Informacje ogólne na temat produktu Wątróbka indycza w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 128 kcal |
Kalorie (kJ) | 534 kJ |
Białko | 18.26 g |
Tłuszcz | 5.5 g |
Węglowodany | 0 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 1.32 g |
Woda | 75.54 g |
Wątróbka indycza zawiera na 100 gramów:
128 kcal
(534 kJ),
18.26 g białka,
5.5 g tłuszczu
(w tym
1.664 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
0.817 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
1.684 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
0 g węglowodanów,
0 g błonnika,
1.32 g popiołu
oraz 75.54 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 0 g |
Cukry proste | 0 g |
Błonnik | 0 g |
Wątróbka indycza zawiera na 100 gramów
0 g węglowodanów, w tym
0 g cukrów prostych, 0 g błonnika
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 20 mg |
Magnez | 24 mg |
Potas | 214 mg |
Fosfor | 279 mg |
Sód | 131 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 8.94 mg |
Cynk | 3.37 mg |
Miedź | 0.863 mg |
Mangan | 0.296 mg |
Selen | 68.7 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Wątróbka indycza na 100 g wynosi: 20 mg wapnia, 24 mg magnezu, 214 mg potasu, 279 mg fosforu, 131 mg sodu, 8.94 mg żelaza, 3.37 mg cynku
, 0.863 mg miedzi, 0.296 mg manganu, 68.7 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 8058 µg
|
Witamina A (IU) | 26901 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 8058 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
26901 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.206 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 2.247 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 11.233 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 221.8 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 6.28 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 1.04 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 677 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 677 µg |
Foliany DFE | 677 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 19.73 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.206 mg witaminy B1 (tiaminy), 2.247 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 11.233 mg witaminy B3 (niacyny), 221.8 mg witaminy B4 (cholina), 6.28 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 1.04 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 677 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 19.73 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 24.5 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Wątróbka indycza wynosi 24.5 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 1.3 µg
|
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 1.3 µg |
Witamina D (IU) | 50 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Wątróbka indycza to 1.3 µg na 100g (w tym
1.3 µg witaminy D3 (cholekalcyferolu)).
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 50 IU / 100g.
WITAMINA K
Wątróbka indycza zawiera na 100 gramów 0 µg witaminy K.
KAROTENOIDY
Retinol | 8056 µg |
Beta-karoten | 29 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 0 µg |
Wątróbka indycza zawiera na 100 gramów
8056 µg retinolu, 29 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 0 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 1.005 g |
Kwas asparaginowy | 1.421 g |
Kwas glutaminowy | 2.382 g |
Seryna | 0.783g |
Hydroksyprolina | 0.06 g |
Wątróbka indycza zawiera na 100 gramów 1.005 g alaniny, 1.421 g kwasu asparaginowego, 2.382 g kwasu glutaminowego, 0.783g seryny oraz 0.06 g hydroksyproliny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.672 g |
Histydyna | 0.398 g |
Izoleucyna | 0.519 g |
Leucyna | 1.31 g |
Lizyna | 1.378 g |
Metionina | 0.461 g |
Tryptofan | 0.199 g |
Treonina | 0.66 g |
Walina | 0.643 g |
Wątróbka indycza zawiera na 100 gramów 0.672 g fenyloalaniny, 0.398 g histydyny, 0.519 g izoleucyny, 1.31 g leucyny, 1.378 g lizyny, 0.461 g metioniny , 0.199 g tryptofanu, 0.66 g treoniny oraz 0.643 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 1.067 g |
Cysteina | 0.212 g |
Glicyna | 0.986 g |
Prolina | 1.107 g |
Tyrozyna | 0.578 g |
Wątróbka indycza zawiera na 100 gramów 1.067 g argininy, 0.212 g cysteiny, 0.986 g glicyny, 1.107 g proliny oraz 0.578 g tyrozyny.
Wątróbka indycza zawiera na 100 gramów 3 mg betainy.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 1.664 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0 g |
10:0 | 0.003 g |
12:0 | 0.008 g |
14:0 | 0.017 g |
15:0 | 0.004 g |
16:0 | 0.777 g |
17:0 | 0.014 g |
18:0 | 0.799 g |
20:0 | 0.008 g |
22:0 | 0.023 g |
24:0 | 0.01 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 0.817 g |
14:1 | 0.002 g |
15:1 | 0 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.04 g |
16:1 c | 0.039 g |
16:1 t | 0.002 g |
17:1 | 0.003 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 0.736 g |
18:1 c | 0.705 g |
18:1 t | 0.031 g |
20:1 | 0.022 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0.001 g |
22:1 c | 0.001 g |
22:1 t | 0 g |
24:1 c | 0.013 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 1.684 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 1.129 g |
18:2 n-6 c,c | 1.115 g |
18:2 CLAs | 0.001 g |
18:2 (dalej niezdefiniowany) | 0.012 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.039 g |
18:3 n-3 c,c,c (ALA) | 0.038 g |
18:3 n-6 c,c,c | 0.002 g |
18:4 | 0.001 g |
20:2 n-6 c,c | 0.015 g |
20:3 (niezróżnicowany) | 0.021 g |
20:3 n-3 | 0 g |
20:3 n-6 | 0.021 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0.378 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0.009 g |
22:4 | 0.026 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0.021 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0.045 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0.044 g
|
Kwasy tłuszczowe trans – monoenowe | 0.032 g
|
Kwasy tłuszczowe Trans – polienowe | 0.012 g
|
Wątróbka indycza zawiera 5.5 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
1.664 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 0.817 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 1.684 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0.044 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Możesz również polubić…
|