Informacje ogólne na temat produktu Żółtka w proszku w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 669 kcal |
Kalorie (kJ) | 2800 kJ |
Białko | 33.63 g |
Tłuszcz | 59.13 g |
Węglowodany | 0.66 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 3.51 g |
Woda | 3.08 g |
Żółtka w proszku zawierają na 100 gramów:
669 kcal
(2800 kJ),
33.63 g białka,
59.13 g tłuszczu
(w tym
20.334 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
23.377 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
10.32 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
0.66 g węglowodanów,
0 g błonnika,
3.51 g popiołu
oraz 3.08 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 0.66 g |
Cukry proste | 0.23 g |
Błonnik | 0 g |
Sacharoza | 0 g |
Glukoza | 0.23 g |
Fruktoza | 0 g |
Laktoza | 0 g |
Maltoza | 0 g |
Galaktoza | 0 g |
Żółtka w proszku zawierają na 100 gramów
0.66 g węglowodanów, w tym
0.23 g cukrów prostych, 0 g błonnika, 0 g sacharozy, 0.23 g glukozy, 0 g fruktozy, 0 g laktozy, 0 g maltozy, 0 g galaktozy
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 289 mg |
Magnez | 26 mg |
Potas | 264 mg |
Fosfor | 1040 mg |
Sód | 149 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 9.56 mg |
Cynk | 7.73 mg |
Miedź | 0 mg |
Mangan | 0.185 mg |
Selen | 139.3 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Żółtka w proszku na 100 g wynosi: 289 mg wapnia, 26 mg magnezu, 264 mg potasu, 1040 mg fosforu, 149 mg sodu, 9.56 mg żelaza, 7.73 mg cynku
, 0 mg miedzi, 0.185 mg manganu, 139.3 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 477 µg
|
Witamina A (IU) | 1590 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 477 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
1590 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.387 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 1.257 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.083 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 2403.3 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 9.063 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.742 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 209 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 209 µg |
Foliany DFE | 209 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 5.11 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.387 mg witaminy B1 (tiaminy), 1.257 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.083 mg witaminy B3 (niacyny), 2403.3 mg witaminy B4 (cholina), 9.063 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.742 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 209 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 5.11 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Żółtka w proszku wynosi 0 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 10.4 µg
|
Witamina D2 (Ergokalcyferol) | 0 µg |
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 10.4 µg |
Witamina D (IU) | 417 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Żółtka w proszku to 10.4 µg na 100g (w tym
0 µg witaminy D2 (ergokalcyferolu),
10.4 µg witaminy D3 (cholekalcyferolu)).
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 417 IU / 100g.
WITAMINA K
Żółtka w proszku zawierają na 100 gramów 1.5 µg witaminy K.
KAROTENOIDY
Retinol | 477 µg |
Beta-karoten | 0 µg |
Alpha-karoten | 79 µg |
Kryptoksantyna | 70 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 1133 µg |
Żółtka w proszku zawierają na 100 gramów
477 µg retinolu, 0 µg beta-karotenu, 79 µg alpha karotenu, 70 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 1133 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 1.751 g |
Kwas asparaginowy | 3.31 g |
Kwas glutaminowy | 4.263 g |
Seryna | 2.814g |
Żółtka w proszku zawierają na 100 gramów 1.751 g alaniny, 3.31 g kwasu asparaginowego, 4.263 g kwasu glutaminowego, 2.814g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 1.472 g |
Histydyna | 0.861 g |
Izoleucyna | 1.701 g |
Leucyna | 2.908 g |
Lizyna | 2.469 g |
Metionina | 0.858 g |
Tryptofan | 0.39 g |
Treonina | 1.545 g |
Walina | 1.934 g |
Żółtka w proszku zawierają na 100 gramów 1.472 g fenyloalaniny, 0.861 g histydyny, 1.701 g izoleucyny, 2.908 g leucyny, 2.469 g lizyny, 0.858 g metioniny , 0.39 g tryptofanu, 1.545 g treoniny oraz 1.934 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 2.336 g |
Cysteina | 0.588 g |
Glicyna | 1.043 g |
Prolina | 1.326 g |
Tyrozyna | 1.422 g |
Żółtka w proszku zawierają na 100 gramów 2.336 g argininy, 0.588 g cysteiny, 1.043 g glicyny, 1.326 g proliny oraz 1.422 g tyrozyny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 20.334 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0 g |
10:0 | 0 g |
12:0 | 0 g |
14:0 | 0.198 g |
15:0 | 0.036 g |
16:0 | 14.773 g |
17:0 | 0.122 g |
18:0 | 5.177 g |
20:0 | 0 g |
22:0 | 0.028 g |
24:0 | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 23.377 g |
14:1 | 0.034 g |
15:1 | 0 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 1.345 g |
17:1 | 0 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 21.855 g |
18:1 c | 21.613 g |
18:1 t | 0.242 g |
20:1 | 0.143 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 10.32 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 8.674 g |
18:2 n-6 c,c | 8.598 g |
18:2 t,t | 0.076 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.281 g |
18:3 n-3 c,c,c (ALA) | 0.181 g |
18:3 n-6 c,c,c | 0.072 g |
18:3 i | 0.028 g |
18:4 | 0 g |
20:2 n-6 c,c | 0.106 g |
20:3 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0.978 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0.029 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0.253 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0.346 g
|
Kwasy tłuszczowe trans – monoenowe | 0.242 g
|
Kwasy tłuszczowe Trans – polienowe | 0.105 g
|
Żółtka w proszku zawierają 59.13 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
20.334 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 23.377 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 10.32 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0.346 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Możesz również polubić…
|