Autor: Bill Branson (photographer) [Public domain], Wikimedia Commons
Informacje ogólne na temat produktu Olej maślany w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 876 kcal |
Kalorie (kJ) | 3665 kJ |
Białko | 0.28 g |
Tłuszcz | 99.48 g |
Węglowodany | 0 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 0 g |
Woda | 0.24 g |
Olej maślany zawiera na 100 gramów:
876 kcal
(3665 kJ),
0.28 g białka,
99.48 g tłuszczu
(w tym
61.924 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
28.732 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
3.694 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
0 g węglowodanów,
0 g błonnika,
0 g popiołu
oraz 0.24 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 0 g |
Cukry proste | 0 g |
Błonnik | 0 g |
Olej maślany zawiera na 100 gramów
0 g węglowodanów, w tym
0 g cukrów prostych, 0 g błonnika
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 4 mg |
Magnez | 0 mg |
Potas | 5 mg |
Fosfor | 3 mg |
Sód | 2 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 0 mg |
Cynk | 0.01 mg |
Miedź | 0.001 mg |
Mangan | 0 mg |
Selen | 0 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Olej maślany na 100 g wynosi: 4 mg wapnia, 0 mg magnezu, 5 mg potasu, 3 mg fosforu, 2 mg sodu, 0 mg żelaza, 0.01 mg cynku
, 0.001 mg miedzi, 0 mg manganu, 0 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 840 µg
|
Witamina A (IU) | 3069 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 840 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
3069 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.001 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.005 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.003 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 22.3 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.01 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.001 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 0 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 0 µg |
Foliany DFE | 0 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0.01 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.001 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.005 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.003 mg witaminy B3 (niacyny), 22.3 mg witaminy B4 (cholina), 0.01 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.001 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 0 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0.01 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Olej maślany wynosi 0 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0 µg
|
Witamina D2 (Ergokalcyferol) | 0 µg |
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 0 µg |
Witamina D (IU) | 0 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Olej maślany to 0 µg na 100g (w tym
0 µg witaminy D2 (ergokalcyferolu),
0 µg witaminy D3 (cholekalcyferolu)).
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 0 IU / 100g.
WITAMINA K
Olej maślany zawiera na 100 gramów 8.6 µg witaminy K.
KAROTENOIDY
Retinol | 824 µg |
Beta-karoten | 193 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 0 µg |
Olej maślany zawiera na 100 gramów
824 µg retinolu, 193 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 0 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.01 g |
Kwas asparaginowy | 0.021 g |
Kwas glutaminowy | 0.059 g |
Seryna | 0.015g |
Olej maślany zawiera na 100 gramów 0.01 g alaniny, 0.021 g kwasu asparaginowego, 0.059 g kwasu glutaminowego, 0.015g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.014 g |
Histydyna | 0.008 g |
Izoleucyna | 0.017 g |
Leucyna | 0.027 g |
Lizyna | 0.022 g |
Metionina | 0.007 g |
Tryptofan | 0.004 g |
Treonina | 0.013 g |
Walina | 0.019 g |
Olej maślany zawiera na 100 gramów 0.014 g fenyloalaniny, 0.008 g histydyny, 0.017 g izoleucyny, 0.027 g leucyny, 0.022 g lizyny, 0.007 g metioniny , 0.004 g tryptofanu, 0.013 g treoniny oraz 0.019 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.01 g |
Cysteina | 0.003 g |
Glicyna | 0.006 g |
Prolina | 0.027 g |
Tyrozyna | 0.014 g |
Olej maślany zawiera na 100 gramów 0.01 g argininy, 0.003 g cysteiny, 0.006 g glicyny, 0.027 g proliny oraz 0.014 g tyrozyny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 61.924 g |
4:0 | 3.226 g |
6:0 | 1.91 g |
8:0 | 1.112 g |
10:0 | 2.495 g |
12:0 | 2.793 g |
14:0 | 10.005 g |
16:0 | 26.166 g |
18:0 | 12.056 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 28.732 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 2.228 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 25.026 g |
20:1 | 0 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 3.694 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 2.247 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 1.447 g |
18:4 | 0 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
Olej maślany zawiera 99.48 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
61.924 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 28.732 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 3.694 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Możesz również polubić…
|