Autor: jules (rolls royce mayonnaise) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], Wikimedia Commons
Informacje ogólne na temat produktu Majonez w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 680 kcal |
Kalorie (kJ) | 2844 kJ |
Białko | 0.96 g |
Tłuszcz | 74.85 g |
Węglowodany | 0.57 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 1.98 g |
Woda | 21.65 g |
Majonez zawiera na 100 gramów:
680 kcal
(2844 kJ),
0.96 g białka,
74.85 g tłuszczu
(w tym
11.703 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
16.843 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
44.69 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
0.57 g węglowodanów,
0 g błonnika,
1.98 g popiołu
oraz 21.65 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 0.57 g |
Cukry proste | 0.57 g |
Błonnik | 0 g |
Sacharoza | 0.48 g |
Glukoza | 0.04 g |
Fruktoza | 0.05 g |
Laktoza | 0 g |
Maltoza | 0 g |
Galaktoza | 0 g |
Majonez zawiera na 100 gramów
0.57 g węglowodanów, w tym
0.57 g cukrów prostych, 0 g błonnika, 0.48 g sacharozy, 0.04 g glukozy, 0.05 g fruktozy, 0 g laktozy, 0 g maltozy, 0 g galaktozy
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 8 mg |
Magnez | 1 mg |
Potas | 20 mg |
Fosfor | 21 mg |
Sód | 635 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 0.21 mg |
Cynk | 0.15 mg |
Miedź | 0.019 mg |
Mangan | 0.007 mg |
Selen | 2.3 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Majonez na 100 g wynosi: 8 mg wapnia, 1 mg magnezu, 20 mg potasu, 21 mg fosforu, 635 mg sodu, 0.21 mg żelaza, 0.15 mg cynku
, 0.019 mg miedzi, 0.007 mg manganu, 2.3 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 16 µg
|
Witamina A (IU) | 65 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 16 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
65 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.01 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.019 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 34.2 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.172 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.008 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 5 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 5 µg |
Foliany DFE | 5 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0.12 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.01 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.019 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0 mg witaminy B3 (niacyny), 34.2 mg witaminy B4 (cholina), 0.172 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.008 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 5 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0.12 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Majonez wynosi 0 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0.2 µg
|
Witamina D (IU) | 7 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Majonez to 0.2 µg na 100g
.
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 7 IU / 100g.
WITAMINA K
Witamina K | 163 µg
|
Dihydrofilochinon (DHP) | 0 µg
|
Majonez zawiera na 100 gramów 163 µg witaminy K.
W tym 0 µg dihydrofilochinonu
.
KAROTENOIDY
Retinol | 15 µg |
Beta-karoten | 6 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 4 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 12 µg |
Majonez zawiera na 100 gramów
15 µg retinolu, 6 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 4 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 12 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.061 g |
Kwas asparaginowy | 0.094 g |
Kwas glutaminowy | 0.143 g |
Seryna | 0.088g |
Majonez zawiera na 100 gramów 0.061 g alaniny, 0.094 g kwasu asparaginowego, 0.143 g kwasu glutaminowego, 0.088g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.057 g |
Histydyna | 0.026 g |
Izoleucyna | 0.065 g |
Leucyna | 0.095 g |
Lizyna | 0.072 g |
Metionina | 0.035 g |
Tryptofan | 0.017 g |
Treonina | 0.055 g |
Walina | 0.074 g |
Majonez zawiera na 100 gramów 0.057 g fenyloalaniny, 0.026 g histydyny, 0.065 g izoleucyny, 0.095 g leucyny, 0.072 g lizyny, 0.035 g metioniny , 0.017 g tryptofanu, 0.055 g treoniny oraz 0.074 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.072 g |
Cysteina | 0.023 g |
Glicyna | 0.037 g |
Prolina | 0.044 g |
Tyrozyna | 0.046 g |
Majonez zawiera na 100 gramów 0.072 g argininy, 0.023 g cysteiny, 0.037 g glicyny, 0.044 g proliny oraz 0.046 g tyrozyny.
Majonez zawiera na 100 gramów 0 mg betainy.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 11.703 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0 g |
10:0 | 0 g |
12:0 | 0 g |
14:0 | 0.055 g |
15:0 | 0.013 g |
16:0 | 7.909 g |
17:0 | 0.071 g |
18:0 | 3.099 g |
20:0 | 0.232 g |
22:0 | 0.24 g |
24:0 | 0.084 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 16.843 g |
14:1 | 0 g |
15:1 | 0 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.088 g |
16:1 c | 0.085 g |
16:1 t | 0.003 g |
17:1 | 0.041 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 16.455 g |
18:1 c | 16.428 g |
18:1 t | 0.026 g |
20:1 | 0.238 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0.022 g |
22:1 c | 0.012 g |
22:1 t | 0.009 g |
24:1 c | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 44.69 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 39.146 g |
18:2 n-6 c,c | 38.942 g |
18:2 CLAs | 0.056 g |
18:2 (dalej niezdefiniowany) | 0.149 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 5.456 g |
18:3 n-3 c,c,c (ALA) | 5.331 g |
18:3 n-6 c,c,c | 0.125 g |
18:4 | 0 g |
20:2 n-6 c,c | 0.03 g |
20:3 (niezróżnicowany) | 0.002 g |
20:3 n-3 | 0.002 g |
20:3 n-6 | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0.05 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:4 | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0.005 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0.187 g
|
Kwasy tłuszczowe trans – monoenowe | 0.038 g
|
Kwasy tłuszczowe Trans – polienowe | 0.149 g
|
Majonez zawiera 74.85 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
11.703 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 16.843 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 44.69 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0.187 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Kampesterol | 39 g |
Beta-sitosterol | 102 g |
Stygmasterol | 39 g |
|