Autor: Jaro Larnos (www.flickr.com/photos/jlarnos/) na licencji CC BY 2.0, Flickr
Informacje ogólne na temat produktu Jogurt grecki light w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 73 kcal |
Kalorie (kJ) | 305 kJ |
Białko | 9.95 g |
Tłuszcz | 1.92 g |
Węglowodany | 3.94 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 0.63 g |
Woda | 83.56 g |
Jogurt grecki light zawiera na 100 gramów:
73 kcal
(305 kJ),
9.95 g białka,
1.92 g tłuszczu
(w tym
1.23 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
0.486 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.076 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
3.94 g węglowodanów,
0 g błonnika,
0.63 g popiołu
oraz 83.56 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 3.94 g |
Cukry proste | 3.56 g |
Błonnik | 0 g |
Sacharoza | 0 g |
Glukoza | 0 g |
Fruktoza | 0 g |
Laktoza | 2.92 g |
Maltoza | 0 g |
Galaktoza | 0.64 g |
Skrobia | 0 g |
Jogurt grecki light zawiera na 100 gramów
3.94 g węglowodanów, w tym
3.56 g cukrów prostych, 0 g błonnika, 0 g sacharozy, 0 g glukozy, 0 g fruktozy, 2.92 g laktozy, 0 g maltozy, 0.64 g galaktozy, 0 g skrobi
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 115 mg |
Magnez | 11 mg |
Potas | 141 mg |
Fosfor | 137 mg |
Sód | 34 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 0.04 mg |
Cynk | 0.6 mg |
Miedź | 0.021 mg |
Mangan | 0.007 mg |
Selen | 12.4 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Jogurt grecki light na 100 g wynosi: 115 mg wapnia, 11 mg magnezu, 141 mg potasu, 137 mg fosforu, 34 mg sodu, 0.04 mg żelaza, 0.6 mg cynku
, 0.021 mg miedzi, 0.007 mg manganu, 12.4 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 90 µg
|
Witamina A (IU) | 309 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 90 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
309 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.044 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.233 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.197 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 15.2 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.47 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.055 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 12 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 12 µg |
Foliany DFE | 12 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0.52 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.044 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.233 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.197 mg witaminy B3 (niacyny), 15.2 mg witaminy B4 (cholina), 0.47 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.055 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 12 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0.52 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0.8 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Jogurt grecki light wynosi 0.8 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0 µg
|
Witamina D (IU) | 0 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Jogurt grecki light to 0 µg na 100g
.
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 0 IU / 100g.
WITAMINA K
Jogurt grecki light zawiera na 100 gramów 0.2 µg witaminy K.
KAROTENOIDY
Retinol | 90 µg |
Beta-karoten | 6 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 1 µg |
Jogurt grecki light zawiera na 100 gramów
90 µg retinolu, 6 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 1 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.225 g |
Kwas asparaginowy | 0.416 g |
Kwas glutaminowy | 1.028 g |
Seryna | 0.325g |
Jogurt grecki light zawiera na 100 gramów 0.225 g alaniny, 0.416 g kwasu asparaginowego, 1.028 g kwasu glutaminowego, 0.325g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.286 g |
Histydyna | 0.13 g |
Izoleucyna | 0.286 g |
Leucyna | 0.529 g |
Lizyna | 0.471 g |
Metionina | 0.155 g |
Tryptofan | 0.03 g |
Treonina | 0.216 g |
Walina | 0.434 g |
Jogurt grecki light zawiera na 100 gramów 0.286 g fenyloalaniny, 0.13 g histydyny, 0.286 g izoleucyny, 0.529 g leucyny, 0.471 g lizyny, 0.155 g metioniny , 0.03 g tryptofanu, 0.216 g treoniny oraz 0.434 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.158 g |
Cysteina | 0.048 g |
Glicyna | 0.127 g |
Prolina | 0.622 g |
Tyrozyna | 0.265 g |
Jogurt grecki light zawiera na 100 gramów 0.158 g argininy, 0.048 g cysteiny, 0.127 g glicyny, 0.622 g proliny oraz 0.265 g tyrozyny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 1.23 g |
4:0 | 0.047 g |
6:0 | 0.035 g |
8:0 | 0.024 g |
10:0 | 0.067 g |
12:0 | 0.062 g |
14:0 | 0.194 g |
15:0 | 0.021 g |
16:0 | 0.57 g |
17:0 | 0.012 g |
18:0 | 0.195 g |
20:0 | 0.003 g |
22:0 | 0 g |
24:0 | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 0.486 g |
14:1 | 0.021 g |
15:1 | 0 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.031 g |
16:1 c | 0.026 g |
16:1 t | 0.005 g |
17:1 | 0.003 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 0.427 g |
18:1 c | 0.381 g |
18:1 t | 0.046 g |
20:1 | 0.004 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
22:1 c | 0 g |
22:1 t | 0 g |
24:1 c | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.076 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.065 g |
18:2 n-6 c,c | 0.048 g |
18:2 CLAs | 0.008 g |
18:2 (dalej niezdefiniowany) | 0.009 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.007 g |
18:3 n-3 c,c,c (ALA) | 0.007 g |
18:3 n-6 c,c,c | 0 g |
18:3 i | 0 g |
18:4 | 0 g |
20:2 n-6 c,c | 0 g |
20:3 (niezróżnicowany) | 0.002 g |
20:3 n-3 | 0 g |
20:3 n-6 | 0.002 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0.002 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:4 | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0.06 g
|
Kwasy tłuszczowe trans – monoenowe | 0.051 g
|
Kwasy tłuszczowe Trans – polienowe | 0.009 g
|
Jogurt grecki light zawiera 1.92 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
1.23 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 0.486 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.076 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0.06 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Możesz również polubić…
|