Informacje ogólne na temat produktu Awokado w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 160 kcal |
Kalorie (kJ) | 670 kJ |
Białko | 2 g |
Tłuszcz | 14.66 g |
Węglowodany | 8.53 g |
Błonnik | 6.7 g |
Popiół | 1.58 g |
Woda | 73.23 g |
Awokado zawiera na 100 gramów:
160 kcal
(670 kJ),
2 g białka,
14.66 g tłuszczu
(w tym
2.126 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
9.799 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
1.816 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
8.53 g węglowodanów,
6.7 g błonnika,
1.58 g popiołu
oraz 73.23 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 8.53 g |
Cukry proste | 0.66 g |
Błonnik | 6.7 g |
Sacharoza | 0.06 g |
Glukoza | 0.37 g |
Fruktoza | 0.12 g |
Laktoza | 0 g |
Maltoza | 0 g |
Galaktoza | 0.1 g |
Skrobia | 0.11 g |
Awokado zawiera na 100 gramów
8.53 g węglowodanów, w tym
0.66 g cukrów prostych, 6.7 g błonnika, 0.06 g sacharozy, 0.37 g glukozy, 0.12 g fruktozy, 0 g laktozy, 0 g maltozy, 0.1 g galaktozy, 0.11 g skrobi
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 12 mg |
Magnez | 29 mg |
Potas | 485 mg |
Fosfor | 52 mg |
Sód | 7 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 0.55 mg |
Cynk | 0.64 mg |
Miedź | 0.19 mg |
Mangan | 0.142 mg |
Selen | 0.4 µg |
Fluor | 7 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Awokado na 100 g wynosi: 12 mg wapnia, 29 mg magnezu, 485 mg potasu, 52 mg fosforu, 7 mg sodu, 0.55 mg żelaza, 0.64 mg cynku
, 0.19 mg miedzi, 0.142 mg manganu, 0.4 µg selenu, 7 µg fluoru.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 7 µg
|
Witamina A (IU) | 146 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 7 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
146 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.067 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.13 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 1.738 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 14.2 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 1.389 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.257 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 81 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 81 µg |
Foliany DFE | 81 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.067 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.13 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 1.738 mg witaminy B3 (niacyny), 14.2 mg witaminy B4 (cholina), 1.389 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.257 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 81 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 10 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Awokado wynosi 10 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0 µg
|
Witamina D (IU) | 0 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Awokado to 0 µg na 100g
.
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 0 IU / 100g.
WITAMINA K
Witamina K | 21 µg
|
Dihydrofilochinon (DHP) | 0 µg
|
Awokado zawiera na 100 gramów 21 µg witaminy K.
W tym 0 µg dihydrofilochinonu
.
KAROTENOIDY
Retinol | 0 µg |
Beta-karoten | 62 µg |
Alpha-karoten | 24 µg |
Kryptoksantyna | 28 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 271 µg |
Awokado zawiera na 100 gramów
0 µg retinolu, 62 µg beta-karotenu, 24 µg alpha karotenu, 28 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 271 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.109 g |
Kwas asparaginowy | 0.236 g |
Kwas glutaminowy | 0.287 g |
Seryna | 0.114g |
Awokado zawiera na 100 gramów 0.109 g alaniny, 0.236 g kwasu asparaginowego, 0.287 g kwasu glutaminowego, 0.114g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.097 g |
Histydyna | 0.049 g |
Izoleucyna | 0.084 g |
Leucyna | 0.143 g |
Lizyna | 0.132 g |
Metionina | 0.038 g |
Tryptofan | 0.025 g |
Treonina | 0.073 g |
Walina | 0.107 g |
Awokado zawiera na 100 gramów 0.097 g fenyloalaniny, 0.049 g histydyny, 0.084 g izoleucyny, 0.143 g leucyny, 0.132 g lizyny, 0.038 g metioniny , 0.025 g tryptofanu, 0.073 g treoniny oraz 0.107 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.088 g |
Cysteina | 0.027 g |
Glicyna | 0.104 g |
Prolina | 0.098 g |
Tyrozyna | 0.049 g |
Awokado zawiera na 100 gramów 0.088 g argininy, 0.027 g cysteiny, 0.104 g glicyny, 0.098 g proliny oraz 0.049 g tyrozyny.
Awokado zawiera na 100 gramów 0.7 mg betainy.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 2.126 g |
4:0 | 0 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0.001 g |
10:0 | 0 g |
12:0 | 0 g |
14:0 | 0 g |
15:0 | 0 g |
16:0 | 2.075 g |
17:0 | 0 g |
18:0 | 0.049 g |
20:0 | 0 g |
22:0 | 0 g |
24:0 | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 9.799 g |
14:1 | 0 g |
15:1 | 0 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.698 g |
17:1 | 0.01 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 9.066 g |
20:1 | 0.025 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 1.816 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 1.674 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.125 g |
18:3 n-3 c,c,c (ALA) | 0.111 g |
18:3 n-6 c,c,c | 0.015 g |
18:4 | 0 g |
20:2 n-6 c,c | 0 g |
20:3 (niezróżnicowany) | 0.016 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0 g
|
Awokado zawiera 14.66 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
2.126 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 9.799 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 1.816 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Kampesterol | 5 g |
Beta-sitosterol | 76 g |
Może Ci się również spodoba
|