(Mięta pieprzowa świeża)
Informacje ogólne na temat produktu Mięta pieprzowa w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 70 kcal |
Kalorie (kJ) | 293 kJ |
Białko | 3.75 g |
Tłuszcz | 0.94 g |
Węglowodany | 14.89 g |
Błonnik | 8 g |
Popiół | 1.76 g |
Woda | 78.65 g |
Mięta pieprzowa zawiera na 100 gramów:
70 kcal
(293 kJ),
3.75 g białka,
0.94 g tłuszczu
(w tym
0.246 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
0.033 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.508 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
14.89 g węglowodanów,
8 g błonnika,
1.76 g popiołu
oraz 78.65 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 14.89 g |
Błonnik | 8 g |
Mięta pieprzowa zawiera na 100 gramów
14.89 g węglowodanów, w tym
, 8 g błonnika
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 243 mg |
Magnez | 80 mg |
Potas | 569 mg |
Fosfor | 73 mg |
Sód | 31 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 5.08 mg |
Cynk | 1.11 mg |
Miedź | 0.329 mg |
Mangan | 1.176 mg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Mięta pieprzowa na 100 g wynosi: 243 mg wapnia, 80 mg magnezu, 569 mg potasu, 73 mg fosforu, 31 mg sodu, 5.08 mg żelaza, 1.11 mg cynku
, 0.329 mg miedzi, 1.176 mg manganu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 212 µg
|
Witamina A (IU) | 4248 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 212 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
4248 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.082 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.266 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 1.706 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.338 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.129 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 114 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 114 µg |
Foliany DFE | 114 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.082 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.266 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 1.706 mg witaminy B3 (niacyny), 0.338 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.129 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 114 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 31.8 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Mięta pieprzowa wynosi 31.8 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0 µg
|
Witamina D (IU) | 0 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Mięta pieprzowa to 0 µg na 100g
.
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 0 IU / 100g.
KAROTENOIDY
Mięta pieprzowa zawiera na 100 gramów
0 µg retinolu.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.195 g |
Kwas asparaginowy | 0.443 g |
Kwas glutaminowy | 0.409 g |
Seryna | 0.146g |
Mięta pieprzowa zawiera na 100 gramów 0.195 g alaniny, 0.443 g kwasu asparaginowego, 0.409 g kwasu glutaminowego, 0.146g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.191 g |
Histydyna | 0.075 g |
Izoleucyna | 0.154 g |
Leucyna | 0.281 g |
Lizyna | 0.161 g |
Metionina | 0.053 g |
Tryptofan | 0.058 g |
Treonina | 0.154 g |
Walina | 0.187 g |
Mięta pieprzowa zawiera na 100 gramów 0.191 g fenyloalaniny, 0.075 g histydyny, 0.154 g izoleucyny, 0.281 g leucyny, 0.161 g lizyny, 0.053 g metioniny , 0.058 g tryptofanu, 0.154 g treoniny oraz 0.187 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.173 g |
Cysteina | 0.041 g |
Glicyna | 0.18 g |
Prolina | 0.154 g |
Tyrozyna | 0.113 g |
Mięta pieprzowa zawiera na 100 gramów 0.173 g argininy, 0.041 g cysteiny, 0.18 g glicyny, 0.154 g proliny oraz 0.113 g tyrozyny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 0.246 g |
14:0 | 0.006 g |
16:0 | 0.176 g |
18:0 | 0.025 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 0.033 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.002 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 0.029 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.508 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.069 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.435 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0 g
|
Mięta pieprzowa zawiera 0.94 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
0.246 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 0.033 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.508 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Możesz również polubić…
|