Informacje ogólne na temat produktu Żółtko jaja w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 322 kcal |
Kalorie (kJ) | 1346 kJ |
Białko | 15.86 g |
Tłuszcz | 26.54 g |
Węglowodany | 3.59 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 1.71 g |
Woda | 52.31 g |
Żółtko jaja zawiera na 100 gramów:
322 kcal
(1346 kJ),
15.86 g białka,
26.54 g tłuszczu
(w tym
9.551 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
11.738 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
4.204 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
3.59 g węglowodanów,
0 g błonnika,
1.71 g popiołu
oraz 52.31 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 3.59 g |
Cukry proste | 0.56 g |
Błonnik | 0 g |
Sacharoza | 0.07 g |
Glukoza | 0.18 g |
Fruktoza | 0.07 g |
Laktoza | 0.07 g |
Maltoza | 0.07 g |
Galaktoza | 0.07 g |
Żółtko jaja zawiera na 100 gramów
3.59 g węglowodanów, w tym
0.56 g cukrów prostych, 0 g błonnika, 0.07 g sacharozy, 0.18 g glukozy, 0.07 g fruktozy, 0.07 g laktozy, 0.07 g maltozy, 0.07 g galaktozy
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 129 mg |
Magnez | 5 mg |
Potas | 109 mg |
Fosfor | 390 mg |
Sód | 48 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 2.73 mg |
Cynk | 2.3 mg |
Miedź | 0.077 mg |
Mangan | 0.055 mg |
Selen | 56 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Żółtko jaja na 100 g wynosi: 129 mg wapnia, 5 mg magnezu, 109 mg potasu, 390 mg fosforu, 48 mg sodu, 2.73 mg żelaza, 2.3 mg cynku
, 0.077 mg miedzi, 0.055 mg manganu, 56 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 381 µg
|
Witamina A (IU) | 1442 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 381 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
1442 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.176 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.528 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.024 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 820.2 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 2.99 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.35 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 146 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 146 µg |
Foliany DFE | 146 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 1.95 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.176 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.528 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.024 mg witaminy B3 (niacyny), 820.2 mg witaminy B4 (cholina), 2.99 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.35 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 146 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 1.95 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Żółtko jaja wynosi 0 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 5.4 µg
|
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 5.4 µg |
Witamina D (IU) | 218 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Żółtko jaja to 5.4 µg na 100g (w tym
5.4 µg witaminy D3 (cholekalcyferolu)).
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 218 IU / 100g.
WITAMINA K
Witamina K | 0.7 µg
|
Dihydrofilochinon (DHP) | 0.1 µg
|
Żółtko jaja zawiera na 100 gramów 0.7 µg witaminy K.
W tym 0.1 µg dihydrofilochinonu
.
KAROTENOIDY
Retinol | 371 µg |
Beta-karoten | 88 µg |
Alpha-karoten | 38 µg |
Kryptoksantyna | 33 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 1094 µg |
Żółtko jaja zawiera na 100 gramów
371 µg retinolu, 88 µg beta-karotenu, 38 µg alpha karotenu, 33 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 1094 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.836 g |
Kwas asparaginowy | 1.55 g |
Kwas glutaminowy | 1.97 g |
Seryna | 1.326g |
Żółtko jaja zawiera na 100 gramów 0.836 g alaniny, 1.55 g kwasu asparaginowego, 1.97 g kwasu glutaminowego, 1.326g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.681 g |
Histydyna | 0.416 g |
Izoleucyna | 0.866 g |
Leucyna | 1.399 g |
Lizyna | 1.217 g |
Metionina | 0.378 g |
Tryptofan | 0.177 g |
Treonina | 0.687 g |
Walina | 0.949 g |
Żółtko jaja zawiera na 100 gramów 0.681 g fenyloalaniny, 0.416 g histydyny, 0.866 g izoleucyny, 1.399 g leucyny, 1.217 g lizyny, 0.378 g metioniny , 0.177 g tryptofanu, 0.687 g treoniny oraz 0.949 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 1.099 g |
Cysteina | 0.264 g |
Glicyna | 0.488 g |
Prolina | 0.646 g |
Tyrozyna | 0.678 g |
Żółtko jaja zawiera na 100 gramów 1.099 g argininy, 0.264 g cysteiny, 0.488 g glicyny, 0.646 g proliny oraz 0.678 g tyrozyny.
Żółtko jaja zawiera na 100 gramów 0.9 mg betainy.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 9.551 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0.009 g |
10:0 | 0.009 g |
12:0 | 0.009 g |
14:0 | 0.104 g |
15:0 | 0.013 g |
16:0 | 6.86 g |
17:0 | 0.051 g |
18:0 | 2.417 g |
20:0 | 0.032 g |
22:0 | 0.038 g |
24:0 | 0.009 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 11.738 g |
14:1 | 0.024 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.918 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 10.701 g |
20:1 | 0.086 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0.009 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 4.204 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 3.538 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.103 g |
18:4 | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0.438 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0.011 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0.114 g |
Żółtko jaja zawiera 26.54 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
9.551 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 11.738 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 4.204 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Może Ci się również spodoba
|