(Jajka kurze świeże, surowe)
Informacje ogólne na temat produktu Jajko w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 143 kcal |
Kalorie (kJ) | 599 kJ |
Białko | 12.56 g |
Tłuszcz | 9.51 g |
Węglowodany | 0.72 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 1.06 g |
Woda | 76.15 g |
Jajko zawiera na 100 gramów:
143 kcal
(599 kJ),
12.56 g białka,
9.51 g tłuszczu
(w tym
3.126 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
3.658 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
1.911 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
0.72 g węglowodanów,
0 g błonnika,
1.06 g popiołu
oraz 76.15 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 0.72 g |
Cukry proste | 0.37 g |
Błonnik | 0 g |
Sacharoza | 0 g |
Glukoza | 0.37 g |
Fruktoza | 0 g |
Laktoza | 0 g |
Maltoza | 0 g |
Galaktoza | 0 g |
Jajko zawiera na 100 gramów
0.72 g węglowodanów, w tym
0.37 g cukrów prostych, 0 g błonnika, 0 g sacharozy, 0.37 g glukozy, 0 g fruktozy, 0 g laktozy, 0 g maltozy, 0 g galaktozy
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 56 mg |
Magnez | 12 mg |
Potas | 138 mg |
Fosfor | 198 mg |
Sód | 142 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 1.75 mg |
Cynk | 1.29 mg |
Miedź | 0.072 mg |
Mangan | 0.028 mg |
Selen | 30.7 µg |
Fluor | 1.1 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Jajko na 100 g wynosi: 56 mg wapnia, 12 mg magnezu, 138 mg potasu, 198 mg fosforu, 142 mg sodu, 1.75 mg żelaza, 1.29 mg cynku
, 0.072 mg miedzi, 0.028 mg manganu, 30.7 µg selenu, 1.1 µg fluoru.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 160 µg
|
Witamina A (IU) | 540 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 160 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
540 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.04 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.457 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.075 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 293.8 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 1.533 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.17 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 47 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 47 µg |
Foliany DFE | 47 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0.89 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.04 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.457 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.075 mg witaminy B3 (niacyny), 293.8 mg witaminy B4 (cholina), 1.533 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.17 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 47 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0.89 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 0 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Jajko wynosi 0 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 2 µg
|
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 2 µg |
Witamina D (IU) | 82 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Jajko to 2 µg na 100g (w tym
2 µg witaminy D3 (cholekalcyferolu)).
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 82 IU / 100g.
WITAMINA K
Witamina K | 0.3 µg
|
Dihydrofilochinon (DHP) | 0.1 µg
|
Jajko zawiera na 100 gramów 0.3 µg witaminy K.
W tym 0.1 µg dihydrofilochinonu
.
KAROTENOIDY
Retinol | 160 µg |
Beta-karoten | 0 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 9 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 503 µg |
Jajko zawiera na 100 gramów
160 µg retinolu, 0 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 9 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 503 µg luteiny.
Zawartość aminokwasów w 100g:
AMINOKWASY ENDOGENNE
Alanina | 0.735 g |
Kwas asparaginowy | 1.329 g |
Kwas glutaminowy | 1.673 g |
Seryna | 0.971g |
Jajko zawiera na 100 gramów 0.735 g alaniny, 1.329 g kwasu asparaginowego, 1.673 g kwasu glutaminowego, 0.971g seryny.
AMINOKWASY EGZOGENNE
Fenyloalanina | 0.68 g |
Histydyna | 0.309 g |
Izoleucyna | 0.671 g |
Leucyna | 1.086 g |
Lizyna | 0.912 g |
Metionina | 0.38 g |
Tryptofan | 0.167 g |
Treonina | 0.556 g |
Walina | 0.858 g |
Jajko zawiera na 100 gramów 0.68 g fenyloalaniny, 0.309 g histydyny, 0.671 g izoleucyny, 1.086 g leucyny, 0.912 g lizyny, 0.38 g metioniny , 0.167 g tryptofanu, 0.556 g treoniny oraz 0.858 g waliny.
AMINOKWASY WZGLĘDNIE EGZOGENNE
Arginina | 0.82 g |
Cysteina | 0.272 g |
Glicyna | 0.432 g |
Prolina | 0.512 g |
Tyrozyna | 0.499 g |
Jajko zawiera na 100 gramów 0.82 g argininy, 0.272 g cysteiny, 0.432 g glicyny, 0.512 g proliny oraz 0.499 g tyrozyny.
Jajko zawiera na 100 gramów 0.3 mg betainy.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 3.126 g |
4:0 | 0.004 g |
6:0 | 0 g |
8:0 | 0.004 g |
10:0 | 0.006 g |
12:0 | 0 g |
14:0 | 0.033 g |
15:0 | 0.008 g |
16:0 | 2.231 g |
17:0 | 0.022 g |
18:0 | 0.811 g |
20:0 | 0.003 g |
22:0 | 0.004 g |
24:0 | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 3.658 g |
14:1 | 0.007 g |
15:1 | 0 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.201 g |
16:1 c | 0.198 g |
16:1 t | 0.003 g |
17:1 | 0.012 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 3.411 g |
18:1 c | 3.388 g |
18:1 t | 0.023 g |
20:1 | 0.027 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
22:1 c | 0 g |
22:1 t | 0 g |
24:1 c | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 1.911 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 1.555 g |
18:2 n-6 c,c | 1.531 g |
18:2 CLAs | 0.012 g |
18:2 (dalej niezdefiniowany) | 0.012 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.048 g |
18:3 n-3 c,c,c (ALA) | 0.036 g |
18:3 n-6 c,c,c | 0.012 g |
18:4 | 0 g |
20:2 n-6 c,c | 0.018 g |
20:3 (niezróżnicowany) | 0.023 g |
20:3 n-3 | 0.001 g |
20:3 n-6 | 0.022 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0.188 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0 g |
22:4 | 0.013 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0.007 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0.058 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0.038 g
|
Kwasy tłuszczowe trans – monoenowe | 0.026 g
|
Kwasy tłuszczowe Trans – polienowe | 0.012 g
|
Jajko zawiera 9.51 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
3.126 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 3.658 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 1.911 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0.038 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Możesz również polubić…
|