Informacje ogólne na temat produktu Jajko na miękko w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 143 kcal |
Kalorie (kJ) | 597 kJ |
Białko | 12.51 g |
Tłuszcz | 9.47 g |
Węglowodany | 0.71 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 1.46 g |
Woda | 75.85 g |
Jajko na miękko zawiera na 100 gramów:
143 kcal
(597 kJ),
12.51 g białka,
9.47 g tłuszczu
(w tym
3.113 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
3.643 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
1.904 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
0.71 g węglowodanów,
0 g błonnika,
1.46 g popiołu
oraz 75.85 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 0.71 g |
Cukry proste | 0.37 g |
Błonnik | 0 g |
Sacharoza | 0 g |
Glukoza | 0.37 g |
Fruktoza | 0 g |
Laktoza | 0 g |
Maltoza | 0 g |
Galaktoza | 0 g |
Jajko na miękko zawiera na 100 gramów
0.71 g węglowodanów, w tym
0.37 g cukrów prostych, 0 g błonnika, 0 g sacharozy, 0.37 g glukozy, 0 g fruktozy, 0 g laktozy, 0 g maltozy, 0 g galaktozy
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 56 mg |
Magnez | 12 mg |
Potas | 138 mg |
Fosfor | 197 mg |
Sód | 297 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 1.75 mg |
Cynk | 1.29 mg |
Miedź | 0.072 mg |
Mangan | 0.028 mg |
Selen | 30.6 µg |
Fluor | 1.1 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Jajko na miękko na 100 g wynosi: 56 mg wapnia, 12 mg magnezu, 138 mg potasu, 197 mg fosforu, 297 mg sodu, 1.75 mg żelaza, 1.29 mg cynku
, 0.072 mg miedzi, 0.028 mg manganu, 30.6 µg selenu, 1.1 µg fluoru.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 160 µg
|
Witamina A (IU) | 538 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 160 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
538 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.032 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.387 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.063 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 234.1 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 1.527 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.144 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 35 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 35 µg |
Foliany DFE | 35 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0.71 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.032 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.387 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.063 mg witaminy B3 (niacyny), 234.1 mg witaminy B4 (cholina), 1.527 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.144 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 35 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0.71 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Jajko na miękko wynosi 0 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 2 µg
|
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 2 µg |
Witamina D (IU) | 82 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Jajko na miękko to 2 µg na 100g (w tym
2 µg witaminy D3 (cholekalcyferolu)).
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 82 IU / 100g.
WITAMINA K
Witamina K | 0.3 µg
|
Dihydrofilochinon (DHP) | 0.1 µg
|
Jajko na miękko zawiera na 100 gramów 0.3 µg witaminy K.
W tym 0.1 µg dihydrofilochinonu
.
KAROTENOIDY
Retinol | 159 µg |
Beta-karoten | 0 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 9 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 501 µg |
Jajko na miękko zawiera na 100 gramów
159 µg retinolu, 0 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 9 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 501 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.732 g |
Kwas asparaginowy | 1.323 g |
Kwas glutaminowy | 1.667 g |
Seryna | 0.967g |
Jajko na miękko zawiera na 100 gramów 0.732 g alaniny, 1.323 g kwasu asparaginowego, 1.667 g kwasu glutaminowego, 0.967g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.677 g |
Histydyna | 0.308 g |
Izoleucyna | 0.669 g |
Leucyna | 1.082 g |
Lizyna | 0.909 g |
Metionina | 0.378 g |
Tryptofan | 0.166 g |
Treonina | 0.553 g |
Walina | 0.855 g |
Jajko na miękko zawiera na 100 gramów 0.677 g fenyloalaniny, 0.308 g histydyny, 0.669 g izoleucyny, 1.082 g leucyny, 0.909 g lizyny, 0.378 g metioniny , 0.166 g tryptofanu, 0.553 g treoniny oraz 0.855 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.817 g |
Cysteina | 0.271 g |
Glicyna | 0.43 g |
Prolina | 0.51 g |
Tyrozyna | 0.497 g |
Jajko na miękko zawiera na 100 gramów 0.817 g argininy, 0.271 g cysteiny, 0.43 g glicyny, 0.51 g proliny oraz 0.497 g tyrozyny.
Jajko na miękko zawiera na 100 gramów 0.3 mg betainy.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 3.113 g |
4:0 | 0.004 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0.004 g |
10:0 | 0.006 g |
12:0 | 0 g |
14:0 | 0.033 g |
15:0 | 0.008 g |
16:0 | 2.222 g |
17:0 | 0.021 g |
18:0 | 0.808 g |
20:0 | 0.003 g |
22:0 | 0.004 g |
24:0 | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 3.643 g |
14:1 | 0.007 g |
15:1 | 0 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.2 g |
17:1 | 0.012 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 3.397 g |
20:1 | 0.027 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
24:1 c | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 1.904 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 1.549 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.048 g |
18:4 | 0 g |
20:2 n-6 c,c | 0.018 g |
20:3 (niezróżnicowany) | 0.023 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0.188 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:4 | 0.013 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0.007 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0.058 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0.038 g
|
Jajko na miękko zawiera 9.47 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
3.113 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 3.643 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 1.904 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0.038 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Fitosterole | 0 g |
Możesz również polubić…
|