |
16:0 | 0.293 g |
18:0 | 0.047 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 0.081 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 0.081 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.532 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.085 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.447 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0 g
|
Tymianek świeży zawiera 1.68 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
0.467 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 0.081 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.532 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0 g kwasów tłuszczowych trans
).
Możesz również polubić…
|