Autor: Kai Hendry (Flickr: Dulce dulce dulce baby) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], Wikimedia Commons
Informacje ogólne na temat produktu Kajmak w 100g:
| 100g |
Kalorie (kcal) | 315 kcal |
Kalorie (kJ) | 1318 kJ |
Białko | 6.84 g |
Tłuszcz | 7.35 g |
Węglowodany | 55.35 g |
Błonnik | 0 g |
Popiół | 1.74 g |
Woda | 28.71 g |
Kajmak zawiera na 100 gramów:
315 kcal
(1318 kJ),
6.84 g białka,
7.35 g tłuszczu
(w tym
4.534 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
2.143 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0.375 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych
),
55.35 g węglowodanów,
0 g błonnika,
1.74 g popiołu
oraz 28.71 g wody
.
Zawartość węglowodanów w 100g:
Węglowodany | 55.35 g |
Cukry proste | 49.74 g |
Błonnik | 0 g |
Sacharoza | 41.77 g |
Glukoza | 1.7 g |
Fruktoza | 0.32 g |
Laktoza | 4.92 g |
Maltoza | 0 g |
Galaktoza | 1.03 g |
Kajmak zawiera na 100 gramów
55.35 g węglowodanów, w tym
49.74 g cukrów prostych, 0 g błonnika, 41.77 g sacharozy, 1.7 g glukozy, 0.32 g fruktozy, 4.92 g laktozy, 0 g maltozy, 1.03 g galaktozy
.
Zawartość składników mineralnych w 100g:
MAKROELEMENTY
Wapń | 251 mg |
Magnez | 22 mg |
Potas | 350 mg |
Fosfor | 193 mg |
Sód | 129 mg |
MIKROELEMENTY
Żelazo | 0.17 mg |
Cynk | 0.79 mg |
Miedź | 0.004 mg |
Mangan | 0.002 mg |
Selen | 2.7 µg |
Zawartość składników mineralnych w produkcie Kajmak na 100 g wynosi: 251 mg wapnia, 22 mg magnezu, 350 mg potasu, 193 mg fosforu, 129 mg sodu, 0.17 mg żelaza, 0.79 mg cynku
, 0.004 mg miedzi, 0.002 mg manganu, 2.7 µg selenu.
Zawartość witamin w 100g:
WITAMINA A
Witamina A (RAE) | 74 µg
|
Witamina A (IU) | 267 IU |
Zawartość witaminy A na 100 g wynosi 74 µg w mikrogramach równoważnika retinolu (RAE – Retinol Activity Equivalents)
oraz
267 IU w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units).
WITAMINY Z GRUPY B
Witamina B1 (Tiamina) | 0.016 mg |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 0.405 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 0.21 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 89.1 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 0.835 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 0.016 µg |
Witamina B9 (Foliany) | 11 µg |
Kwas foliowy (pteroilomonoglutaminowy) | 0 µg |
Foliany spożywcze | 11 µg |
Foliany DFE | 11 µg |
Witamina B12 (Kobalamina) | 0.31 µg |
Witamina B12 (dodana) | 0 µg |
Zawartość witamin z grupy B na 100 g wynosi 0.016 mg witaminy B1 (tiaminy), 0.405 mg witaminy B2 (ryboflawiny), 0.21 mg witaminy B3 (niacyny), 89.1 mg witaminy B4 (cholina), 0.835 mg witaminy B5 (kwasu pantotenowego), 0.016 µg witaminy B6 (pirydoksyny), 11 µg witaminy B9 (folianów) , 0 µg kwasu foliowego (pteroilomonoglutaminowego) oraz 0.31 µg witaminy B12 (kobalaminy).
WITAMINA C
Witamina C (Kwas Askrobinowy) | 2.6 mg
|
Zawartość witaminy C (kwasu askrobinowego) na 100 gramów w produkcie Kajmak wynosi 2.6 mg.
WITAMINA D
Witamina D | 0.2 µg
|
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 0.2 µg |
Witamina D (IU) | 6 IU |
Zawartość witaminy D w produkcie Kajmak to 0.2 µg na 100g (w tym
0.2 µg witaminy D3 (cholekalcyferolu)).
Zawartość witaminy D wyrażona w jednostkach międzynarodowych (IU – International Units) wynosi 6 IU / 100g.
WITAMINA K
Witamina K | 1.3 µg
|
Witamina K2 (Menachinon-4) | 4.2 µg
|
Dihydrofilochinon (DHP) | 0 µg
|
Kajmak zawiera na 100 gramów 1.3 µg witaminy K.
W tym 4.2 µg witaminy K2 (menachinonu-4)
oraz 0 µg dihydrofilochinonu
.
KAROTENOIDY
Retinol | 73 µg |
Beta-karoten | 14 µg |
Alpha-karoten | 0 µg |
Kryptoksantyna | 0 µg |
Likopen | 0 µg |
Luteina | 0 µg |
Kajmak zawiera na 100 gramów
73 µg retinolu, 14 µg beta-karotenu, 0 µg alpha karotenu, 0 µg kryptoksantyny, 0 µg likopenu, 0 µg luteiny.
Zawartość tłuszczów w 100g:
KWASY TŁUSZCZOWE NASYCONE
Kwasy tłuszczowe nasycone (ogółem) | 4.534 g |
4:0 | 0.176 g |
6:0 | 0.135 g |
8:0 | 0.082 g |
10:0 | 0.207 g |
12:0 | 0.211 g |
14:0 | 0.75 g |
15:0 | 0.084 g |
16:0 | 2.007 g |
17:0 | 0.052 g |
18:0 | 0.805 g |
20:0 | 0.013 g |
22:0 | 0.005 g |
24:0 | 0.004 g |
KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ogółem) | 2.143 g |
14:1 | 0.068 g |
15:1 | 0 g |
16:1 (niezróżnicowany) | 0.163 g |
16:1 c | 0.126 g |
16:1 t | 0.036 g |
17:1 | 0 g |
18:1 (niezróżnicowany) | 1.895 g |
18:1 c | 1.64 g |
18:1 t | 0.255 g |
20:1 | 0.017 g |
22:1 (niezróżnicowany) | 0 g |
22:1 c | 0 g |
22:1 t | 0 g |
24:1 c | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ogółem) | 0.375 g |
18:2 (niezróżnicowany) | 0.288 g |
18:2 n-6 c,c | 0.131 g |
18:2 CLAs | 0.084 g |
18:2 (dalej niezdefiniowany) | 0.073 g |
18:3 (niezróżnicowany) | 0.052 g |
18:3 n-3 c,c,c (ALA) | 0.05 g |
18:3 n-6 c,c,c | 0.002 g |
18:4 | 0.003 g |
20:2 n-6 c,c | 0.001 g |
20:3 (niezróżnicowany) | 0.006 g |
20:3 n-3 | 0.001 g |
20:3 n-6 | 0.005 g |
20:4 (niezróżnicowany) | 0.009 g |
20:5 n-3 (EPA) | 0.004 g |
22:4 | 0.002 g |
22:5 n-3 (DPA) | 0.009 g |
22:6 n-3 (DHA) | 0 g |
KWASY TŁUSZCZOWE TRANS
Kwasy tłuszczowe trans (ogółem) | 0.364 g
|
Kwasy tłuszczowe trans – monoenowe | 0.292 g
|
Kwasy tłuszczowe Trans – polienowe | 0.073 g
|
Kajmak zawiera 7.35 g tłuszczu na 100 gramów (w tym
4.534 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 2.143 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0.375 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 0.364 g kwasów tłuszczowych trans
).
INNE
Alkohol | 0 g |
Kofeina | 0 g |
Teobromina | 0 g |
Możesz również polubić…
|